Buitenleven

Je tuin winterklaar maken in oktober

tuin winterklaar maken

Het is midden september en zo langzamerhand wordt het toch echt tijd om afscheid te nemen van de zomer. Voor mij is dit altijd de tijd van het jaar om de tuin een beetje onder handen te nemen. Geen heftig getuinier, maar kleine werkzaamheden om onze tuin te beschermen voor de invloeden van het najaar. Daar hebben we in het voorjaar dan weer profijt van! Het hangt natuurlijk een beetje van het weer af, maar over het algemeen is eind september of begin oktober het perfecte moment om hier mee te gaan beginnen.

Je kunt ontzettend veel doen om je tuin mooi achter te laten voor het najaar en er zullen vast mensen met groene vingers zijn die deze lijst makkelijk kunnen verdubbelen. Maar dit zijn voor mij de belangrijkste dingen en misschien heb jij ook wat aan deze tips.

Deze blogpost bevat affiliatelinks. Als je iets bestelt door op zo’n link te klikken, ontvang ik hier een kleine commissie over. Ik sluit mij alleen aan bij affiliates waar ik achter sta. Bedankt voor je steun!

Zorg voor de vogeltjes

In de winter kunnen de vogeltjes wel wat hulp gebruiken met het vinden van eten. Hang vetbolletjes op, of een leuk vogelvoederhuisje. Mocht je eventueel waterbakjes voor de vogeltjes in je tuin hebben, span er dan wat gaas overheen. Het is prima als de vogeltjes water drinken, maar het is beter als ze er niet in badderen. Hun vleugeltjes kunnen anders bevriezen.

Water afsluiten

Eén van de belangrijkste dingen die je moet gaan doen, wanneer je je tuin winterklaar wilt maken, is het afsluiten van alle waterleidingen in de tuin. Zorg ook dat je tuinslangen enzo helemaal leeg laat lopen, zodat er geen ijs in komt en de tuinslang beschadigd raakt. Heb je bijvoorbeeld lege potten in de tuin staan? Zet ze dan ondersteboven, zodat er geen water in blijft staan. Zo vriezen ze niet kapot!

Afgevallen bladeren laten liggen

Bladeren die in de herfst op de grond vallen, hoef je niet op te ruimen! Als je ze bijvoorbeeld je border in veegt, vormen ze een soort beschermende deken tegen de vorst en dat voorkomt dat de bodem dichtslaat. Hartstikke fijn voor al het leven in je tuin!

Tuinmeubelen beschermen

Zelf begin ik hier al mee zodra ik het gevoel heb dat de zomerdagen voorbij zijn. De barbecue gaat de schuur in en ik zet de tafels, stoelen en andere dingen weer netjes op zijn plek. Ook zorg ik voor de ultieme bescherming door mijn tuinmeubelen met een beschermhoes te bedekken. Op deze manier worden de meubelen niet nat en hoef je ze in de zomer maar minimaal schoon te maken. Het ziet er niet zo gezellig uit misschien, maar dat lijkt me voor de winter niet zo’n probleem.

Gras maaien

In het najaar zal je gazon een stuk minder snel groeien. Een perfect moment om nog een laatste keer goed te maaien. Maar let op: niet te kort, liever wat langer. Ongeveer 4 cm is perfect. Zorg wel dat je gedurende de winter je gazon vrij houdt. Dat betekend dat je het gemaaide gras en eventueel afgevallen blad moet blijven verwijderen. Als er van alles op je gezond ligt en er geen zonlicht bij het gras kan, zorgt dat voor gele plekken in het gras. Let er ook op dat je zo min mogelijk over je gazon loopt als het bevroren is.

Wat doe jij om de tuin winterklaar te maken? En wanneer begin je daarmee?

Tuin winterklaar maken

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.