voorlezen
Ouderschap

Waarom ik mijn kind (bijna) nooit voorlees

Er twee dingen waar ik mega veel van hou. Lezen en vragen over mezelf beantwoorden, haha! En Caroline wist dat, dus besloot zij mij onlangs te taggen in de Favoriete Kinderboeken Tag. Een tag bedacht door Merel en een tag naar mijn hart!

Ik beantwoord allerlei vragen over mijn favoriete kinderboeken voor mezelf maar ook voor mijn dochter en voorlezen. Wie van jullie leest zijn of haar kind elke avond voor? Voor mij is dat wel even een dingetje. Ik lees namelijk bijna nooit voor. Ik leg zo meteen uit waarom dat is.

Voorlezen

Hebben jullie een voorleesritueel?
Ja, dat hebben we al sinds ons dochter een paar maanden oud was. Elke avond brengt papa haar naar bed. Dan doet hij eerst haar pyjama aan, dan gaat ze in de slaapzak en dan op papa’s schoot in de schommelstoel een boekje lezen. Daar is ze altijd heel rustig bij. Ze luistert heel lief en kijkt naar de plaatjes. En als het boekje uit is, mag ze zelf nog even bladeren.

Wat zijn de favoriete boeken van je kind?
Ze is nog een beetje jong om echt een favoriet te hebben, ik heb dat nog niet zo erg gemerkt.

Welk boek vind je verschrikkelijk?
Lastige vraag, aangezien mijn man altijd voorleest. Maar ik ben zelf niet zo’n fan van flapjesboeken, want die gaan als kinderen jong zijn toch alleen maar stuk.

Welk boek lees jij het liefst voor?
Ik lees zelf dus eigenlijk bijna nooit voor, omdat ik niet van mijn eigen stem hou en voorlezen voor mijn gevoel echt niet leuk doe. Maar ik vind boeken op rijm, zoals bijvoorbeeld De Grufallo, het fijnst voorlezen. Want soms doe ik het wel hoor!

Welk boek las je als kind het liefst?
Ik was als tiener helemaal gek op griezelverhalen, dus ik verslond de Kippenvel boekenreeks en de Thriller boeken (beiden van R.L. Stine) echt geweldig. Ook ben ik een heel lange tijd gek geweest op de boeken van De Babysittersclub (Ann M. Martin), daar had ik er wel een stuk of 60 van. Oh, en de Valentina serie van Eddy C. Bertin, oh wat vond ik die spannend!

Lezen
Ik op vakantie, in de geweldige mode van de jaren ’90, met een Babysittersclub boekje.

Stimuleer je het lezen van kinderboeken?
Zeker, ik vind het heel belangrijk dat mijn dochter dat mijn dochter plezier krijgt in lezen, dus we zijn er l vroeg me begonnen. Ze vind boekjes ook echt heel leuk en het was ook één van haar eerste woordjes. Klinkt dan als ‘bkjssss’, haha.

Hebben je een abonnement op de bieb?
Ikzelf niet meer, maar mijn dochter wel. Toen ze een paar maanden was, kreeg ze een gratis abonnement van de bieb. Met een koffertje met boekjes. Dit abonnement blijft gratis tot ze 18 is, dus dat vind ik echt geweldig. Vera gaat elke twee weken met haar papa naar de bieb om nieuwe boekjes uit te kiezen.

Welk onbekender kinderboek zou je anderen aanraden?
Om voor te lezen, dat vind ik lastig beantwoorden. Maar voor als je kind zelf kan gaan lezen, zijn de Babysittersclub boeken echt heel leuk. Het zijn er zóveel, dat voor alles waar je kind doorheen gaat vanaf een jaar 9 tot een jaar of 13 wel een passend verhaal is. Het is grappig, soms spannend, leerzaam en super gevarieerd.

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver/schrijfster?
Mel Wallis de Vries en Carrie Slee.

Gebruik je stemmetjes tijdens het lezen?
Nee, ik ben daar echt heel slecht in. Ik ga wel eens iets omlaag met mijn stem, maar Vera’s papa is hier toch een heel stuk beter in, die doet dat wel.

Wat is je beste voorleestip?
Neem er echt de tijd voor. Het is niet leuk als papa of mama het verhaal afraffelen. Een kind voelt zoiets echt wel aan. Neem lekker de tijd, zie het als een relaxmomentje samen met je kind.

Vind jij het leuk om je kind voor te lezen? En hoe vaak doe je dat?

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.