Als je rond de feestdagen geen geld hebt voor kerst, kan dat heel moeilijk zijn. Zeker als je kinderen hebt. Hoe ga je hiermee om?

Als we om onze familie en vrienden geven, willen we ze vaak cadeaus geven om dit te laten zien. Zeker met kerst. Maar wat nou als je geen geld voor kerst hebt? Als je rond de feestdagen geen geld hebt voor bijvoorbeeld candeau’s of om te tanken, kan dat heel moeilijk zijn. Zeker als je kinderen hebt. Maar zelfs als je geen kinderen hebt, kan geen geld hebben met kerst erg zwaar zijn.

Ik heb hier lang over nagedacht, omdat dit een onderwerp is waar iedereen op een bepaalde manier wel eens mee te maken krijgt. Het is misschien een cliché, maar ik kwam tot de conclusie dat het meestal toch echt waar is dat de mooiste herinneringen geen geld kosten. Ook als je weinig of geen geld hebt, kun je kerst speciaal maken.

Tips wanneer je geen geld voor kerst hebt

Blut met kerst? Verander je mindset!

Blut zijn met kerst, lijkt misschien een ware crisis voor het gezin. Er zijn vaak hoge verwachtingen rond de feestdagen en de meeste van die verwachtingen kosten geld. Decoratie, cadeaus, eten en bijzondere ervaringen. Hoe vertel je je gezin dat je dit jaar niet voor alles kunt kiezen Wanneer het besef komt dat je het je niet kunt veroorloven om aan al deze verwachtingen (die van anderen, en ook zeker die van jezelf) te voldoen, kan dat een grote teleurstelling zijn. Hoe ga je hiermee om?

Laten we even simpel beginnen. Wat als we eens niet kijken naar wat we niet kunnen hebben en niet kunnen betalen, in plaats daarvan eens kijken naar wat wel kan? Een eenvoudigere, simpele kerst kan iets moois zijn als we onze manier van denken veranderen en creatief worden met wat we wel hebben.

Wees open over de situatie

Wat heel erg helpt in deze situatie, om de verwachtingen van anderen te minimaliseren, is open en eerlijk te zijn over wat er aan de hand is. Wanneer je jonge kinderen hebt is het natuurlijk niet nodig (en zelfs niet wenselijk) om ze te betrekken in de financiële situatie van het gezin. In de meeste gevallen zullen ze het waarschijnlijk niet eens merken. Er zijn genoeg gratis of goedkope leuke dingen te doen waar ze dol op zijn.

Heb je echter wat oudere kinderen, kan de situatie wat ingewikkelder worden. Vooral bij tieners en wanneer je kinderen al volwassen zijn, zul je merken dat eerlijkheid enorm gewaardeerd wordt. Tieners zullen misschien in de eerste instantie teleurgesteld zijn, maar uiteindelijk waarderen dat je ze genoeg vertrouwd om dit met hen te delen. Wanneer je je situatie aan je volwassen kinderen of andere familieleden uitlegt, zullen ze misschien met ideeën en suggesties komen om toch fijne feestdagen te kunnen hebben met elkaar.Kerst vieren met een klein budget

Wanneer je echt blut bent met kerst of gewoon wat minder te besteden hebt en de feestdagen met een krap budget door zult moeten komen, heb ik een aantal ideeën om dit voor elkaar te krijgen. Om te beginnen, raad ik aan om ruim voor de feestdagen op papier te zetten wat je budget is. Wees realistisch en zorg dat je niet teveel uit gaat geven, puur om anderen tevreden te stellen.

Kerstboom

Heb je al jarenlang een kunstboom in huis, dan heb je geluk. Deze kun je natuurlijk makkelijk ieder jaar opnieuw gebruiken. Heb je toch een nieuwe boom nodig, dan is een kunstboom gedurende de komende jaren natuurlijk het voordeligst. Helaas heb je daar op dit moment niets aan, want een kunstboom kost toch nog behoorlijk wat. Wil je een kerstboom en meteen in je portomonnee voelen dat je minder uitgegeven hebt, oriënteer je dan op een echte boom. Hier betaal je eenmalig een stuk minder voor.

Decoraties

Heb je nog geen decoraties of heb je nieuwe nodig, dan kan dit problematisch zijn. Een nieuwe set kerstballen en kerstdecoraties kan qua kosten behoorlijk oplopen. Probeer daarom dit jaar eens zelf decoraties te maken, bijvoorbeeld met zoutdeeg. Je zou ook de kringloopwinkel kunnen afstruinen naar leuke kerstartikelen.

Cadeaus

Bij cadeaus gaat het naar mijn idee altijd om de gedachte erachter en de liefde die je erin stopt. Maak dit jaar de cadeaus eens zelf! Bak bijvoorbeeld heerlijke koekjes en verpak die mooi in een glazen potje met een lintje en kaartje eraan. Je zou ook eens in de kringloopwinkel moeten kijken, want vooral voor kinderen kun je hier makkelijk slagen met bijvoorbeeld boeken of dvd’s. Wil je echt helemaal niets uitgeven aan cadeaus, probeer dan eens deze ideeën: • Schrijf je dierbaren een mooie brief over wat ze voor je betekenen.
 • Geef iets cadeau wat van jou was, waarvan je weet dat ze het kunnen gebruiken en zullen waarderen.
 • Maak een bonnenboekje met dingen als een massage, een ontbijtje op bed, een dagje vrij van de kinderen, enzovoort.
Entertainment en uitjes

Wanneer je geen geld hebt voor kerst, kun je nog steeds fijne herinneringen maken met elkaar. Probeer te focussen op tijd met het gezin doorbrengen. Dit zorgt voor de meest waardevolle herinneringen rond de feestdagen. De volgende ideeën kosten geen cent of héél weinig.

 • Ga met de kinderen op bezoek bij bewoners van een verzorgingshuis.
 • Bak iets lekkers voor de buren.
 • Houd een kerstfilm marathon met wat lekkers erbij.
 • Leen een stapel kerstboeken bij de bibliotheek.
 • Maak zelf kerstdecoraties.
 • Maak een autoritje om kerstverlichting te bekijken en luister naar kerstmuziek.
 • Houd een kerstspeurtocht en maak foto’s van alle gevonden voorwerpen.
 • Pak je goed in ga met z’n allen in de sneeuw spelen.
 • Houd een spelletjesavond met wat lekkers en warme chocolademelk.
 • Zoek naar gratis kerstevents in je eigen stad of dorp om naartoe te gaan.

Kerst gaat om zoveel meer dan alleen geld

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om dit jaar de feestdagen niet te laten bederven door een lege portemonnee. Ook al is platzak zijn nooit ‘leuk’, soms is het goed om even stil te staan bij wat er echt toe doet. Kerst is zoveel meer dan geld en cadeaus.

Want zoals Dr. Seuss al zei: “Maybe Christmas doesn’t come from a store. Maybe Christmas, perhaps, means a little bit more.”