Mijn kind krijgt suiker terwijl dat niet het plan was

Voordat ik moeder werd – en ook nog steeds toen ik al moeder was – wist ik het zeker. Ik zou mijn kind suikervrij opvoeden. Maar ik maakte mij ook zorgen, want wij kunnen dat wel willen, maar wat als de mensen om ons heen zich daar niets van aan zouden trekken en haar suiker zouden geven? Maar goed, daar zou ik later wel mee dealen. Van mij en haar papa zou ze het in ieder geval niet krijgen. Dit hielden wij ook goed vol. Tot ze een jaar oud was. Toen zijn we gaan versoepelen. En we hebben daar zo onze redenen voor.

Waarom ik mijn kind suiker geef

Een moeilijk jaar

Onze dochter is geboren in april 2017. Vanaf dat moment hebben wij haar geen toegevoegde suikers aangeboden. Uiteraard kreeg ze eerst nog alleen een fles. Maar vanaf haar 4e maand begonnen de hapjes en moesten wij goed gaan opletten wat ze binnenkreeg. Ze kreeg groente, fruit, water en wanneer ik haar een snackje gaf, zorgde ik ervoor dat dit speciale babyproducten waren, waar geen suiker aan was toegevoegd. Het was af en toe moeilijk, want genoeg mensen boden haar taart, langevingers, slagroom of zelfs chocolade aan. Ons antwoord was altijd nee, ook al kregen we hierdoor scheve gezichten. Het is bizar hoeveel mensen niet begrijpen dat suiker voor een baby gewoon echt niet goed is. Vooral de wat oudere generaties zijn van mening dat suiker perfect is om kinderen stil te krijgen, te vermaken en bezig te houden. “Stop er maar een vinger met slagroom in, dan is ze wel stil.” Uhm, nee! Ik ga vervelend gedrag niet belonen met een klodder slagroom! Ik ben van mening dat suiker niet nodig is in een gezond voedingspatroon en dat als ik haar nu zou leren dat producten niet zoet hoefden te zijn om lekker te zijn, dat ze daar dan later profijt van zou hebben. Zo dacht ik er toen over, maar ik sta daar ook nog steeds achter. Vanaf haar eerste verjaardag hebben we de regels echter wat versoepeld.

waarom mijn kind suiker krijgt

Hoe wij er nu over denken

Ondertussen ben ik iets anders gaan denken over het geven van suiker aan mijn kind. Ik vind nog steeds dat suiker niet nodig is in bepaalde producten! Ik vind het onzin om kleine kinderen ranja te geven bijvoorbeeld. Water of thee met melk is ook lekker. Maar ik vind het wel belangrijk dat mijn dochter leert hoe haar voedsel in elkaar zit. En dat ze keuzes kan maken, gezonde keuzes. Er bestaan ook natuurlijke suikers, zoals melksuikers (lactose) en fruitsuikers (fructose). Zelfs aardappelen bevatten suikers, in de vorm van zetmeel. (Bron: Voedingcentrum.nl) Deze zijn allemaal lastig te vermijden. Ik denk dat een gezonde levenstijl ontwikkelen hand in hand samen gaat met leren goede keuzes te maken. Hoe kan ze dit leren als ze nooit in aanraking komt met suiker? En zal ze dan niet, wanneer ze oud genoeg is zelf keuzes te maken, zichzelf ineens helemaal volproppen met suiker? Inplaats daarvan wil ik haar leren dat veel dingen die we eten en drinken geen suiker nodig hebben om lekker te zijn. Er zijn dingen in het leven die nou eenmaal zoet zijn. Taart, chocolademelk, een hapje vla van papa. Dat is prima. Maar er zijn ook gezondere keuzes, minstens net zo lekker. Het lijkt mij goed om haar al jong te leren dat zoet niet altijd perse lekkerder betekent. Maar om dit te leren en om goede keuzes te kunnen maken, moet ze beiden ervaren. Dat is mijn idee erover.

GERELATEERD: MUNCHKIN MIRACLE 360 TRAINER & SIPPY CUP

Hoe we het nu doen

Toen Vera 1 werd, hebben we dat bezegeld door haar een slagroomtaart voor te zetten en aan te laten vallen. Ze onthoudt het misschien niet, maar foto’s zijn voor eeuwig en die van haar zijn hilarisch! Daar kan ze zelf later ook van genieten. Vanaf haar eerste verjaardag zijn we dus wat losser geworden. Wat inhoudt dat ze heel af en toe een hapje taart krijgt op verjaardagen en soms om te snacken een eierkoek. Drinken is nog steeds zoiets waarbij ik van mening ben dat dit niet zoet hoeft te zijn. Vera drinkt alleen water, soms wat thee en soms wat melk. Nooit vruchtensappen. Omdat ik dat gewoon niet nodig vind. Water is een eerste levensbehoefte en daar hoeft verder niets in te zitten. Ze is niet de allerbeste drinker, maar ik weiger haar te laten wennen aan zoete drankjes, puur om haar meer te laten drinken. Ook houd ik snackjes altijd zo gezond mogelijk. Stukjes aardbei, stukjes komkommer of speciaal uitgezochte koekjes waar geen suiker in zitten. Als toetje eet ze yoghurt zonder iets erin. Vind ze heerlijk! Ik vind dat ze niet de hele dag vol gestopt hoeft te worden met langevingers, chips of koekjes voor volwassenen – waar mega veel suiker in zit. Maar af en toe een kleine uitzondering moet kunnen. Ik denk dat ze daar op de lange termijn betere keuzes door leert maken.

Hoe denk jij hierover?

Share: