Rioollucht in de badkamer? Zo ben je er snel vanaf!

Rioollucht in de badkamer? Zo ben je er snel vanaf!

Ben je ooit wel eens de badkamer in gelopen, dat je schrok van de geur die er hing? Kon je maar niet achterhalen waar de geur vandaan kwam? De kans is groot dat de rioollucht in de badkamer wordt veroorzaakt door gassen uit de riolering.Risico’s van een rioollucht in de badkamer

Het is niet alleen heel naar om zo’n vieze rioollucht in huis te hebben, maar ook nog eens erg ongezond. Als de rioollucht te lang in de badkamer blijft hangen, kan dit verschillende klachten veroorzaken, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn. Ook kan er een ophoping van methaangas ontstaan, waardoor er explosiegevaar optreed.

Genoeg reden om een vervelende rioollucht in de badkamer niet te negeren. Hoe eerder je het oplost, hoe beter. Maar hoe weet je nou waar de lucht vandaan komt? En hoe los je het vervolgens op?

Rioollucht in de badkamer? Zo ben je er snel vanaf!

Hoe los je een rioollucht in huis op?

Rioollucht in de badkamer, of in je huis, kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende redenen zijn kapotte of verrotte leidingen die lekken, een verstopte afvoer, buisaansluitingen die los zitten, en nog meer vervelende dingen. Door de oorzaak van een vervelende geur te achterhalen, kun je bepalen hoe je het moet oplossen.

Wanneer de geur uit de douche of badkuip komt

Als je ontdekt dat de rioollucht uit de badkamer, de badkuip of de douche komt, dan kun je een natuurlijke ontstopper en afvoerreiniger proberen. Je gebruikt hiervoor baking soda en azijn. Meng deze twee en giet het door de afvoer. Laat dit twee uur staan en spoel daarna door met heet water. Wacht even een kwartiertje en spoel daarna weer goed door, dit keer met koud water. Dit zou genoeg moeten zijn om van de geur af te komen. Met azijn en bakingsode kun je ook heel makkelijk zelf allesreiniger maken.Het toilet staat droog

Soms wordt een rioollucht in huis of badkamer veroorzaakt door een toilet die droog staat. Het is normaal dat een toilet altijd een laag water in de afvoer heeft. Dit is om te voorkomen dat ongedierte je huis binnenkomt via de afvoerpijp, maar ook om de lucht en gassen uit het riool tegen te houden. Staat dit droog, dan ruik je dat. Dit is makkelijk op te lossen door een emmertje water in het toilet te gieten. Warm of koud water maakt dan niet uit. Is je toilet verstopt, kan dat ook vervelende geuren veroorzaken.

Het overloopgat moet gereinigd worden

Een overloopgat is de opening bovenin de wasbak of badkuip, wat een overstroming helpt voorkomen. Hier kan na verloop van tijd vuil gaan ophopen, wat een nare geur kan veroorzaken. Je kan dit verhelpen door bleekmiddel door het gat te gieten en goed te schrobben met bijvoorbeeld een oude tandenborstel.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en dat je een rioollucht in de badkamer voortaan snel kunt oplossen.

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

1 reactie

  1. Wij hadden last van rioollucht in de badkamer toen wij dit huis betrokken. Uit inspectie werd duidelijk dat het te maken had met een DIY-aangelegde afvoer. Dit werd uiteindelijk vakkundig verholpen. Afvoeren aanleggen is niet echt een werkje voor doe-het-zelvers, volgens mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.