De oven schoonmaken zonder te schrobben, kan dat? Jazeker! Met deze 4 stappen blinkt je oven al gauw weer als nieuw.

De oven schoonmaken komt niet voor in mijn lijstje van favoriete klusjes. Er bestaat ook helemaal niet zo’n lijstje, maar dat terzijde. Waar ik wel gek op ben, zijn ovengerechten en allerlei heerlijk baksels uit de oven. Dan is het natuurlijk wel zo fijn als de oven ook echt schoon is.

Om de oven schoon te maken, gebruik ik maar een aantal producten. Geen hele spannende of dure producten. Je kunt er makkelijk aankomen en het is niet duur.

1. De roosters laten weken

Leg een oud laken of oude handdoeken in je badkuip om krassen te voorkomen en leg alle roosters hier op. Strooi de Vanish of Subliem poeder erover en vul het bad daarna met goed heet water tot de roosters net onder staan. Laat dit een paar uur of een hele nacht weken.

2. De bodem van de oven schoonmaken

Terwijl de roosters weken, strooi je op de bodem van de oven wat baking soda (bicarbonaat) en spuit hier met de plantenspuit van azijn overheen. Dit zal gaan schuimen, waardoor je makkelijker het vuil kunt verwijderen. Laat ook dit een paar uur of een nacht intrekken. Veeg daarna met een doek of een spons (niet de schuurkant!) het vuil weg.

3. De deur van de oven schoonmaken

Doe een halve kop baking soda en 10 druppels citroenolie in een schaaltje en voeg geleidelijk wat water toe, zodat het een dunne pasta wordt. Niet al te dik. Verdeel dit mengsel over de binnenkant van de ovendeur. Laat een paar uur of een nacht intrekken. Veeg daarna met een doek of een spons (niet de schuurkant!) het vuil weg. Hier zal je misschien wel een klein beetje moeten schrobben. Veeg daarna helemaal schoon met een vochtige doek.

4. De roosters schoonmaken

Nadat de roosters een hele nacht hebben geweekt, ga je er met een schuurspons overheen om al het vuil te verwijderen. Dit zou niet veel moeite hoeven te kosten, het vuil zal er bijna vanzelf vanaf vallen. Spoel ze daarna af met kokend water en laat ze drogen.

Heb jij een super slimme tip om je oven schoon te maken?