Je hebt het vast wel eens gezien, een klein zakje in je onderbroek. Waar is dat kleine zakje eigenlijk voor bedoeld?

Soms is damesmode een beetje vreemd. Sommige broeken en jassen hebben geen zakken, terwijl elke onderbroek er wel een lijkt te hebben. Je hebt het vast wel eens gezien, een klein zakje in je onderbroek. Waar is dat kleine zakje eigenlijk voor bedoeld? Het is niet groot genoeg om iets in te doen en laten we niet vergeten dat de logistiek niet helemaal comfortabel geplaatst is. Dus wat is dit?

Dit is waarom er een klein zakje in je onderbroek zit!

Wat het zakje in ieder geval niet is

Wat we eerder al zeiden klopt als een bus. Het zakje in je onderbroek is absoluut niet bedoeld als opslag. Het is ook geen extra bescherming voor het geval er een gat in je onderbroek komt. Wat het ook niet is, is een plek om je maandverband in te doen. Het lijkt me ook zeer onwaarschijnlijk dat er vrouwen zijn die dit echt denken, want… hoe dan? Laten we beginnen met de naam. Dat zakje in je onderbroek, heet eigenlijk een kruisje. Het kruisje van je onderbroek is super belangrijk. Maar wat doet het?

Hier is het zakje in je onderbroek wel voor bedoeld

Het zakje in je onderbroek, het kruisje dus, is ontworpen om de vagina te beschermen. Maar wat doet het dan precies? Damesondergoed is vaak gemaakt van synthetische materialen zoals kant. Hoewel kant er sexy uitziet, ademt het behoorlijk slecht. Dit betekent dat bacteriën en zweet zich gemakkelijker kunnen ophopen en vast komen te zitten in je ondergoed. Niet fijn en niet hygiënisch. Kruisjes zijn meestal gemaakt van katoen. Deze stof is ademend, niet-synthetisch en helpt je vagina droog en geventileerd te houden. Dit verminderd het risico op ongemakkelijke aandoeningen zoals schimmelinfecties en urineweginfecties.

Maar dat zakje in je onderbroek heeft ook nog een andere functie. Omdat synthetische materialen niet altijd comfortabel zitten, biedt zo’n kruisje van katoen een zachte plek waar je voorbips (hadden we maar nooit naar De Luizenmoeder gekeken) geen last heeft van krassende of jeukende stoffen.

Belangrijk om op te letten

Een slipje dragen van een goed ademende stof is nog belangrijker als je de hele dag actief bent. Als je denkt dat je gaat zweten, draag dan het liefst geen synthetische materialen. Als je gaat hardlopen of naar de sportschool gaat en je wilt geen risico lopen op een ontsteking of infectie, is het beter om katoen te dragen. Katoenen slipjes lijken misschien niet zo sexy als Victoria’s Secret-lingerie van kant, maar ze zijn stukken prettiger dan een schimmelinfectie.Meer weten over vrouwelijke gezondheid? Lees hier alles over de overgang of mentale gezondheid.