Bewust en simpel leven betekent niet dat je leven perfect is. Het betekent dat je je focust op de dingen die er toe doen. Maar hoe doe je dat?

Het leven is druk. Onze banen en sociale verplichtingen slokken ons en onze tijd op. De laatste tijd heb ik meer en meer mensen horen zeggen dat ze verlangen naar een bewuster en simpel leven. Een leven wat rustiger is. Een leven waar veel mensen de afgelopen tijd een klein voorproefje van hebben ondervonden.

Het is zo makkelijk om afgeleid te worden door de drukte van alledag, het lawaai om ons heen en de eindeloze lijst van dingen die dagelijks moeten gebeuren. Hoe kun je een rustiger, bewuster en simpel leven leiden in deze moderne tijd?

Waarom ik kies voor een bewust en simpel leven

Wat betekent het om een simpel leven te leiden?

Een simpel leven betekent natuurlijk voor iedereen iets anders. Over het algemeen betekent een bewust en simpel leven een leven met eenvoud en met minder. Leven met eenvoud kan leiden tot een leven met minder afleiding, minder rommel, minder mensen. Voor mij betekent het dit

Ik durf te beweren dat ik goed op weg ben om een bewust en simpel leven te leiden. Naar mijn zin woon ik nog niet dicht genoeg bij de natuur, maar dat hoop ik wel ooit te doen. Ik heb een moestuin, ik koop zoveel mogelijk lokale producten en ik heb alleen mensen om mij heen die ik ook echt om me heen wil hebben. Warme familie en lieve vrienden.Ik kies hiervoor omdat ik anders gestrest raak. Als ik bijvoorbeeld een te grote groep vrienden zou hebben, zou ik al die vriendschappen moeten onderhouden en ik vind dat moeilijk. Ik wil mensen niet teleurstellen, dus houd ik mijn vriendengroep klein. Zodat ik echt in ze kan investeren.

Daarbij vind ik ook fijn om iets te betekenen. Ik wil geen onderdeel zijn van de reden waarom het niet goed gaat met de natuur en de mensen en dieren die er leven. Doe ik alles perfect? Nee. Maar stap voor stap probeer ik wel dingen in mijn leven aan te passen. En ik heb gemerkt dat mijn leven er simpeler van wordt. Bewust leven maakt mij een stuk gelukkiger!

Beginnen met bewust en simpel leven

Herken jij je in het bovenstaande? Dan is een simpel en bewust leven misschien ook wel wat voor jou. Ik kan me echter voorstellen dat je niet weet hoe je daarmee moet beginnen. Ik heb een aantal tips voor je.

Waarom ik kies voor een bewust en simpel leven

Bedenk waarom je een simpeler leven wilt

Waarom spreekt dit je zo aan? Maak eens een lijst van redenen waarom je een bewuster en simpeler leven zou willen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in een drukke stad woont met veel lawaai. Je wilt misschien meer rust om je heen. Of misschien wil je wel een steentje bijdragen aan het milieu. Deze redenen voor jezelf helder krijgen, is een goede eerste stap.

Laat je niet afleiden

We leven in een wereld die compleet wordt opgeslokt door opties, eisen en technologie. Voor je het weet ben je de focus kwijt op wat je wilt bereiken. Nemen even de tijd en vraag jezelf af waarom je wordt afgeleidt en waar deze afleidingen vandaan komen. Welk effect hebben deze afleidingen op jou? Schrijf dit allemaal op. Kijk eens welke afleidingen je zou kunnen elimineren. Onthoud: Een simpel leven is niet compleet zonder afleidingen. Het betekent wel dat ze kunt beperken.

Beslis wie belangrijk voor je is

Het klinkt heel vervelend, maar mensen kunnen soms nog wel de allergrootste afleiding zijn. Heb je een collega die alleen maar kan zeuren? Krijg je vervelende reacties op social media? Heb je een vriend of familielid die alleen maar energie zuigt?

Neem even de tijd en sta er eens bij stil of je dit nog wel wilt. Vraag jezelf af of deze mensen wel waarde toevoegen aan je leven. Zijn ze er voor jou wanneer je ze nodig hebt? Voel je je blij en zorgeloos als je bij ze in de buurt bent? Het gaat erom dat je je omringt met kwaliteit en niet met kwantiteit. Waardevolle relaties dragen bij aan je leven.

Ga even offline

Social media is één van de tijdrovendste dingen, waar we dagelijks mee bezig zijn. Mocht je merken dat je gedachteloos aan het bladeren bent, is het misschien een idee om alles even weg te leggen. Een simpel leven is niet perse zonder internet, maar wel met het bewust gebruiken ervan.

Denk bij alles wat je gebruikt (bijvoorbeeld Twitter, Instagram of Snapchat) na over waarom je het gebruikt. Word je er oprecht blij van? Inspireert het je? Geeft het je antwoord op vragen die je hebt? Nogmaals: Voegt het waarde toe aan je leven? Of gebruik je het alleen omdat het populair wordt en iedereen het gebruikt? Ik denk dat je in dat laatste geval wel weet wat je te doen staat.

Wil je meer lezen over bewust leven? Het boek Rens, Mijn Lifestyle Guide is echt een aanrader! Rens Kroes maakt bewust en simpel leven toegankelijk voor iedereen.

Bewust en simpel leven betekent niet dat alles perfect is. Het betekent dat je je focust op de dingen die er toe doen en dat je je bewust bent van de keuzes die je maakt. Wil jij ook een rustig en simpel leven? Welke stappen ga jij zetten om dat voor elkaar te krijgen?