Valentijnsdag Gemberkoekhuisje maken met een IKEA pakketje

Een tijdje geleden was ik bezig met het opruimen van de kerstspullen. Ik stopte alles terug in dozen en sorteerde meteen even wat ik nog wil bewaren en wat weg kan. En wat zag mijn oog? Ja hoor, een bouwpakket van een IKEA Gingerbread House. Shit, helemaal vergeten dat ik deze nog wilde bouwen met kerst. Dat had me zo leuk geleken! Toen bedacht ik me dat het binnenkort Valentijnsdag is en besloot een Valentijnsdag Gemberkoekhuisje te maken!

Een project waar je echt niets aan hebt, maar wel heel leuk is om te doen en waar je lekker ontspannen van wordt. Althans, vanaf het moment dat het huisje in elkaar zit…

Valentijnsdag Gemberkoekhuisje maken

Zo maak je een Valentijnsdag Gemberkoekhuisje

Ik heb voor mijn Valentijnsdag Gemberkoekhuisje gekozen voor een roze, rood, wit en goud thema. Dat vond ik in dit geval het mooist. Het is niet zo moeilijk om geschikte decoratie hiervoor te vinden, maar je moet wel goed nadenken over wat je kiest en waar je het voor wilt gebruiken.

Wat heb je nodig?
  • Gemberkoekhuisje bouwpakket (die van mij is van IKEA)
  • +/- 200gr eetbare lijm (Ik heb de lijm van IKEA gebruikt)
  • Dr Oetker decoratiestiften
  • Dr Oetker Chocofantasie, voor gouden parels en witte hartjes
  • Roze en witte snoephartjes
  • Rode zure matten
Zo maak je het gemberkoekhuisje

Om te beginnen wil ik je op het hart drukken om héél voorzichtig te werk te gaan. De onderdelen van het huisje breken best makkelijk en je moet toch wel een beetje druk zetten om alles aan elkaar te lijmen. Ook bij mij zijn er twee onderdelen gesneuveld, maar ik had het geluk dat ik twee bouwpakketten had.

Geduld is alles! Ik heb iedere keer één stukje gelijmd, heb er iets tegenaan gezet zodat het niet zou omklappen en ben iets anders gaan doen. Net zolang tot het onderdeel droog was en dan pas het volgende onderdeel. En dat maakt niet uit, dit mag in feite dagen duren, dat maakt het zo leuk. Gewoon steeds een beetje doen.

Zorg er ook voor dat je de eetbare lijm van te voren goed verwarmd en ook blijft verwarmen. Je bent best een tijdje bezig en als de lijm maar een beetje afkoelt, wordt het al een stuk vervelender en lastiger om mee te werken. Aangezien ik een gemberkoekhuisje van IKEA heb gebruikt, heb ik daar ook de eetbare lijm gekocht. Eén tube is genoeg.

Ik zeg heel eerlijk, ik vond het gemberkoekhuisje in elkaar zetten echt een lastige klus. Als iets maar een beetje scheef zit, dan past het niet meer goed op elkaar. Let dus echt goed op en werk geconcentreerd.

valentijnsdag gingerbread house

Een kerstige foto, want het huisje zette ik begin januari al in elkaar. Oeps! Zoals je ziet, is het niet helemaal netjes gegaan met de eetbare lijm, maar hey, ik deed het voor het eerst! Als het huisje in elkaar zit, komt het leukste. Decoreren. Het is heel belangrijk dat je er niet eerder aan begint dan wanneer je zeker weet dat het huisje goed vast zit.

valentijnsdag gingerbread house

Je mag natuurlijk helemaal zelf weten hoe je het huisje gaat versieren, maar ik heb het vrij simpel gehouden en niet te druk. Ik heb gebruik gemaakt van zure rode matten om het dak te bedekken, dat ging echt heel makkelijk en het paste precies.

valentijnsdag gingerbread house

Voor de deur heb ik gouden parels gebruikt, een wit chocoladehartje als raampje en een gele decoratiestift om ze te lijmen. De ramen heb ik ingekleurd met een rode decoratiestift, op het dak zitten roze en rode Smarties (wat ik overhield heb ik gebruikt voor een witte chocolade bark, mega lekker!) en boven een raam zit een wit snoephartje.

valentijnsdag gingerbread house

Ik vind mijn eerste Valentijnsdag Gemberkoekhuisje prima geslaagd! Achteraf heb ik nog meer leuke ideeën qua decoratie, maar die bewaar ik voor volgend jaar!

Heb jij wel eens een gemberkoekhuisje gemaakt? Heb je nog leuke tips voor decoratie?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.