Waarom in beweging blijven belangrijk is voor alle leeftijden

Waarom in beweging blijven belangrijk is voor alle leeftijden

Het is geen geheim dat in beweging blijven belangrijk is voor een gezonde levensstijl, voor alle leeftijden. De Hartstichting stelt dat volwassenen minstens 2,5 uur per week, of 5 dagen per week een half uur, matig intensief in beweging zouden moeten zijn. Naarmate we ouder worden, duurt het iets langer voor ons lichaam om zichzelf te herstellen, maar fysieke activiteit is goed voor mensen van alle leeftijden en niveaus. Ook ouderen kunnen baat hebben bij meer lichaamsbeweging. Regelmatige lichaamsbeweging kan chronische ziekten helpen voorkomen en de stemming verbeteren.

Waarom in beweging blijven belangrijk is voor alle leeftijden

De voordelen van in beweging blijven

Voor de meeste mensen wegen de voordelen van regelmatig sporten zelfs ruimschoots op tegen de risico’s. Ook oudere mensen met chronische ziekten kunnen manieren vinden om veilig te sporten. Veel medische aandoeningen kunnen worden verbeterd door lichaamsbeweging, waaronder obesitas, diabetes, hartaandoeningen en een hoge bloeddruk. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom in beweging blijven goed is voor met name ouderen. Hier zijn 10 belangrijke voordelen.

Goed voor de mentale gezondheid

Regelmatig bewegen en sporten heeft veel voordelen voor de geestelijke gezondheid. Het is aangetoond dat lichaamsbeweging helpt bij het bestrijden van depressie en dat het stress vermindert. Het handhaven van een actieve levensstijl kan zelfs helpen de progressie van hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer te vertragen.

Sterkere botten

Lichaamsbeweging beschermt ook tegen botverlies. Een hogere botdichtheid vermindert het risico op osteoporose en verlaagt het risico op vallen en botbreuken en dus ook op een eventuele toekomstige heupprothese of knieprothese. Terwijl mannen een beetje botdichtheid verliezen naarmate ze ouder worden, zijn vrouwen in de overgang juist bijzonder vatbaar en kunnen ze wel 2% botmassa per jaar verliezen. Uit onderzoek blijkt dat krachttraining dit verlies drastisch kan verminderen, botten kan helpen herstellen en kan bijdragen aan een beter evenwicht en minder breuken.

Betere ademhalingsfuncties

Regelmatig in beweging blijven verlaagt het risico op hartaandoeningen en verlaagt de bloeddruk. Sterke longen en luchtwegen en een gezond hart en bloedvatenstelsel zorgen ervoor dat het lichaam goed en efficiënt kan functioneren.

Een sterker immuunsysteem

Een gezond en sterk lichaam bestrijdt infecties en ziekten sneller en gemakkelijker. Het herstel van een ziekte zal veel minder belastend zijn voor het lichaam als je regelmatig beweegt.

Betere stofwisseling

Regelmatig in beweging blijven, helpt de stofwisseling te stimuleren, bevordert de afvoer van afvalstoffen en bevordert een gezonde spijsvertering. Lichaamsbeweging is een uitstekende optie voor mensen die last hebben van een trage spijsvertering en constipatie.Blijf bewegen, maar ook alert

Lichaamsbeweging is goed voor iedereen. Het is gewoon een kwestie van er een prioriteit en gewoonte van maken in je dagelijks leven. Zijn er lichamelijke beperkingen, raadpleeg dan altijd een arts om het veiligste en meest effectieve beweegplan te bepalen. We hopen dat we je, ongeacht je leeftijd, hebben gemotiveerd om actiever te worden en vaker te bewegen.

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.