Zelf popcorn maken is niet moeilijk en het allerlekkerst! Het is ook nog eens een gezondere keuze om te snacken!

Sinds ik bezig ben gezonder te eten en na het avondeten geen ongezonde dingen meer te snacken, heb ik een nieuwe favoriet die mijn snackbehoefte in de avond perfect weet te stillen. Namelijk, verse popcorn! Zelf popcorn maken is iets dat ik nu aan aantal keer in de week doe. het is ontzettend lekker, makkelijk te maken en bevat weinig calorieën. Mits je tenminste niet de zoete variant maakt!

Iedereen in ons gezin is er gek op, ook mijn dochter van 3,5 jaar.. Die vind het geweldig om de popcorn te zien ploffen en het daarna lekker op te eten. Het heeft ook echt iets gezelligs. Ik vind het super leuk om te maken en het smaakt voor mijn gevoel ook veel beter dan de kant-en-klare variant. Maar hoe doe je dat nou, zelf popcorn maken?

Smaakvolle verse popcorn maken doe je gewoon zelf

Is zelfgemaakte popcorn gezond?

Omdat popcorn eigenlijk mais is, is dit één van de betere snacks die je kunt kiezen wanneer je zin hebt om ergens op te knabbelen. Ongeveer 50 gram zelfgemaakte popcorn bevat nog geen 200 kcal en 2 tot 3 gram vet (bron hier), wat een heel stuk minder is dan chips. En voor Weight Watchers fans: Voor zelf popcorn maken mag je 0 punten rekenen! Koop je kant-en-klare popcorn of popcorn voor in de magnetron, zal je zien dat hier veel meer calorieën en vet in zit. Zelf popcorn maken is dus veel beter voor je!

Welke olie kun je het beste gebruiken?

In principe is elke olie goed, maar er zitten wel wat kanttekeningen aan. Olijfolie heeft de neiging om te gaan roken wanneer het verhit wordt. Deze kun je dus beter niet gebruiken. Ik gebruik zelf altijd zonnebloemolie. Ik heb gelezen dat van kokosolie je popcorn nog meer naar popcorn uit de bioscoop smaakt, dus die ga ik zeker een keer proberen!

Welke pan is de beste keuze?

Als eerste wil ik je erop wijzen dat je nooit je favoriete pan moet gebruiken! Als je van plan bent dit vaker te doen, houdt er dan rekening mee dat je pan pikzwart gaat worden, ook wanneer je hem na elk gebruik afwast. Gebruik de pan dus alleen nog maar voor het maken van popcorn. Verder is bij het ploffen van maiskorrels warmteverdeling heel belangrijk. Zorg dus voor een pan moet een goede (dikke) bodem waar de warmte goed verdeeld wordt. Doe je dat niet, dan kan je popcorn gaan aanbranden. Daarnaast is het het ‘t leukst om een glazen deksel te hebben. Je kunt dan goed zien wat de popcorn doet en de kinderen vinden het geweldig om te zie!Zo doe je het

Zelf popcorn maken is super makkelijk, maar je moet het wel op de juiste manier aanpakken en zeer alert zijn. Het is bij in het begin regelmatig gebeurt dat ik de popcorn liet aanbranden. Let dus goed op volg onderstaande tips nauwkeurig op.

 1. Begin met een laag olie in de pan. Niet te veel en niet te weinig. De bodem mag best goed bedekt zijn, maar de popcorn moet niet zwemmen!
 2. Doe voor 1 persoon 50 gram popcornmais in de pan. Dit is genoeg voor een goede bak popcorn. Schud de pan even goed heen en weer, zodat alle korrels plat op de bodem liggen en allemaal bedekt zijn met olie.
 3. Doe dan het vuur aan. Zet hem niet te hoog, want dan brandt het aan. Medium is goed. Je kunt nu prima even weglopen, maar hoor je de eerste korrels ploffen? Ga dan direct terug naar de pan en houd het scherp in de gaten.
 4. Wanneer het ploffen bezig is, schudt dan af en toe met de pan, zodat alles in beweging blijft. Alles wat stil op de bodem blijft liggen, loopt het gevaar te verbranden.
 5. Wordt het ploffen minder en hoor je nog maar 2 tot 3 seconden tussen elke plof? Zet dan het vuur uit en haal de pan van de hittebron af. Schud alles (met de deksel erop) weer goed door elkaar. Het kan heel goed zijn dat er nog wat plofjes volgen, maar dan is de popcorn echt klaar.
 6. Doe de popcorn in de kom en bestrooi direct met zout. Hoeveel zout je gebruikt, is aan jou. Ik houd zelf van erg veel zout, maar mijn man vind dat niet te hachelen, dus dat is helemaal aan jezelf. Schud het na het bestrooien een beetje om en proef.

Zelf popcorn maken

Course: Snacks
Servings

1

bak
Cooking time

10

minutes

Zelf popcorn maken is niet moeilijk en het allerlekkerst! Het is ook nog eens een gezondere keuze om te snacken!

wat heb je nodig?

 • Een goede pan met dikke bodem en glazen deksel.

 • 50 gram popcornmais

 • Een scheut zonnebloemolie

 • Zout naar smaak

Bereidingswijze

 • Doe een laag olie in de pan.
 • Doe 50 gram popcornmais in de pan.
 • Zet het vuur middelhoog.
 • Blijf bij de pan zodra de popcorn gaat ploffen.
 • Schud regelmatig om.
 • Zodra er 2-3 seconden tussen de plofjes zit, draai het vuur uit en haal pan van de warmtebron.
 • Nogmaals goed omschudden.
 • Doe de popcorn in een bak en bestrooi met zout naar smaak.

Maak jij wel eens zelf popcorn?