Seks in een langdurige relatie, daar bestaan veel vooroordelen over. Maar wat is waar en wat zijn fabels? Je leest er hier alles over.

Wat is normaal bij seks in een langdurige relatie? Als je deze vraag stelt, is de kans groot dat je seksleven op het moment een aantal problemen ondervindt. Misschien de kwantiteit afgenomen, misschien vind je je huidige seksleven saai, misschien voel je je te vaak verplicht, in plaats van dat je er echt van geniet. Misschien is het goed voor je gemoedsrust om een aantal feiten op een rijtje te zien over seks in een langdurige relatie.

Seks verbetert over het algemeen relaties, maar hoe belangrijk het is, hangt van de relatie af

Studies hebben een sterk verband aangetoond tussen een goed seksleven en een gelukkige relatie. Een andere studie wees uit dat een goed seksleven zelfs de negatieve effecten van communicatieproblemen in relaties kan compenseren. Bovendien kan het hebben van minder seks dan je zou willen, je relatie minder stabiel maken en de kans op een breuk vergroten.

Dat gezegd hebbende, hoe belangrijk seks is in een relatie en welke frequentie van seks als bevredigend wordt beschouwd, hangt echt af van de betrokken personen. Sommige mensen zijn niet zo geïnteresseerd in seks en hebben dit niet perse nodig om een goede relatie te hebben. Wat belangrijk is, is dat jij en je partner kunnen praten over wat jullie verwachtingen zijn en eventuele verschillen daarin erkennen en manieren vinden om ervoor te zorgen dat aan de behoeften van beide mensen wordt voldaan.

De hoeveelheid seks neemt na verloop van tijd vaak af, omdat het op volle kracht begint

Het begin van een relatie brengt vaak een sterke seksuele energie met zich mee, omdat het nieuw is en je voor het eerst fysieke intimiteit met iemand onderzoekt. De nieuwigheid en de golf van bindingschemicaliën die we ervaren als we verliefd worden, verklaren waarom er vroeg in de relatie vaak veel seks is. Naarmate al deze dingen wat afnemen, zal de seks ook minder vaak voorkomen. Dit betekent helemaal niet dat de relatie minder is, het is louter een gevolg van een superstart.

Het is normaal om soms geen zin in seks te hebben

Interesse in seks komt en gaat in fasen, afhankelijk van verschillende factoren. Het is normaal om geen zin te hebben in seks in een langdurige relatie. Het is niet iets om jezelf of je partner over te veroordelen. Redenen kunnen zijn:

  • Stress
  • Slaapgebrek
  • Hormonale schommelingen
  • Bijwerkingen van medicijnen
  • (Mentale) Gezondheid
  • Lichaamsbeeld
  • Relatieproblemen
  • Levensveranderingen (een nieuwe baan, baby, enz.)


Ook mannen hebben soms minder zin in seks

Ondanks wat stereotypen suggereren, hebben niet alle mannen altijd zin in seks en veel mannen ervaren een afname van hun geslachtsdrift, naarmate ze ouder worden. Mensen van alle geslachten hebben te maken met een lager libido, dus ga er vooral niet vanuit dat het altijd vrouwen zijn die hier last van hebben.

Seks hoeft niet spontaan te zijn om fijn te zijn

Geplande seks kan net zo fijn zijn als spontane seks, omdat er een gevoel van opbouw en anticipatie is. Wanneer je in een langdurige relatie merkt dat je minder seks hebt dan je beiden zou willen, kan het helemaal geen kwaad om van te voren tijd voor elkaar te plannen. De spanningsopbouw kan het juist heel prettig maken. Over het algemeen kan de gewoonte om samen over seks te praten en gezamenlijk te beslissen om prioriteit te geven aan je seksleven, wonderen doen voor een relatie. Je voelt je hechter en je bent samen toegewijd om de relatie gezond te houden en te werken aan een beter seksleven.

Seks in een langdurige relatie kan zeer gepassioneerd en overvloedig zijn

Meestal worden verhalen over minder seks in langdurige relatie in feite een self-fulfilling prophecy. Dat houdt in dat mensen die van te voren geloofden dat de passie in hun relaties na verloop van tijd zou afnemen, dit uiteindelijk ook ervaren. Trap dus niet in de valstrik door te geloven dat je seksleven automatisch minder wordt, naarmate je relatie vordert. Sterker nog, hoe langer je elkaar kent, hoe comfortabeler je zult worden en hoe fijner alles wordt.


Meer lezen over seks en relaties? Lees bijvoorbeeld alles over anticonceptie of ons artikel over dyspareunie en wat je eraan kunt doen.