Je tuinmeubilair schoonmaken voor een frisse zomerstart

Je tuinmeubilair schoonmaken voor een frisse zomerstart

Het buitenleven is één van de fijnste voordelen van warm weer. Maar als het lang geleden is dat je de originele kleur van je teakhouten verandabank hebt gezien, is je tuinmeubilair schoonmaken misschien een goed punt voor je takenlijst voor komend weekend. Het schoonmaken van je tuinmeubilair is even een flinke klus, maar als je het goed aanpakt, heb je het zo gedaan. Als je geen kussens hebt, kunnen je tuinmeubelen er in een paar minuten weer als nieuw uitzien. Als je wel buitentextiel hebt, houdt dan rekening met wat meer tijd.

Houd er rekening mee dat de benodigdheden en hoe je het meubilair moet schoonmaken, afhangt van het type meubilair. Hieronder leest u hoe je alle soorten tuintafels en ander meubilair schoonmaakt. Of je tuinset nu is gemaakt van hout, plastic of zelfs specifieke soorten ijzer en metaal.

Je tuinmeubilair schoonmaken voor een frisse zomerstart

Hoe vaak moet je tuinmeubilair schoonmaken?

Je tuinmeubilair schoonmaken kun je het beste eens in de drie maanden doen. Het is dan het handigst om het aan het begin van elk nieuw seizoen te doen. Houd je tuinmeubels in de lente extra in de gaten, want overtollig stuifmeel in de lucht kan ertoe leiden dat ze elke week een doekje kunnen gebruiken. Lees hier hoe je je tuin winterklaar maakt en hoe je dat in de zomer aanpakt.

Wat heb je nodig?

 • Tuinslang
 • Emmer
 • Lege spuitfles
 • Warm water
 • Zachte kwast
 • Tandenborstel
 • Schone doek
 • Afwasmiddel voor de kussens
 • Baking soda (voor gevlochten hars)
 • WD40 (voor gevlochten hars)
 • Milde zeep op oliebasis (voor hout en vlechtwerk)
 • Witte azijn (voor metaal of ijzer)

Stap 1: Begin met de kussens

Als je terrasmeubilair kussens heeft met afneembare hoezen, heb je geluk. Je kunt dan gewoon de wasmachine aan het werk zetten om een seizoen aan vuil te verwijderen. Als je kussenhoezen niet afneembaar zijn of als je de wasmachine liever vermijdt, meng dan een theelepel afwasmiddel met een liter warm water. Giet het mengsel in een spuitfles en spuit vervolgens grondig het hele kussen in. Laat het ongeveer 10 minuten drogen. Spuit dan het kussen helemaal af met schoon water en laat ze drogen in de zon.

Stap 2: Afspoelen met water

Het maakt niet uit waar je meubels van gemaakt zijn, de eerste stap is altijd om al het gemakkelijk te verwijderen vuil en aanslag weg te spoelen. Zet een spuit- of sproeikop op je tuinslang die sterk genoeg is om gemakkelijk zand, stof en stuifmeel kan losmaken.

Stap 3: Kies je het juiste schoonmaakmiddel

Waarmee je het beste je tuinmeubilair kunt schoonmaken, hangt af van het materiaal waarvan het gemaakt is. Houten meubelen kunnen moeilijker te onderhouden zijn, omdat dit natuurlijke en poreuze materiaal extra aandacht nodig heeft om in goede conditie te blijven. IJzer en metalen materialen zijn gemakkelijker, hoewel je daarbij op tekenen van oxidatie moet letten. Meubels van plastic of gevlochten hars zijn het makkelijkst in onderhoud.Hout of riet schoonmaken

Voor houten of rieten meubels is de beste manier om vastgekoekt vuil te verwijderen een mengsel van warm water en een zeep op oliebasis. Wrijf het meubilair voorzichtig af met het sopje en een zachte doek of spons. Als je sterk vervuilde rieten meubels hebt, moet je misschien een zachte borstel gebruiken, zoals een tandenborstel, om vuil uit spleten te verwijderen.

IJzer of metaal schoonmaken

Als je mooie ijzeren terrasmeubilair aan het oxideren is, kan een oplossing van gelijke delen witte azijn en water helpen om vlekken en onvolkomenheden te verwijderen, voordat je het schoonmaakt. Dit beschadigd dan niet je lak. Overmatig schurende reinigingsmiddelen kunnen de roestwerende laag beschadigen en het metaal blootstellen aan het weer.

Gevlochten hars schoonmaken

Buitenmeubels van kunststof en hars zijn niet alleen ongelooflijk populair, maar ze zijn ook nog eens makkelijkst te onderhouden. Een milde reiniger werkt het beste om schuren of krassen op het meubilair te voorkomen. Begin met het strooien van baking soda op het oppervlak om een mild schuurmiddel te maken om vlekken te verwijderen. Veeg het vervolgens af met een washandje en warm water. Als je een hardnekkige vlek hebt, is witte natuurazijn een geweldige oplossing voor grondige reiniging die het materiaal niet aantast. Wil je weer wat glans terug? Spuit het meubilair dan in met WD40 en poets het op met een schone doek.

Hoe houdt je je tuinmeubilair langer schoon?

Als je je tuinmeubels eenmaal hebt schoongemaakt, kun je in de toekomst het beste tijd besparen door ze voortaan goed te beschermen. Investeren in hoezen van goede kwaliteit helpt ze te beschermen tegen het weer en het houdt ze langer schoon. Tussen de grondige schoonmaakbeurten door, spoel je meubels wekelijks tot maandelijks af met water, afhankelijk van het seizoen en de hoeveelheid stof of stuifmeel dat seizoen met zich meebrengt.


Je tuinmeubilair schoonmaken, hoe pak jij dat aan?

1 reactie

 1. Tja, ik doe het juist aan het eind van de zomer en dan gaat het schoon en bijvoorbeeld de parasol ingepakt de schuur in. Dan is het aan het begin van de zomer een stoflapje over de stoelen en tafel , de parasol uitpakken en neer zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.