3 Methodes om een verstopt toilet te ontstoppen

3 Methodes om een verstopt toilet te ontstoppen

Het is super irritant en vies, maar iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Een verstopt toilet. Persoonlijk is het mijn nachtmerrie wanneer het toilet niet goed doorspoelt en ik het op moet gaan lossen. Want helaas is dit een probleem wat zichzelf niet oplost en je wilt natuurlijk niet de volgende bezoeker opzadelen met jouw… uh… problemen.Er zijn gelukkig verschillende manieren om je toilet te ontstoppen, zodat je weer door kunt spoelen en schoon kunt maken. Om te beginnen spoel je in elk geval geen tweede keer het toilet door, wanneer de eerste keer niet lukte. Er komt dan nog meer water in de pot en dan heb je kans op overstroming. Leg voor de zekerheid een handdoek op de grond om de pot heen, voordat je begint.

3 Methodes om een verstopt toilet te ontstoppen

1. De Ontstopper

Als de reden van de verstopping misschien iets is zoals babywipes of maandverband, gebruik dan een gootsteenontstopper. Dit is ook meteen de simpelste methode, waar je eigenlijk altijd mee moet beginnen. Het is wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet.

  1. Draag rubberen handschoenen.
  2. Zorg dat je niet te hard pompt, anders krijg je vies water over je heen.
  3. Blijf op en neer pompen, zonder een pauze, totdat je resultaat ziet.

Wanneer je de gootsteenontstopper eraf haalt en het water begint niet te lopen, kun je het nog een keer herhalen. Lukt het echt niet, kun je de volgende stappen proberen.

2. Afwasmiddel en heet water

Ook een hele makkelijke methode om een verstopt toilet te ontstoppen, is om afwasmiddel te gebruiken. Knijp een behoorlijke hoeveelheid afwasmiddel in de toiletpot. Laat dat ongeveer een half uurtje weken. Giet daarna met wat kracht (dus vanaf een hoogte) heet water in de pot. Gebruik geen kokend water, want dit kan je toiletpot beschadigen. Als je merkt dat alles loskomt, spoel dan door.

3. Baking soda en azijn

Ook een hele goede methode is het gebruik van baking soda (zuiveringszout) en azijn. Strooi 200 gram baking soda in de pot en giet daar een liter azijn bij. Het mag ook meer zijn, gewoon de fles die je hebt helemaal leeg gieten. Dit gaat behoorlijk bubbelen. Laat dit een paar uur staan en als het goed is, kan je daarna het toilet gewoon weer doortrekken.

Zijn de tegels in je toilet van natuursteen? Let dan goed op met spetters, want azijn kan natuursteen beschadigen.Of schakel de loodgieter in bij verstopt toilet

Helpen de bovenstaande methodes niet en zit het probleem dieper? Laat dan je wc ontstoppen door een professional. Die kan je helpen het toilet op de juiste manier te ontstoppen, zonder dat er iets wordt beschadigd. Overigens kun je de loodgieter ook inschakelen wanneer je afvoer verstopt zit.

Het is prima als je er soms zelf gewoon niet uitkomt. Liever iets professioneel oplossen, dan dat je iets onherstelbaar beschadigt en je met nog meer kosten komt te zitten!

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

2 reacties

  1. Goede tips voor het verstopte toilet. Gewone soda werkt overigens net zo goed als baking soda. Laatst heb ik er echter wel een loodgieter bij moeten halen. Wat bleek: de vorige bewoner had aan de afvoer zitten klussen.

  2. Deze tips voor het ontstoppen van de afvoer werken wel. Ook preventief de afvoer van toilet en douche etc. doorspoelen met soda, azijn en heet water houdt de doorstroming in goede conditie. Die chemische middelen zijn ook altijd heel effectief, maar niet zo bevorderlijk voor het milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.