Je hebt vast wel eens gehoord van baksoda en bakpoeder. Maar wat is het verschil tussen de twee? En kun je de één met de ander vervangen?

Heb je ooit eens geprobeerd bakpoeder te gebruiken in plaats van baksoda, oftewel baking soda of zuiveringszout? Dan heb je vast wel gemerkt dat baksoda en bakpoeder totaal niet hetzelfde zijn. Ze werken namelijk op verschillende manier.

Je kunt deze twee rijsmiddelen niet door elkaar gebruiken. Het kan zelfs voor een totale mislukking zorgen als je dat doet. Maar wat is nou precies het verschil tussen baksoda en bakpoeder?

Het verschil tussen baksoda en bakpoeder
Hoe werkt baksoda?

Baksoda, oftewel zuiveringszout, is een basisch (of alkalisch) ingrediënt, wat een zuur nodig heeft om tot een reactie te komen. Dus wanneer je er bijvoorbeeld azijn bij doet, ontstaat er een gas. Je kunt hiermee schoonmaken, maar het ook gebruiken bij het bakken.

Wanneer je baksoda gebruikt in recepten met zure ingrediënten, zoals citroensap of karnemelk, ontstaat zo’n zelfde reactie. Maar gebruik je hier geen baksoda maar bakpoeder voor, zal er geen chemische reactie plaatsvinden, ontstaat er geen gas en zal het deeg niet rijzen.Hoe werkt bakpoeder?

Bakpoeder is eigenlijk niets anders dan een zuiveringszout, met het zure component er al in. Allen reageert deze pas wanneer het vochtig wordt. Dan heb je ook nog zoiets als dubbelwerkend bakpoeder, wat reageert of zowel vocht als warmte. Hierdoor krijgt het product meer rijskracht.

Baksoda en bakpoeder bewaren

Na een tijdje zullen chemische rijsmiddelen hun werkzaamheid verliezen. Het is dus zaak om deze zo goed mogelijk te bewaren. Doe dit op een koele en droge plaats en sluit ze goed af. Het wordt aangeraden om ze elke 6 maanden te vervangen. En omdat deze producten relatief goedkoop zijn, is dat niet zo erg.

Heb jij zuiveringszout en bakpoeder wel eens verwisseld?