Tips voor koken met eten uit blik
Koken & Bakken

Tips voor koken met eten uit blik

Eten uit blik heeft al jaren een slechte reputatie. Een aantal vitaminen, zoals B en C, raken beschadigd door de verhitting die van te voren wordt toegepast. Daardoor bevatten sommige groenten minder van deze vitaminen. Ingeblikte groenten zoals tomatenpuree of maïs bevatten door deze verhitting wel weer extra veel antioxidanten.

Toch is eten uit blik een uitkomst, wanneer je niet vers kunt koken. Bijvoorbeeld omdat er geen verse groente meer te krijgen is of omdat je vergeten bent boodschappen te doen. Met ingeblikt voedsel kun je nog steeds lekker koken, als je maar weet hoe.

Wanneer je kookt met ingeblikt voedsel, is creativiteit de sleutel tot succes! Het kan verleidelijk zijn om steeds weer hetzelfde te koken wanneer je een bepaald recept onder de knie hebt, maar neem de tijd om te experimenteren met smaken.

Slimme tips voor koken met eten uit blik

Koken met ingeblikt voedsel

Als je nog nooit (of niet vaak) met ingeblikt voedsel hebt gekookt, dan zit je hier goed. Ik heb wat onderzoek gedaan, naar de beste methodes om te koken met eten uit blik en heb de beste tips hier voor jou verzameld.

De 3 S’en

Een makkelijk ezelsbruggetje om te onthouden wat je het beste kunt maken met eten uit blik, zijn de 3 s’en. Stoofpot, soep en sauzen. Groente uit blik roerbakken (zoals bijvoorbeeld bij pasta- en rijstgerechten) werkt meestal niet zo goed, omdat de producten al wat zachter zijn.

Gebruik veel kruiden en specerijen

Het is misschien onnodig om te vermelden, maar wanneer je met ingeblikt voedsel werkt, is kruiden zeer belangrijk. Het laatste wat je wilt, is een saai en smaakloze maaltijd op tafel zetten.

Spoel groenten en bonen goed af

Wanneer je met groenten of bonen uit blik gaat koken, is goed om ze van te voren even af te spoelen. Dit heeft een simpele reden. In sommige blikken bevat de vloeistof behoorlijk wat zout. Als je ze eerst even schoon spoelt, kun je zelf het zoutgehalte van je gerecht regelen. Voeg bonen ook altijd pas op einde van het kookproces aan je gerecht toe, want ze hebben niet zo lang nodig om gaar te worden.Spoel ingeblikte tomaat nooit af!

De uitzondering op bovenstaande regel zijn tomaten. Als je ingeblikte tomaten van te voren laat uitlekken, maak je een grote fout. Het sap wat bij de tomaten in zit, is vitaminerijk en heel romig van structuur. Je kunt dit perfect voor je pastasaus gebruiken. Gewoon lekker alles gebruiken en niets weggooien!

Maak van tomatenpuree je nieuwe beste vriend

Wil je een intense en rijke smaak aan je gerechten geven en heb je geen verse tomaten bij de hand? Een lepel tomatenpuree is de oplossing. Het is namelijk een geweldige smaakversterker voor alle gerechten op basis van tomatensaus en een blikje kost bijna niets. Wij hebben er altijd een aantal in huis.

Voeg smaak toe met groentebouillon

Eten uit blik kan een beetje ingeblikt smaken. Om deze smaak kwijt te raken, kan je de groente koken in groentebouillon. Wanneer je dan ook nog zelf kruiden en specerijen toevoegt, smaakt het gegarandeerd heerlijk en merk je niet meer dat het in blik heeft gezeten.

Kook jij wel eens met eten uit blik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.