Als de temperaturen weer dalen, kan dat funest zijn voor je tuin. Wat zijn de beste tips om je planten te beschermen tegen vorst?

Je zult het vast gemerkt hebben. De temperaturen delen behoorlijk en we kunnen nu wel spreken van echt winterweer. Wanneer de vorst over het land trekt, kan dit aardig wat schade aanrichten in je tuin. Zeker wanneer je een moestuin hebt. Hoewel vorst in de lente natuurlijk het meest schadelijk is, vanwege alle tere plantjes die net opkomen, kan vorst in de winter ook veel schade aanrichten. Het afdekken van kwetsbare planten is dan ook essentieel in de winter. Maar wat zijn nou de beste tips om je planten te beschermen tegen vorst?

Je planten beschermen tegen vorst

Is één nacht vorst al schadelijk?

Dit hangt van een aantal dingen af. Planten die al wat ouder en goed geworteld zijn, kunnen meestal wel wat hebben. Een korte, lichte vorst is daarom niet heel schadelijk. Kwetsbaardere jonge planten kunnen er minder goed tegen.

Hoe winterhard een plant, speelt ook mee. Hoe sterker de plantensoort, hoe groter de kans dat hij vorst zal overleven. Deze informatie vind je altijd op een kaartje bij de plant, wanneer je deze koopt. Wat betreft je moestuin, sommige groenten smaken zelfs beter wanneer er vorst overheen is geweest, voordat ze worden geoogst.

Bij welke temperatuur moet je actie ondernemen?

Wanneer er temperaturen van 0 tot -5 graden worden voorspeld, komt er lichte vorst aan en wordt het tijd om je tuin winterklaar te maken en de meest kwetsbare planten in je tuin te gaan beschermen. Wordt het nog kouder dan -5 graden, dan is helaas de kans groot dat dit je planten gaat verwoesten. Heb je bijvoorbeeld boerenkool, erwten, aardappelen of wortelen in je tuin staan, hoef je je daar geen zorgen over te maken. Deze groenten kunnen de vorst prima aan en worden er zelfs lekkerder van, mits het niet te lang duurt of het kwik te ver daalt. Tropische planten, zoals tomaten of maïs, zullen kapot vriezen. Deze planten hebben dus echt bescherming nodig.Hoe bescherm je je planten tegen vorst?

Vorst kan funest zijn voor een tuin, maar er zijn maatregelen die je kunt nemen om dit te voorkomen en je planten te beschermen tegen vorst.

Bedek je planten met doek

Doek is veel beter materiaal om je planten te beschermen tegen vorst, dan plastic. Doek laat vocht ontsnappen in plaats van het binnen te houden, zoals plastic dat doet. Een laken is helemaal prima om hiervoor te gebruiken. Je kunt het doek aan de grond vastmaken om te voorkomen dat het wegwaait. Plaats in het midden een paar hoge palen in het hele gebied dat je wilt bedekken. Dit doe je zodat het doek over de planten kan worden gespannen, zonder dat het op de planten komt te liggen. Zet het doek vervolgens vast met bijvoorbeeld zware stenen langs de rand.

Gebruik organisch materiaal als bodembedekker

Houtsnippers, of ander organisch materiaal, is een ontzettend goede isolator. Het houdt de bodemtemperatuur namelijk gelijkmatig, waardoor temperatuurschommelingen minder hard aankomen. Daarnaast helpt het in andere seizoenen ook nog eens om onkruid onder controle te houden. Om je planten goed te beschermen tegen vorst, moet er een dikke laag van ongeveer 10 tot 15 cm worden gelegd. Laat om de stengels of stam altijd een opening van een paar centimeter open. Zodra de temperatuur weer wat hoger wordt, maak je de opening wat groter, ongeveer 15 cm.

Bedek kleine kwetsbare plantjes met stolpen

Wanneer het in de lente toch een keer vriest (je weet het in dit land tenslotte maar nooit) en je hebt kwetsbare jonge plantjes, dek ze dan af met een stolp. Dit kan van glas zijn, maar je kan ook zelf een stolp maken, door de bodem van bijvoorbeeld een plastic literfles te snijden.

Hoe lang moet je planten beschermen tegen vorst?

Wil je je planten echt goed beschermen, is het belangrijk dat je elke dag de bescherming weghaalt zodra de temperatuur boven het vriespunt komt. Door dit te doen, wordt de omringende grond namelijk weer opgewarmd door de zon en dat geeft je planten genoeg lucht en zonlicht. Zorg er ook voor dat je de bedekking die je tijdelijk verwijdert volledig droogt voordat je deze weer terugplaatst.

Bescherm jij je tuin tegen vorst?