Wil jij verstopping in je gootsteen voorkomen? Dan is het aan te raden deze stoffen nooit door de gootsteen te spoelen.

Een verstopte gootsteen of afvoer is een van de meest frustrerende huishoudelijke problemen. Het lijkt altijd op het slechtst mogelijke moment te gebeuren. Een verstopping voorkomen is daarom slim om te doen. Niet elk verstoppingsprobleem kan worden voorkomen, maar je kunt wel de kans op verstopping verminderen. Er zijn bepaalde materialen die leidingen verstoppen of overbelasten waardoor er geen water doorheen kan. Als je weet welke stoffen dat zijn en je giet deze nooit door de gootsteen, zal je een stuk minder vaak last hebben van verstoppingen.

Verstopping voorkomen? Giet dit nooit door de gootsteen!

Verstopping voorkomen door deze stoffen te vermijden

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat we ook schade kunnen aanrichten die geen directe gevolgen voor onszelf heeft. Wanneer we giftige chemicaliën door de gootsteen gieten, komen ze terecht in ons grondwater, rivieren en oceanen en dit heeft een nadelige invloed op de gezondheid van de planeet. Welke stoffen je het beste niet door de gootsteen kunt spoelen, waarmee je ook nog eens verstoppingen kunt voorkomen, lees je hier.

Koffieresten

Koffieresten kleven aan elkaar en vormen een klont in de leidingen die niet gemakkelijk doorgespoeld wordt. Een paar keer per dag dit door de gootsteen spoelen, kan problemen opleveren. Gelukkig kun je koffieresten voor veel dingen gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld heel goed als mest gebruiken.

Kookvet en olie

Iedereen weet wat er gebeurt met vet als het afkoelt. Dan stolt het. Wanneer vloeibare olie of vet in de afvoer wordt gegoten, zal het de leidingen blokkeren. Zelfs plantaardige oliën zoals olijfolie, zorgt voor ophopingen. Je kunt vetten beter laten uitharden en dan weggooien in de afvalbak. Je kunt het soms ook hergebruiken.

Rijst

Droge rijst of andere granen, kun je beter nooit door de gootsteen spoelen. Wanneer hier water aan wordt toegevoegd, zetten ze namelijk uit. Dit zal dus ook gebeuren wanneer je het in de afvoerpijp hebt zitten. Wil je verstopping voorkomen, voeg dit soort afval dan toe aan de composthoop of gooi het weg in de gft-container.Deeg en beslag

Niet alleen granen zwellen op in water Beslag en deeg doet dat ook. Voeg ook dit aan de composthoop toe of schraap het bij elkaar voor de gft-bak, voordat kommen en keukengerei worden afgewassen, om te voorkomen dat het door de gootsteen wordt gespoeld.

Verf

Door verf door de afvoer te gieten, kan er uitgeharde verf in de gootsteen achterblijven en dan kun je alleen nog maar de loodgieter bellen. Verf moet op de juiste manier worden afgevoerd, om verstopping te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat de chemicaliën in ons grondwater terechtkomen.

Kattenbakkorrels

Zelfs merken kattengrit die beloven dat ze prima kunnen worden doorgespoeld, kunnen beter in een vuilniszak worden gedaan, of op de juiste manier worden gecomposteerd. Kattengrit zorgt voor enorme ophopingen in je afvoer en mag absoluut nooit door de gootsteen worden gespoeld.

Medicijnen

Wanneer je pillen in de gootsteen of in het toilet gooit, is het mogelijk dat ze een verstopping veroorzaken, maar meestal lossen ze op. Het echte probleem hiermee, is dat die chemicaliën in het watersysteem terechtkomen en levende organismen en uiteindelijk ook onze voedselvoorziening aantasten. De meeste apotheken accepteren oude medicijnen en nemen ze met plezier van je terug.

Gooi jij iets uit deze lijst wel eens door de gootsteen?