Heeft kleding effect op je humeur?

Heeft kleding effect op je humeur?

Blijkbaar heeft kleding effect op je humeur, maar waarom is dat? We kennen allemaal het gevoel dat we krijgen als we die geweldige nieuwe trui dragen ​​of een heerlijk zachte joggingbroek aantrekken. En heel heerlijk, is er een beter gevoel dan het aantrekken van nieuwe grappig sokken? Er is geen twijfel over mogelijk dat je met kleding een statement kunt maken. Maar wist je ook dat je er je humeur mee kunt verbeteren?

Heeft kleding effect op je humeur?

De kracht van modepsychologie

Modepsychologie bestaat echt en is de studie van hoe o.a. kleur, stijl en vorm het menselijk gedrag beïnvloeden. Wanneer we ons aankleden, gaat dit vaak op de automatische piloot. Over het algemeen denken we alleen aan het weer, terwijl we als kind al gevoelig zijn voor kleding in onze favoriete kleur. Daar werden we vrolijk van! Weinig mensen erkennen op latere leeftijd dat kleding effect op je humeur heeft. Dawnn Karen heeft hier een studie van gemaakt en vertelt in haar TEDx Talk uit 2017, ‘Styling From The Inside Out‘, dat kleding haar hielp om met trauma om te gaan. Zij probeert nu haar clienten op dezelfde manier te helpen.

“Ik heb me verdiept in de theorie dat kleding mijn humeur kan optimaliseren. Prints en zijde geven mij een fijn gevoel, dus draag ik veel kimono’s. Ik kan ze overal dragen voor comfort, maar bijvoorbeeld ook voor de camera. Daarnaast zien ze er klassiek en vorstelijk uit.” vertelt ze in haar video. “Ik heb een cliënt, een arts, die aan een depressie leed. Ik schreef haar voor om zoveel mogelijk de kleur geel te dragen. Ze schrok ervan dat zo’n kleine verandering haar humeur enorm verbeterde.”

Een beter humeur met behulp van je kleding

Het kan dus echt zo zijn dat kleding effect op je humeur heeft. Maar hoe kunnen we dan het beste uit onze garderobe halen, om ons zo goed mogelijk te voelen? Hier een aantal tips.

Focus op kleur

Het is wetenschappelijk bewezen dat kleuren effect hebben op hoe je je voelt. Wil je hier gebruik van maken, let dan op het volgende.

 • Om je gelukkiger te voelen, draag je fellere kleuren zoals geel of oranje.
 • Om je veilig te voelen, kan het dragen van blauw een gevoel van vertrouwen geven.
 • Door rood te dragen voel je je sexy.
 • Draag zwart om het gevoel te hebben dat je de controle hebt.

Gebruik van materialen

Stoffen en materialen kunnen je houding en zelfvertrouwen beinvloeden.

 • Katoen en wol kunnen je helpen een zorgeloze en vrije houding te hebben. Dit kan fijn zijn als je je gestrest of ‘opgesloten’ voelt.
 • Kalmerende stoffen die goed aanvoelen op de huid, zoals gladde zijde, kunnen helpen als stemmingsverbeteraar.

Zorg voor opvallende extra’s

Prints en versieringen kunnen je in één klap uit een sombere toestand helpen.

 • Versieringen zoals pailletten of glitters kunnen een echte moodbooster zijn!
 • Dierenprints zoals zebra’s en luipaarden kunnen je avontuurlijk laten voelen, wat je kan afleiden van chaos en depressie.
 • Bloemenprintjes geven je een echt zomergevoel!

Onthoud dat Instagram niet de realiteit is

Niet alle kleding ziet er bij iedereen hetzelfde uit. Dawnn Karen vertelt in haar TEDx Talk: “Een klant van mij was dat haar kledingaankopen er niet hetzelfde uitzagen op haar lichaam als op de influencers die ze volgde op Instagram.” legt ze uit. “Ze zat vast in een vicieuze cirkel van steeds meer kleding kopen om te proberen eruit te zien als de influencers die ze op Instagram zag.”

 • Voor kledinginspiratie, volg alleen mensen die ongeveer jouw lichaam hebben.
 • Koop alleen kleding die bij jou en je kledingstijl past, in plaats van aankoopbeslissingen te nemen op basis van hoe anderen eruit zien.

Hoe merk jij dat kleding effect op je humeur heeft?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als #AD, Psyche, Style

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.