Tips voor het voorbereiden van een fietstocht

Voorbereiden op een fietstocht, hoe doe je dat?

Fietsen is een heerlijke manier om er even tussenuit te gaan, voor jong en oud! Je komt op plaatsen waar je anders niet zou komen, beweegt in de buitenlucht en dat is gezond voor lichaam en geest. Je kunt er lekker alleen op uit trekken, zodat je met niemand hoeft rekening te houden, of juist gezellig met vrienden, of je partner en kinderen. Wanneer je jouw fietstocht van te voren goed plant, wordt het zeker een groot succes. Hieronder geef ik je een paar tips voor het voorbereiden van een fietstocht.

De route

Stippel van te voren een route uit die past bij de deelnemers aan de fietstocht. Kies een route langs plekken die leuk zijn om te zien en om er te stoppen, die niet te lang is (voor kleine deelnemers) of juist genoeg uitdaging heeft(voor de deelnemers met echte fietsbenen). Kortom, denk bij het uitstippelen van je fietstocht aan de volgende factoren:

 • Lengte van de route
 • Zwaarte van het terrein (veel heuvels?)
 • Pauzeplekken (mooie picknickplek of juist horeca met toiletten)
 • Bezienswaardigheden

Met Google Maps kun je eenvoudig een mooie route bedenken met tussenstops!

Wat neem je mee?

Ga je het liefst zonder bagage op weg en stop je onderweg bij horeca voor eten/drinken/toilet? Toch zijn er een paar onmisbare dingen die je mee zou moeten nemen:

 • Telefoon/oplader voor noodgevallen en navigatie
 • Kleding: trek kleren aan afgestemd op het weer en neem extra regenkleding, warm vestje, zonnebrand mee. Dit uiteraard afhankelijk van het weer en de voorspelling.
 • Pompje en bandenplaksetje
 • Portemonnee
 • Flesje water
 • Zonnebril

Wanneer je fijn ergens wil gaan picknicken neem je natuurlijk naast bovenstaande zaken ook proviand en drinken mee. Verder is het volgende handig:

 • Een picknickkleed
 • Een plastic zak voor het afval, zodat je niets in de natuur achterlaat
 • Rol toiletpapier voor hoge nood
 • Een handdoekje en water om de handen te wassen/snoeten te poetsen


Een goede fiets voor je fietstocht

Zeker wanneer je een flinke afstand zal gaan fietsen, is een goede, comfortabele tweewieler essentieel. Het maakt het verschil tussen genieten en afzien. Voor je kind betekent dat vooral een kinderfiets in de goede maat. Veel mensen maken de fout om de fiets op de groei te kopen. Dit is niet fijn voor je kind en het maakt het fietsen moeilijker, onstabieler en dus onveiliger. Onderwerp jullie tweewielers aan een kritische inspectie. Kijk of de banden nog voldoende profiel hebben en de remmen, verlichting en versnellingen goed werken. Is de ketting nog mooi strak en roestvrij? Loop je tegen gebreken aan, repareer ze dan. Zo voorkom je onveilige en vervelende situaties op je fietstocht.

Zorg voor een goed slot

Ook dit is een belangrijk punt. Het zou heel vervelend zijn wanneer je terugkomt uit het pannenkoekenhuis/restaurant om te ontdekken dat je fiets weg is. Hoe kom je dan thuis? Investeer daarom in goed sloten bij een slotenspeciaalzaak. Zorg dat je voor elke fiets twee verschillende sloten hebt met minstens ART-2 keurmerk en bevestig één van die sloten aan een vast object (lantaarnpaal, fietsenrek o.i.d.)


Met bovenstaande tips ben je optimaal voorbereid op je fietstocht en kan het fiets-genieten beginnen! Wil je nog meer tips voor onderweg? Lees dan mijn tips voor op vakantie met de auto.

Maak jij graag een fietstocht in de herfst?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.