Ohjee, een hittegolf! Hoe zorg je er voor dat je je huis koel houdt? Een paar praktische tips.

Het is geen geheim dat ik niet echt een fan ben van de zomer. Ik slaap slecht door de muggen, zomerkleding vind ik minder fijn en het is veel te vroeg licht naar mijn zin. En de hitte is helemaal niet aan mij besteed! Mijn huis koel houden is dan ook de hoogste prioriteit in de warmste weken van het jaar.Zo houd je je huis koel

Je huis koel houden heeft veel voordelen. Je slaapt bijvoorbeeld beter op een koele slaapkamer. Maar hoe zorg je er nou voor dat je in de zomer minder last hebt van de warmte in huis? Er zijn een aantal dingen die je tegen de extreme hitte kunt doen.

Je huis koel houden in een hittegolf
Zorg voor een lichte inrichting

Een luxe kamer met een donkere inrichting, zware accessoires en sfeervolle verlichting kan heel romantisch zijn, maar het houdt je kamer niet koel. Donkere kleuren houden warmte vast en de ruimte zal erg benauwd worden. Houd je interieur licht en luchtig en dan zal het een stuk koeler blijven.

Houd de zon buiten

Op warme dagen is het natuurlijk heerlijk om de deuren wagenwijd open te zetten en de zon naar binnen te laten. En op dagen waarop de temperatuur aangenaam warm is en de nachten koel, kan dat ook best. Maar in een hittegolf met hete dagen en benauwde nachten, is het beter om de zon buiten te sluiten. Houdt gordijnen, deuren, lamellen, alles dicht. Tot de zon weg is en de temperatuur buiten lager is dan binnen, dan kun je alles lekker open zetten!Vermijd het gebruik van je oven

Probeer op hete dagen het gebruik van je oven te vermijden, omdat dit een ruimte behoorlijk kan verwarmen. Eet zo veel mogelijk koude gerechten en gebruik zo min mogelijk warmtebronnen voor een koeler huis.

Gebruik ander beddengoed

Wordt het warmer, dan is dit het perfecte moment om je zomerdekbed tevoorschijn te halen. Zelf gebruik ik een handig 4-seizoenendekbed. Maar ook je dekbedovertrek kun je op het weer aanpassen. Kies voor luchtig katoen en vermijd zijde of satijn!

Wat je ook doet om je huis koel te houden, het zal geen zin hebben wanneer je zelf in een dikke trui rondloopt. Draag luchtige kleding, ook als je vind dat het je niet staat. Ga voor comfort, kies voor jezelf en wees niet onzeker. Niemand zal je raar aankijken wanneer het zo warm is. En zorg altijd dat je voldoende drinkt!

Wat doe jij om je huis koel te houden?