Wanneer je in een hoogwaardige set keukenmessen hebt geïnvesteerd, zouden deze een leven lang mee kunnen gaan, wanneer ze goed worden onderhouden.

Thuiskoks hebben meestal geen heel arsenaal aan keukenmessen nodig. Maar het onderhouden van je keukenmessen is wel heel belangrijk. Het kan ervoor zorgen dat ze lang meegaan en dat ze veilig blijven. Zeker wanneer je in een hoogwaardige set keukenmessen hebt geïnvesteerd, zouden deze een leven lang mee kunnen gaan, wanneer ze goed worden onderhouden.

Keukenmessen onderhouden

Het goede nieuws is dat, ook al hebben deze messen een aantal specifieke vereisten, het onderhouden van je keukenmessen helemaal niet moeilijk is. Een aantal kleine aanpassingen in het gebruik ervan, kan al heel veel schelen. Ik heb een aantal tips voor je, waardoor je veelgemaakte fouten kunt vermijden, langer van je keukenmessen kunt profiteren en ze later misschien zelfs aan je kinderen kunt doorgeven!

Tips voor het onderhouden van je keukenmessen
Houd keukenmessen scherp

Het belangrijkste bij het onderhouden van je keukenmessen, is ze scherp houden. Een onscherp mes maakt je werk in de keuken niet alleen lastiger, maar ook minder veilig. Omdat je meer druk op je keukenmes moet zetten, is de kans dat hij wegglipt en jij je snijdt vele malen groter. Als je je messen zelf wilt slijpen, dan kan dat natuurlijk. Maar snijdt je met een bot mes, omdat je geen idee hebt hoe je hem moet slijpen, laat het dan door een professional doen. Er zijn veel plekken te vinden waar je dit kan doen, zoals hier of hier.

Kies de juiste snijplank

Op welk oppervlak je snijdt, is ook een belangrijk punt bij het onderhouden van je keukenmessen. Wanneer je de levensduur van je messen wilt verlengen, zorg dan dat je nooit een snijpank gebruikt dat harder is dan het mes zelfs. Dus geen glas en ook niet je granieten of marmeren aanrechtblad. Snijplanken zijn niet duur, gebruik ze dan ook vooral. Hout, plastic of bamboe is altijd de beste optie.Reinig je keukenmessen op de juiste manier

De manier waarop keukenmessen worden gereinigd, is iets dat vaak fout gaat bij het gebruik van keukenmessen. Het slechtste wat je ermee kunt doen, is ze in de vaatwasser te doen. De kans dat messen en bestek (of andere messen) tegen elkaar aan worden geschud, is zeer groot en dit beschadigd het blad. Wassen met de hand is altijd de beste keus. Droog ze ook altijd zelf af en laat het niet aan de lucht drogen, om roestvorming te voorkomen.

Berg je messen op de juiste manier op

Nu je je keukenmes op de juiste manier hebt gebruikt en gereinigd, moet je hem natuurlijk ook nog op de goede manier opbergen. Leg je keukenmessen nooit in de besteklade met alle andere benodigdheden. Dit is niet veilig, je kunt je dan snel bezeren. Als je wat meer messen hebt, is een houten messenblok een goede investering. Maar heb je er maar één of twee, dan is het misschien een goed idee om beschermhoesjes aan te schaffen.

Maak jij fouten bij het onderhouden van je keukenmessen?