Effectief je tuin winterklaar maken in oktober

Het is september en zo langzamerhand wordt het toch echt tijd om afscheid te nemen van de zomer. Voor mij is dit altijd de tijd van het jaar om de tuin een beetje onder handen te nemen. Geen zwaar werk, maar kleine werkzaamheden en de tuin winterklaar maken. Daar hebben we in het voorjaar dan weer profijt van!

Het hangt natuurlijk een beetje van het weer af, maar over het algemeen is eind september of begin oktober het perfecte moment om hier mee te gaan beginnen.

Je tuin winterklaar maken in de herfst

Je kunt ontzettend veel doen om je tuin mooi achter te laten voor het najaar en er zullen vast mensen met groene vingers zijn die deze lijst met taken makkelijk kunnen verdubbelen. Maar vandaag gaan we voor simpel en dit zijn de belangrijkste dingen die echt gedaan moeten worden en die je niet kunt overslaan.

Tuin winterklaar maken in Oktober | SpillMyTea.com
Zorg voor de vogeltjes

In de winter kunnen de vogeltjes wel wat hulp gebruiken met het vinden van eten. Hang vetbolletjes op, of een leuk vogelvoederhuisje. Mocht je eventueel waterbakjes voor de vogeltjes in je tuin hebben, span er dan wat gaas overheen. Het is prima als de vogeltjes water drinken, maar het is beter als ze er niet in badderen. Hun vleugeltjes kunnen anders bevriezen.

Water afsluiten

Eén van de belangrijkste dingen die je moet gaan doen, wanneer je je tuin winterklaar wilt maken, is het afsluiten van alle waterleidingen in de tuin. Zorg ook dat je tuinslangen enzo helemaal leeg laat lopen, zodat er geen ijs in komt en de tuinslang beschadigd raakt. Heb je bijvoorbeeld lege potten in de tuin staan? Zet ze dan ondersteboven, zodat er geen water in blijft staan. Zo vriezen ze niet kapot!

Afgevallen bladeren laten liggen

Bladeren die in de herfst op de grond vallen, hoef je niet op te ruimen! Bijvoorbeeld een vlinderstruik begint in oktober zijn blad te verliezen. Als je de afgevallen bladeren je border in veegt, vormen ze een soort beschermende deken tegen de vorst en dat voorkomt dat de bodem dichtslaat. Hartstikke fijn voor al het leven in je tuin!

Bloembollen planten

Oktober is ook het perfecte moment om bloembollen te planten. Er zijn een paar bloembollen zeer geschikt voor deze plantperiode. Je kunt bijvoorbeeld bollen van tulpen, narcissen, hyacinten en hortensia kopen. Maar let op, plant ze niet wanneer het vriest, want dan gaat het fout.

Tuinmeubelen beschermen

Zelf begin ik hier al mee zodra ik het gevoel heb dat de zomerdagen voorbij zijn. De barbecue gaat de schuur in en ik zet de tafels, stoelen en andere dingen weer netjes op zijn plek. Ook zorg ik voor de ultieme bescherming door mijn tuinmeubelen met een beschermhoes te bedekken. Op deze manier worden de meubelen niet nat en hoef je ze in de zomer maar minimaal schoon te maken. Het ziet er niet zo gezellig uit misschien, maar dat lijkt me voor de winter niet zo’n probleem.

Gras maaien

In het najaar zal je gazon een stuk minder snel groeien. Een perfect moment om nog een laatste keer goed te maaien. Maar let op: niet te kort, liever wat langer. Ongeveer 4 cm is perfect. Zorg wel dat je gedurende de winter je gazon vrij houdt. Dat betekend dat je het gemaaide gras en eventueel afgevallen blad moet blijven verwijderen. Als er van alles op je gazon ligt en er geen zonlicht bij het gras kan, zorgt dat voor gele plekken in het gras. Let er ook op dat je zo min mogelijk over je gazon loopt als het bevroren is.

Ben jij al bezig met je tuin winterklaar maken?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

3 reacties

  1. Ik merk ook dat wanneer ik mijn tuin winterklaar maak, ik in het voorjaar minder onderhoud moet plegen. Zo zet ik inderdaad ook veel meubels en materialen binnen neer, zodat deze niet kapot gaan of vies worden door de vorst. Het is even wat werk, maar in het voorjaar ben je jezelf er dankbaar voor!

  2. Inderdaad erg verstandig om je water af te sluiten in de wintermaanden. Mijn tuinslang is namelijk een keer kapot gegaan doordat deze bevroor in de winter. Ook zet ik mijn haspel met tuinslang altijd in de garage wanneer het echt koud wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.