Veel mensen ervaren dat tuinieren gelukkig maakt en dat het goed is voor je gezondheid. Verschillende onderzoeken leggen uit waarom dat is.

Waarom is tuinieren zo gezond en waarom maakt tuinieren gelukkig? Volgens een nieuw onderzoek uit 2020 kun je voor effectieve lichaamsbeweging de sportschool overslaan en gewoon je tuin ingaan. Uit het onderzoek van de RHS bleek dat dagelijks tuinieren dezelfde positieve invloed op je welzijn heeft als regelmatige, krachtige lichaamsbeweging. Maar hoe kan dit?

Dit is waarom tuinieren gelukkig maakt
Volgens wetenschappers is dit waarom tuinieren gelukkig en gezond maakt

Tuinieren maakt bewegen leuk

Lichaamsbeweging vergroot je uithoudingsvermogen, vormt je spieren en verbrandt overtollig vet. Hoewel de meesten van ons tevreden zijn met naar de sportschool te gaan om ons lichaam in vorm te krijgen, kun je dezelfde voordelen in je eigen tuin vinden. Door buiten in de tuin te zijn en te bewegen, stel je jezelf ook bloot aan meer daglicht. Blootstelling aan zonlicht zorgt ervoor dat de hersenen serotonine vrijgeven, een hormoon dat wordt geassocieerd met het stimuleren van de stemming. Het helpt je om je kalm en gefocust te voelen. Elke dag minstens 20 minuten in het daglicht zijn, is erg goed voor je.

Tuinieren voelt voor veel mensen als een vrij moeiteloze manier van bewegen, omdat je niet op een loopband rent of gewichten moet optillen. In plaats daarvan trek je onkruid, graaf je gaten, plant je groenten en bloemen en geniet je van je tijd in het zonlicht. Volgens onderzoek van Harvard University zou 30 minuten tuinieren ongeveer net zo veel calorieën verbranden als 30 minuten wandelen, badmintonnen of yoga. Maar omdat je buiten bent en in aanraking komt met zonlicht, planten en aarde, komt hier gratis extra geluksgevoel bij.


Tuinieren verlicht angst en stress

Het is een feit dat veel mensen, in de pandemie van 2020 zijn begonnen met tuinieren en dat was niet alleen omdat ze zich verveelden. Al sinds 2017 wordt tuinieren steeds populairder, vooral onder millennials. Veel mensen ontdekken dat tuinieren hun angst en stress verlicht. Tuinieren biedt de mogelijkheid om stress van het dagelijks leven even achter ons te laten en contact te maken met de rust van de natuur.

Tijd doorbrengen in de natuur en je tuin helpen te groeien, heeft positieve effecten op je mentale gezondheid. Maar dat komt niet alleen door de beweging, frisse lucht en zonlicht. Onderzoekers van Bristol University en University College London ontdekten dat een “vriendelijke” bacterie die vaak wordt aangetroffen in tuinaarde, de hersencellen activeert om serotonine te produceren. Daarnaast versterkt het relaties en verlicht het milde depressies om samen tuinieren met vrienden en familie.


Waarom tuinieren gelukkig maakt

Uit het eerder genoemde onderzoek van de RHS blijkt dat plezier en genot grotendeels de reden is waarom de meeste mensen tuinieren. De gegevens in het onderzoek suggereren dat tuinieren waardevol is voor mentaal herstel. Het beste van alles is dat, zelfs als je geen ruimte hebt om te tuinieren, uit onderzoek blijkt dat alleen al het bekijken van tuinen je hetzelfde geluksgevoel kan bezorgen. Over het algemeen heeft tuinieren gelukkig geen bijwerkingen en een overdosis is nagenoeg onmogelijk. Ga dus lekker naar buiten, maak je handen lekker vuil en geniet van de natuur om je heen.