De voordelen van elke ochtend je bed opmaken

De voordelen van elke ochtend je bed opmaken

Het is heel makkelijk om het gewoon niet te doen en veel mensen zullen het niet als een van hun dagelijkse taken beschouwen. Het bed opmaken. Zeker wanneer je een gezin met kinderen hebt, heb je alle excuses waarschijnlijk al eens voorbij horen komen.

  • “Ik moet er vanavond toch weer in slapen.”
  • “Ik heb er geen tijd voor.”
  • “Alsof iemand het ziet.”
  • “Het is niet belangrijk.”
  • “De kat ligt op bed te slapen en ik wil haar niet storen.”
  • “Ik heb een onopgemaakt bed nodig voor een schoolproject!” (Sorry, wat?)

Misschien heb je een heel groot bed en denk je dat het makkelijker zou zijn als je matras 160 bij 200 afmeting had. Excuses bedenken is makkelijk, maar als het erop aankomt is het ook erg makkelijk om elke ochtend je bed op te maken. Ha! Die zag je vast niet aankomen. En nee, je hoeft er geen fantastisch Pinterestwaardig display van te maken, tenzij je dat natuurlijk leuk vindt. Even snel de kussens opschudden en de dekens recht trekken, is al voldoende.

De voordelen van elke morgen je bed opmaken

Verrassende voordelen van je bed opmaken

Het kost je letterlijk een paar seconden, maar het is de snelste manier om je slaapkamer direct een opgeruimd gevoel te geven. Behalve dat, zijn er nog veel meer voordelen aan iedere ochtend je bed opmaken.

Je begint je dag meteen goed

Het is maar een kleine handeling, maar het zet de toon voor de hele dag. Je begint de dag met een klein gevoel van trots en het besef dat de kleine dingen ertoe doen. Je hebt de eerste taak van de dag volbracht, dus de volgende kun je ook. En de taak daarna ook!

Het stimuleert het netjes houden van de slaapkamer

Zelfs de meest nette en georganiseerde slaapkamer ziet er rommelig uit met een onopgemaakt bed. En andersom geldt hetzelfde. Wanneer het bed is opgemaakt, zal de rest van de kamer er ook netter uitzien. Sterker nog, wanneer je bed opgemaakt is, zal dit je inspireren om de rest ook netjes te houden.

Het verhoogt je productiviteit

Ik snap dat je deze misschien niet meteen kunt volgen, maar het is echt waar. Uitleg hierover vind je in het boek Macht Der Gewoonte van Charles Duhigg. Wanneer je van je bed opmaken een dagelijkse gewoonte maakt, zal dit volgens Duhigg een reeks andere goede beslissingen in gang zetten. Je hebt het gevoel dat je de leiding hebt. En dat voor enkele seconden werk!

Het verlaagt stress en verbetert je humeur

Ongeveer een derde van je leven breng je in de slaapkamer door, heb je daar wel eens bij stil gestaan? Het uiterlijk van de slaapkamer heeft dan ook zeker effect op je humeur. Volgens Gretchen Rubin, auteur van Het Happiness Project, voel je je er echt gelukkiger door. Toen zij onderzoek deed voor haar boek, ontdekte ze dat een opgemaakt bed het snelst voor een gelukkig gevoel zorgt. Dus ga ervoor! Er is niets anders wat je zo blij maakt. Oke, een chocoladereep met hele hazelnoten. Maar je bed opmaken is een stuk minder ongezond!

Het ziet er gewoon mooi uit

Denk eens aan de mooiste hotelkamer waar je ooit hebt mogen slapen. Denk aan dat heerlijke bed, wat je eigenlijk het liefst in je rugzak mee terug naar huis had willen nemen. En denk dan aan die kamer met een onverzorgd slordig bed. Zou je er nog steeds graag slapen? Waarschijnlijk niet. Er zijn maar weinig dingen die zo heerlijk voelen als in een vers opgemaakt bed te stappen en heerlijk in slaap te vallen. Neem dus gewoon die paar minuutjes om even je bed netjes te maken.

Elke ochtend je bed opmaken, neem jij daar de tijd voor?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Opruimen, #AD

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.