Zo speelt je kind veilig met een speelkeuken

Zo speelt je kind veilig met een speelkeuken

Vanaf ongeveer een jaar of drie vinden kinderen het heel leuk om rollenspellen te doen met een speelkeuken. Onze dochter is anderhalf en doet ons nu al steeds na. Zo leert ze ontzettend veel over de wereld om haar heen! Hoe leuk is het dan om een kinderkeuken te hebben? Dat is een stuk veiliger dan de ‘grote-mensen-keuken’, maar minstens net zo leuk! En een speelkeuken pimpen is ook nog eens hartstikke makkelijk!

Een veilige speelkeuken kiezen

Wij zijn sowieso van plan om onze dame een speelkeuken te geven wanneer jarig is. Ik heb nog geen idee waar hij zou moeten staan, maar daar vind ik wel wat op! Ook bij een speelkeuken is het natuurlijk belangrijk dat alles helemaal veilig is. Dus waar moet je dan op letten bij een speelkeuken?

Een veilige speelkeuken kiezen
Kies voor een goed veiligheidskeurmerk

De CE-markering die op veel speelgoed staat, is een garantie dat deze voldoet aan de Europese regelgeving voor veilig kinderspeelgoed. Er is alleen weinig controle bij deze markering. Als je écht zekerheid wil dat je keuken veilig is, dan zijn er nog andere keurmerken. De Britse Standaard BS, het Duitse GS of het Amerikaanse ASTM geven je meer garantie over de veiligheid.

Stevigheid

De motoriek van jonge kinderen is nog niet goed ontwikkeld. Een goede speelkeuken kan dus tegen een stootje. Mettertijd komt die motoriek vanzelf, maar kinderen laten geregeld wat vallen of gooien iets om. Als je een stevige speelkeuken hebt, zal dit geen probleem vormen. Bij een veilige speelkeuken zitten alle onderdelen goed vast en staat de keuken stevig op de grond. Het handigst is als je het keukentje tegen een muur zet. Dan kan hij zeker weten niet omvallen.Houten speelkeuken

Over het algemeen is speelgoed dat gemaakt is van hout, erg veilig. Maar met name de lak van houten speelgoed kan schadelijke bindmiddelen bevatten. Bij Hape worden alleen natuurlijke materialen gebruikt. De verf is op waterbasis en voldoet daarbij ook aan strikte kwaliteits- en veiligheidsstandaarden.

Let op kleine onderdelen

Bij kleine onderdelen bestaat verstikkingsgevaar. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Ook wil je voorkomen dat er scherpe randjes zitten aan de keuken. Als deze van hout gemaakt is, controleer dan op eventuele splinters. Vooral als je van plan bent om de keuken zelf te maken. Als je een keukentje hebt die van kunststof is gemaakt, let er dan op dat deze geen sterke of onaangename geur heeft. Dat is niet alleen fijner voor jou, maar ook veiliger voor je kind.

Kinderkeukenaccessoires

Maak de speelkeuken compleet met verschillende accessoires. Hoe meer de speelkeuken op de echte keuken thuis lijkt, hoe leuker het is! Zoals eerder vermeld, vinden peuters het leuk om rollenspelletjes te spelen. Het rollenspel is pas compleet met speelgoed eten, pannetjes en een schortje.Een keuken kan je ook op andere manieren uitbreiden. Met doekjes en lapjes kan je kindje de keuken ook mooi schoonhouden. Als je kleintje wat ouder is, dan kan je hem of haar natuurlijk laten helpen in de grote keuken. Groenten snijden is een minder goed idee, maar ze kunnen wel helpen met groenten wassen of alles op de borden scheppen.

Het ideale cadeau

Hoe veilig de speelkeuken ook is, het belangrijkste is dat je kind er plezier aan beleefd! Een speelkeuken is incompleet zonder pannetjes, dekseltjes en bakjes. Net zoals in een echte keuken. Zelf vind ik een speelkeuken het ideale verjaardagscadeau. Je kunt met een groepje de keuken geven, of je koopt hem zelf en laat anderen de accessoires geven. Als mijn kleine meid nu geen keukenprinses wordt, dan weet ik het ook niet meer!

Niet iedere speelkeuken is even geschikt om mee te spelen. Volg bovenstaande tips op en wees verzekerd van een veilige kinderkeuken! Heeft jouw kind ook een kinderkeuken? En heb je daarbij op de veiligheid gelet?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.