Tomatensaus verwijderen uit kleding
Schoonmaken

Tomatensaus verwijderen uit je kleding

Of het nou om pasta of sap gaat, tomatenvlekken zijn altijd lastig om uit je kleding te verwijderen. Tomaten bevatten tannines en die zorgen voor nare vlekken. Datzelfde stofje zit bijvoorbeeld ook in koffie, thee en wijn. Tomatensaus heeft als bijkomstigheid dat er olie inzit, wat ook lastig te verwijderen kan zijn.

Wil je tomatensaus verwijderen uit je kleding, dan kan je dat gelukkig goed zelf thuis doen. Maar let op dat je de kleding niet in de droger doet voordat de vlek volledig verwijderd is. Door de hitte wordt de vlek permanent uitgehard.

Tomatensaus verwijderen uit kleding

Tomatensaus verwijderen uit je kleding

Tomatensaus bevat olie, vooral als het een saus was met vlees erin. Behandel daarom voordat je begint eerst de vlek met een milde afwasmiddel, om de olie te verwijderen. Pas daarna kun je de tanninevlek verwijderen.

Stap 1: Overtollig tomatensaus verwijderen

Verwijder zoveel mogelijk van de saus, als dat nog op de vlek zit. Je kunt hiervoor een lepel of de achterkant van een mes gebruiken. Dit beschadigd de stof niet. Het is belangrijk dat je deze stap niet overslaat, anders kan je misschien nog meer vlekken maken op andere plekken.

Stap 2: Spoel met koud water

Spoel de vlek met koud water op de achterkant van de vlek, zodat je de saus uit de stof spoelt. Spoel nooit op de voorkant van de vlek, want dan duw je het juist dieper in de stof. Doe dit voor ongeveer 10 minuten, of tot het water helder blijft.Stap 3: Breng vloeibaar wasmiddel aan op de vlek

Wrijf vloeibaar wasmiddel of een milde afwasmiddel in de vlek, met ronddraaiende bewegingen. Werk van buiten naar binnen tot de hele vlek is ingezeept. Laat het voor ongeveer 10 minuten intrekken en spoel het daarna grondig uit. Weer vanuit de achterkant van de vlek. Herhaal deze stap tot de vlek volledig is verdwenen.

Stap 4: In de wasmachine

Bekijk goed of er echt niets meer van de vlek te zien is, door het kledingstuk bijvoorbeeld tegen het licht te houden. Wanneer de vlek echt weg is, is het veilig om het kledingstuk te wassen in de wasmachine. Gebruik het wasprogramma wat je gewend bent. Als er na het wassen toch nog een vlek lijkt te zien, wrijf hem dan in met een vlekkenverwijderaar en laat dit vijf minuten intrekken.

Heb jij wel eens tomatensaus uit je kleding weten te verwijderen?

2 Reacties

  1. Elly zegt:

    Wat ook goed werkt is na het wassen in de zon hangen

    1. Yvette zegt:

      Goeie tip, Elly! Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.