Wanneer het winter wordt, kun je je tuinmeubelen dan buiten laten staan? En hoe verzorg je de verschillende materialen het best?

Het korte antwoord op deze vraag is: Ja, dat kan! In de winter, met ijskoude regen, wind en lage temperaturen kunnen je de meeste tuinmeubelen prima buiten laten staan. Dit hangt echter wel af van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

Tuinmeubelen buiten laten staan in de winter

Wanneer je de tuin winterklaar maakt en je je tuinmeubelen in de tuin laat staan, is het belangrijk dat je weet met welk materiaal je te maken hebt. Plastic heeft andere verzorging nodig als bijvoorbeeld hout of metaal. Laten we daarom eens kijken naar de verschillende materialen en wat je het beste met ze kunt doen wanneer ze onder koude omstandigheden buiten blijven staan.

Kunnen tuinmeubelen buiten blijven staan in de winter?
Rotan

Tuinmeubelen gemaakt van rotan is UV- en weersbestendig, dus dit kan prima buiten blijven staan. Het frame is vaak van aluminium. Zorg altijd dat je de kussens, van bijvoorbeeld je loungeset, verwijderd wanneer je de meubelen in de winter buiten laat staan. Dek de meubelen wel af met een hoes en probeer de hoes onder de poten te schuiven, zodat die ook droog blijven.

Metaal

Tuinmeubelen van metaal kun je in de winter buiten laten staan, mits je ze afdekt met een tuinmeubelhoes. Maar het is beter om ze binnen in de garage of de schuur op te slaan. Laat je ze buiten staan, kun je ze eventueel behandelen met wax, zodat ze beter beschermd zijn tegen weersinvloeden.Teak & Hardhout

Ook voor teak en andere houtsoorten geldt dat je het prima in de tuin kunt laten staan, mits afgedekt met een beschermhoes en met de poten op de hoes, of licht verhoogd. Wel is het belangrijk voor de kleur van het materiaal om de meubelen van teak regelmatig te behandelen met teakolie. Doe je dat niet, wordt de kleur na verloop van tijd grijzig. Heb je hardhouten meubelen, gebruik dan een olie voor hardhout.

Plastic

Plastic is misschien het goedkoopste materiaal om tuinmeubelen van aan te schaffen, maar het kan wel er goed tegen allerlei weersomstandigheden. Als je geen zin hebt om flink te poetsen wanneer je de tuin klaar maakt voor de zomer, kan je overwegen het met een hoes te bedekken, maar echt nodig is het niet.

Laat jij je tuinmeubelen buiten staan in de winter?