Er is maar één verkeerde beweging nodig om wijn op je kleding te morsen. Dit zijn een aantal tried and true methodes om wijnvlekken uit kleding te verwijderen.

Zoals elke liefhebber van rode wijn weet, is er maar één verkeerde beweging nodig om dit drankje op je kleding te morsen en die herkenbare bordeauxrode tint in je kleding te krijgen. Als je er normaal gesproken vrede mee hebt om het item dan maar weg te gooien, hebben we goed nieuws: het is heus mogelijk om wijnvlekken uit kleding te verwijderen. Of de vlek nu vers, nog vochtig of al weken aanwezig is, we hebben een aantal manieren verzameld om van alle hardnekkige wijnvlekken af te komen.

Onthoud altijd de eerste regel bij wijnvlekken, voordat je ze gaat verwijderen: wrijf nooit over de vlek. Wanneer je een vlek krijgt, dep deze dan af met koud water. Gooi nooit een kledingstuk met wijnvlekken in de droger, omdat de hitte de vlek zal fixeren. Je zal hem dan bijna niet meer kunnen verwijderen. Benieuwd hoe je wijnvlekken uit kleding verwijderd? Dit zijn de beste methodes die elke rode wijndrinker zou moeten kennen. En nee, je hoeft niet over te schakelen naar witte wijn.

Zo verwijder je direct rode wijnvlekken uit kleding
Wijnvlekken uit kleding verwijderen

Afwasmiddel en waterstofperoxide

Deze methode is ideaal voor zowel nieuwe als oudere wijnvlekken. Je hebt deze schoonmaakproducten waarschijnlijk al in huis, dus het is geweldig voor noodgevallen. Meng gelijke delen waterstofperoxide en afwasmiddel en giet de oplossing op de vlek. De combinatie van deze twee reinigingsmiddelen zal de kleur van de wijnvlek afbreken. Laat dit maximaal 30 minuten op de stof zitten.

Blijf meer van de oplossing toevoegen, totdat de vlek is verdwenen. Je hoeft niet te schrobben! Zodra je de vlek ziet vervagen, leg je de stof in heet water om de vlek verder op te lossen en spoel je het vervolgens af met koud water. Gebruik nooit een droger totdat je zeker weet dat de vlek helemaal verdwenen is.

Bruisend water

Bruisend water kan de kleurstoffen van de wijn afbreken en de vlek helpen verwijderen. Dep bruisend water op de vlek en laat het een nacht intrekken. Als je geluk hebt, lost dit die verse wijnvlek op en hoef je hem niet met andere methoden aan te pakken. Een tip is om bij een feestje altijd een fles bruisend water bij de hand te hebben, vooral als je verwacht dat er rode wijn gedronken zal worden.

Vlekverwijderaars om wijnvlekken uit kleding te krijgen

Er zijn verschillende vlekverwijderaars op de markt die speciaal zijn gemaakt om hardnekkige vlekken zoals wijn, maar ook bloed en fruitvlekken te verwijderen. Een goede optie is bijvoorbeeld Wine Away, Chateau Spill of Dr. Beckman.


Ontsmettingsalcohol

Voor hardnekkige vlekken is ontsmettingsalcohol een ander wondermiddel. Dep met een spons de alcohol voorzichtig op de vlek en veeg hem vervolgens droog met een vochtige doek. De rode wijnkleur zou moeten gaan vervagen terwijl je dept.

Zout en heet water

Voor verse vlekken dep je eerst zoveel mogelijk het vocht op met keukenpapier en bedek je vervolgens de hele vlek met zout. Laat het zout in de stof trekken en giet er kokend water op. Giet het water van ongeveer twintig centimeter boven het kledingstuk. Door de hoogte ontstaat er kracht en kunt je de wijn uit de stof ‘duwen’. Was vervolgens het kledingstuk zoals gewoonlijk. Deze methode is ook handig voor tapijt. Gebruik dan in plaats van heet water gewoon je stofzuiger om het zout op te zuigen.

Beste temperatuur om te wassen

Of je koud of warm water op de wijnvlek gebruikt, hangt af van hoe oud de vlek is. De meeste wijnvlekken reageren zeer goed op heet water, vooral na behandeling met een van de bovenstaande methoden. Dat gezegd hebbende, een oude wijnvlek heeft een betere kans om te worden verwijderd nadat deze in koud water is geweekt. Vul dus van te voren altijd een emmer met koud water, plaats het stuk stof met de vlek erin en laat dit een half uur weken, voordat je bovenstaande methoden gebruikt om de vlek te verwijderen. Je hebt dan een betere slagingskans.Andere vlekken verwijderen?

Ben je benieuwd naar het verwijderen van andere soorten vlekken? Misschien heb je iets aan onderstaande artikelen.