De voorraadkast opnieuw indelen en organiseren is een geweldig project wat je in maximaal twee uur gedaan kunt hebben. Hoe zou jij je voorraadkast indelen?

Je hebt misschien een voorraadkast waar je van alles in bewaard, of je bewaard je houdbare etenswaren in allerlei keukenkastjes in je keuken. Hoe je alles ook bewaard, als het netjes en georganiseerd blijft, kun je alles makkelijker vinden en het ziet er ook nog eens mooi uit. Je voorraadkast indelen en georganiseerd houden, bespaard zelfs geld!

Voorraadkast opruimen en gaat sneller dan je denkt

Niemand vind het fijn om geconfronteerd te worden met een rommelige voorraadkast, wanneer je ergens naar op zoek bent. Ik ken het! Iedere keer als die deur opengaat, voel je een gewicht op je schouders. Het gewicht van de wetenschap dat één dezer dagen je echt aan de slag zult moeten om de rommel te organiseren.Je stelt het waarschijnlijk uit, omdat je denkt dat het je teveel tijd gaat kosten. Of omdat je gewoonweg niet weet waar je moet beginnen. Maar de waarheid is, dat je dit in een uur of twee, misschien zelfs één uur, gedaan kunt hebben! Ik neem alle stappen met je door, zodat je je voorraadkast leert indelen op een georganiseerde manier.

Voorraadkast indelen en georganiseerd houden
Begin met de ruimte leeg te halen

Om te beginnen haal je alles – maar dan ook echt alles! – uit de voorraadkast. Zet alles op een plek naar waar je goed overzicht hebt, bijvoorbeeld je aanrecht of een keukentafel. Je schrikt misschien van hoe het eruit ziet, maar raak niet in paniek! Het is maar tijdelijk. Ik raad je zelfs aan om er een foto van te maken, zodat je straks goed kunt zien wat je hebt bereikt!

Bekijk alles zorgvuldig

Vervolgens ga je door alle spullen en producten heen om te kijken of er wellicht dingen liggen die over de datum zijn. Dit gooi je allemaal weg. Ook als iets lekt of er raar uitziet, gooi je het weg. Alles wat je nooit hebt gebruikt of zult gaan gebruiken, gooi je ook weg. De spullen waarvoor het laatste geldt, kun je eventueel aan de voedselbank doneren, mits het allemaal nog goed is natuurlijk.

Sorteer alle producten

Nu je alleen nog spullen hebt staan die je echt nog kunt en wilt gebruiken, ga je alles sorteren in groepen. Wat past bij elkaar? Sorteer bijvoorbeeld alle pastaproducten, alle rijstproducten, snacks, soep, enzovoort. Dit maakt het makkelijk om alles terug te plaatsen. Je komt er nu misschien ook achter dat een aantal spullen of producten beter op een andere plek in je huis bewaard kunnen worden. Verplaats die direct daarheen.

Inventariseer je voorraadpotten

Als je al voorraadpotten of bakjes in je voorraadkast gebruikte, kijk dan of sommige aan vervanging toe zijn. Zijn sommige misschien kapot? Zijn er voorraadpotten die je haat omdat ze niet fijn, te klein, of lelijk zijn? Bekijk goed of je wellicht iets kunt vervangen en of je ergens meer van nodig hebt.

De voorraadpotten die je gewoon nog gaat gebruiken, kun je uitspoelen en schoonmaken. En als er nog voedsel in zit, hoef je dit natuurlijk niet weg te gooien! Doe het tijdelijk in een kom of maak ze schoon wanneer er iets op is.

Wat kun je kopen voor het indelen van je voorraadkast?

Bij elk organisatieproject is het belangrijk dat je niet te vroeg in het proces al van alles gaat kopen. Zorg dat je al een einde op weg bent, zodat je precies weet wat je nodig hebt. Wanneer je de lege ruimte voor je ziet en alle items die je wilt bewaren terugzet, zul je precies weten wat je nog mist. Meet de ruimte dan ook goed op. Het is handig om de verschillende afmetingen van bijvoorbeeld planken in je telefoon op te slaan, zodat je nooit hoeft te twijfelen of iets wel gaat passen.

In de loop der jaren heb ik ontdekt dat goede voorraadpotten en allerlei andere vormen van opslag, eigenlijk nooit geldverspilling is. Het voelt misschien vervelend om geld aan zoiets uit te geven, omdat het niet perse iets is waar je dagelijks tegenaan kijkt. Maar als je iets koopt dat goed werkt voor jou, zul je hier nog jaren plezier van hebben.Het is goed om te bedenken welke items er baat bij hebben om uit hun originele verpakking gehaald te worden. Zo zijn er producten om mee te bakken die beter houdbaar blijven in een goed afgesloten glazen pot, zoals bloem. Maar ook rijst blijft goed houdbaar in een glazen pot. Voor dingen als snacks en zakken chips zou je mooie manden kunnen gebruiken.

Ook voor blikjes drinken en allerlei andere kleine dingen zijn handige organizers te vinden. Houd er ook rekening mee of je een bepaalde stijl wilt, bijvoorbeeld alleen rieten manden of alleen transparant plastic. Wat jouw voorkeur maar is.

Voorraadkast indelen zoals jij dat het beste vind

De behoefte van jou en je gezin is natuurlijk heel anders dan de behoefte van een ander. Het is belangrijk dat je je voorraadkast indeelt op een manier die voor jou werkt. Bedenk eens hoe je de voorraadkast gebruikt en hoe je leven er momenteel uitziet. Bak je veel? Dan is het handig om de bakproducten binnen handbereik te zetten. Ik ben zelf erg gevoelig voor snacks, dus die heb ik uit het zicht staan. Gebruiksgemak gaat voor alles. Niemand heeft zin om dagelijks helemaal achterin de kast te moeten duiken, dus hou het praktisch.

Korte tips voor een georganiseerde voorraadkast

  • Label je voorraadpotten! Je denkt nu misschien dat je weet wat er in zit, maar je gaat het echt vergeten! Mijn Dymo labelmaker is mijn beste vriend en ik gebruik hem voor alles. Alles labelen, maakt het voor de andere gezinsleden ook makkelijker om dingen op te ruimen. Dat een chipszak niet
  • Gebruik trapvormige organisers op planken, zodat je ook makkelijk de achterste producten kunt zien.
  • Creëer extra ruimte! De achterkant van de deur van de voorraadkast is bijvoorbeeld een mooie plek op kruidenrekjes aan op te hangen.
kruidenlabels
Je vindt deze handige kruidenlabels in mijn shop!

De voorraadkast opnieuw indelen en organiseren is een geweldig project wat je in maximaal twee uur gedaan kunt hebben. Het zal je echt een super goed gevoel geven en tijd besparen.

Hoe zou jij je voorraadkast indelen?