Graniet is gevoelig voor zuren, waardoor sommige schoonmaakproducten schadelijk kunnen zijn. Hoe houd je je granieten keukenblad dan wel schoon?

Wat is de beste en veiligste manier een granieten aanrechtblad schoon te maken? Graniet is gevoelig voor zuren, waardoor sommige schoonmaakproducten of zelfgemaakte allesreiniger op basis van azijn schadelijk kunnen zijn. Maar wat moet je dan gebruiken? Hoe houd je je granieten keukenblad schoon?

Do’s en don’ts bij granieten aanrechtblad schoonmaken

  • DOEN: Zorg dat het aanrechtblad is geïmpregneerd. Ondanks dat graniet een zeer hard oppervlak is en minder poreus is dan marmer, kan een aanrechtblad wat niet is geïmpregneerd allerlei vetten en vlekken in zich opnemen. Je kunt dit testen door een paar druppels water op je aanrecht te laten liggen. Blijft het liggen, is het prima. Verdwijnt het water na een paar minuten in je aanrechtblad, dan wordt het tijd om deze opnieuw te impregneren.
  • NIET DOEN: Schadelijke of harde schoonmaakmiddelen gebruiken. Schurende sponzen of zure schoonmaakmiddelen zoals azijn, citroen, limoen, ammonia of bleekwater kun je beter niet gebruiken. Dit kan de beschermlaag van het graniet beschadigen en zwakker maken.
granieten aanrechtblad schoonmaken

Dagelijks schoonmaken

Voor het dagelijks schoonmaken van je granieten aanrecht, geldt altijd: wees lief. Dat klinkt misschien gek, wanneer je het gevoel hebt dat graniet juist onverwoestbaar is. Dat is het niet. Gebruik lauwwarm water, milde zeep en een microvezeldoekje om dagelijks het aanrecht af te nemen.

Hoe desinfecteer je een granieten aanrechtblad dan?

Een goed geïmpregneerd granieten aanrechtblad is relatief ongevoelig voor bacteriën. Omdat vuil er niet intrekt, veeg je het zo weg. Warm water en een milde afwasmiddel zou daarom genoeg moeten zijn om je aanrecht te desinfecteren. Je kunt in een plantenspuit een oplossing maken van water en een scheutje afwasmiddel en hiermee je aanrecht schoonmaken.

Zijn speciale granietreinigers goed of schadelijk?

Mocht je bovenstaande niet genoeg vinden, dan zijn er natuurlijk speciale schoonmaakmiddelen voor graniet te koop. Ik heb heel lang deze van Method gebruikt. Die werkt prima. Maar het is niet noodzakelijk om te kopen. Je eigen afwasmiddel met warm water, werkt ook heel goed.

Heb jij tips voor het schoonmaken en schoonhouden van een granieten keukenblad?