De courgette is geweldig als je erover denkt om een moestuin aan te leggen. Met deze tips voor het kweken van courgettes, kan het niet misgaan.

Zomer en courgette gaan wat mij betreft hand in hand. Courgette is een heerlijke zomerse groente, die je in veel gerechten kunt gebruiken. Misschien wist je het nog niet, maar het kweken van courgettes is erg makkelijk en budgetvriendelijk.

Kweek zelf de lekkerste courgettes

Een courgetteplant levert in een korte tijd ontzettend veel vruchten op. Onze plant heeft vorig seizoen zoveel courgettes gegeven, dat we flink wat weg hebben moeten geven. Toch moet je bij het kweken van courgettes met een aantal dingen rekening houden.

Tips voor het kweken van courgettes
Plant op het juiste moment

Courgettes houden niet van vrieskou. Als je de courgetteplant gepland hebt, terwijl het misschien nog kan gaan vriezen, loop je het risico dat je hele oogst mislukt. Van kou alleen al kan het misgaan, dus zorg ervoor dat je echt zeker weet dat het koude weer voorbij is, wanneer je de zaadjes gaat planten. Fijn aan courgettes is dat je ze niet eerst binnen hoeft te planten, ze mogen meteen buiten in de grond. Eerst binnen een klein plantje laten groeien, mag en kan wel.

Kies de juiste plek

Zodra je het juiste moment hebt bepaald, moet je de juiste plek gaan kiezen. Je moet weten dat een courgette plant niet zozeer omhoog zal groeien, maar vooral zal uitlopen. Vergelijkbaar met een pompoenplant. Zorg dus dat je een plek uitkies waar de plant minimaal een vierkante meter ruimte heeft. Ook kun je het beste een plek kiezen waar de hele dag de zon op staat. De grond met vochtig zijn en goed het water kunnen afvoeren.

Plant niet alles tegelijk

Wij hebben altijd maar één courgetteplant in de tuin en die geeft ons meer dan genoeg courgettes in de lente en de zomer. Maar wil je er meer, maak dan gebruik van successieplanten. Dat betekent dat je ze niet tegelijk plant, maar achter elkaar. Hierdoor verleng je de oogst en zou je tot aan de herfst courgettes kunnen oogsten.

kweken van courgettes
Onze courgetteplant van dit jaar doet het goed!
De verzorging

Zorg dat de grond van de courgetteplant vochtig blijft, maar niet doordrenkt is. Op zeer warme dagen kan je de plant om de dag water geven. Zorg dat je alleen de grond bewatert en niet de plant zelf. Zo voorkom je dat de bladeren gaan rotten of schimmelen. Je zal niet veel onkruid hoeven te wieden. De plant zal zoveel schaduw geven aan de grond om hem heen, dat niets anders de kans krijgt om te groeien. Zie je toch onkruid, kun je het gewoon met de hand verwijderen.

Oogsten

Voor de courgette geldt: groter is niet perse beter. Wanneer een courgette ongeveer 15 tot 20 cm lang is, is hij perfect en het allerlekkerst. We zijn in de zomer van 2018 een courgette vergeten te plukken en, nouja… kijk zelf maar:

Dit is dus niet de bedoeling, haha! Deze courgette woog 1766 gram! Laat je de courgette te groot worden, verliest hij zijn smaak en textuur en dat is natuurlijk zonde. Gewoon op tijd oogsten dus. Vanaf het moment dat onze plant courgettes gaat geven, check ik de plant dagelijks en snijd ik goede courgettes meteen weg. Ze zijn na het oogsten een kleine week houdbaar in de onderste lade van de koelkast.

Courgettes kweken is een makkie

De courgette is geweldig om mee te beginnen als je erover denkt om een moestuin aan te leggen. Je heb er weinig werk aan en de courgettes blijven maar komen. Meestal stopt de plant met groeien, ongeveer wanneer het herfst begint te worden.

Wil je meer lezen over het hebben van een moestuin? Lees dan over hoe je je eigen moestuin aanlegt en wat de voordelen van een moestuin zijn. Denk je dat jouw tuin niet geschikt is voor een moestuin? Deze planten groeien zelfs goed in de schaduw!

Welke tips heb jij voor het kweken van courgettes?