Ouderschap

Mijn kind krijgt suiker terwijl dat niet het plan was

Voordat ik moeder werd – en ook nog steeds toen ik al moeder was – wist ik het zeker. Ik zou mijn kind suikervrij opvoeden. Maar ik maakte mij ook zorgen, want wij kunnen dat wel willen, maar wat als de mensen om ons heen zich daar niets van aan zouden trekken en haar suiker zouden geven? Maar goed, daar zou ik later wel mee dealen. Van mij en haar papa zou ze het in ieder geval niet krijgen. Dit hielden wij ook goed vol. Tot ze een jaar oud was. Toen zijn we gaan versoepelen. En we hebben daar zo onze redenen voor.Een moeilijk jaar

Onze dochter is geboren in april 2017. Vanaf dat moment hebben wij haar geen toegevoegde suikers aangeboden. Uiteraard kreeg ze eerst nog alleen een fles. Maar vanaf haar 4e maand begonnen de hapjes en moesten wij goed gaan opletten wat ze binnenkreeg. Ze kreeg groente, fruit, water en wanneer ik haar een snackje gaf, zorgde ik ervoor dat dit speciale babyproducten waren, waar geen suiker aan was toegevoegd. Het was af en toe moeilijk, want genoeg mensen boden haar taart, langevingers, slagroom of zelfs chocolade aan. Ons antwoord was altijd nee, ook al kregen we hierdoor scheve gezichten. Het is bizar hoeveel mensen niet begrijpen dat suiker voor een baby gewoon echt niet goed is. Vooral de wat oudere generaties zijn van mening dat suiker perfect is om kinderen stil te krijgen, te vermaken en bezig te houden. “Stop er maar een vinger met slagroom in, dan is ze wel stil.” Uhm, nee! Ik ga vervelend gedrag niet belonen met een klodder slagroom! Ik ben van mening dat suiker niet nodig is in een gezond voedingspatroon en dat als ik haar nu zou leren dat producten niet zoet hoefden te zijn om lekker te zijn, dat ze daar dan later profijt van zou hebben. Zo dacht ik er toen over, maar ik sta daar ook nog steeds achter. Vanaf haar eerste verjaardag hebben we de regels echter wat versoepeld.

Waarom ik mijn kind suiker geef
Hoe wij er nu over denken

Ondertussen ben ik iets anders gaan denken over het geven van suiker aan mijn kind. Ik vind nog steeds dat suiker niet nodig is in bepaalde producten! Ik vind het onzin om kleine kinderen ranja te geven bijvoorbeeld. Water of thee met melk is ook lekker. Maar ik vind het wel belangrijk dat mijn dochter leert hoe haar voedsel in elkaar zit. En dat ze keuzes kan maken, gezonde keuzes. Er bestaan ook natuurlijke suikers, zoals melksuikers (lactose) en fruitsuikers (fructose). Zelfs aardappelen bevatten suikers, in de vorm van zetmeel. (Bron: Voedingcentrum.nl) Deze zijn allemaal lastig te vermijden. Ik denk dat een gezonde levenstijl ontwikkelen hand in hand samen gaat met leren goede keuzes te maken. Hoe kan ze dit leren als ze nooit in aanraking komt met suiker? En zal ze dan niet, wanneer ze oud genoeg is zelf keuzes te maken, zichzelf ineens helemaal volproppen met suiker? Inplaats daarvan wil ik haar leren dat veel dingen die we eten en drinken geen suiker nodig hebben om lekker te zijn. Er zijn dingen in het leven die nou eenmaal zoet zijn. Taart, chocolademelk, een hapje vla van papa. Dat is prima. Maar er zijn ook gezondere keuzes, minstens net zo lekker. Het lijkt mij goed om haar al jong te leren dat zoet niet altijd perse lekkerder betekent. Maar om dit te leren en om goede keuzes te kunnen maken, moet ze beiden ervaren. Dat is mijn idee erover.

waarom mijn kind suiker krijgt
Hoe we het nu doen

Toen Vera 1 werd, hebben we dat bezegeld door haar een slagroomtaart voor te zetten en aan te laten vallen. Ze onthoudt het misschien niet, maar foto’s zijn voor eeuwig en die van haar zijn hilarisch! Daar kan ze zelf later ook van genieten. Vanaf haar eerste verjaardag zijn we dus wat losser geworden. Wat inhoudt dat ze heel af en toe een hapje taart krijgt op verjaardagen en soms om te snacken een eierkoek. Drinken is nog steeds zoiets waarbij ik van mening ben dat dit niet zoet hoeft te zijn. Vera drinkt alleen water, soms wat thee en soms wat melk. Nooit vruchtensappen. Omdat ik dat gewoon niet nodig vind. Water is een eerste levensbehoefte en daar hoeft verder niets in te zitten. Ze is niet de allerbeste drinker, maar ik weiger haar te laten wennen aan zoete drankjes, puur om haar meer te laten drinken. Ook houd ik snackjes altijd zo gezond mogelijk. Stukjes aardbei, stukjes komkommer of speciaal uitgezochte koekjes waar geen suiker in zitten. Als toetje eet ze yoghurt zonder iets erin. Vind ze heerlijk! Ik vind dat ze niet de hele dag vol gestopt hoeft te worden met langevingers, chips of koekjes voor volwassenen – waar mega veel suiker in zit. Maar af en toe een kleine uitzondering moet kunnen. Ik denk dat ze daar op de lange termijn betere keuzes door leert maken.

Update augustus 2019

Ondertussen is mijn dochter twee-en-en-half en zijn we op een natuurlijke manier, langzaamaan nog losser geworden in het geven van producten met suiker erin. Ze is ouder nu, dus in plaats van een hapje taart, krijgt ze nu haar eigen stuk op verjaardagen, eet ze in de zomer bijna dagelijks een ijsje, want ze is net zo’n ijsjesmonster als haar moeder. En jullie snappen vast wel dat deze voorbeelden niet de enige dingen zijn die ik op kan noemen. Het enige wat niet veranderd is, is dat ze alleen water, thee en melk drinkt. Iets anders lust ze niet. Soms een paar slokjes ranja, maar dat drinkt ze nooit helemaal op. Wel drinkt ze gelukkig beter nu! Ik ben absoluut geen anti-suiker-maffia-mama, ondanks dat ik dat ooit wel van plan was, dat zeg ik eerlijk. Ik wil gewoon een ‘normaal’ voedingspatroon voor mijn kind, zodat ze als ze ouder is ook een normale relatie met voeding krijgt. Suiker hoort daarbij, maar gezonde keuzes maken ook. En dat probeer ik haar nog steeds mee te geven.

Hoe denk jij over suiker geven aan je kind?

Meer lezen

5 Comments

 1. Marlinde says:

  Same here! Alleen bij de tweede iets soepeler dan bij de eerste. Maar ook hij drinkt water of melk en heel soms zit er een beetje appelsap bij, zeer ruim verdund met water. Snoepjes, chips, nee nu nog echt niet. Ik vind het ook zo raar om een kleintje onder de 3 chips te zien eten. de oudste kreeg dat pas vanaf 4 jaar. Er zijn genoeg alternatieven en nee is nee en ze missen er niks aan. Een stukje chocolade wel af en toe. En taart gaat er goed in op een verjaardag. Overigens vindt hij fruit geweldig. Liever dat dan een koekje bijvoorbeeld. Bij de bakker een stuk eierkoek mag wel maar een schuimpje niet. Laatst vroeg een winkeljuffrouw of hij een schuimpje mocht (16 maanden!!), nee was mijn antwoord. een andere klant:”dat is toch zielig” ik: “nee hoor, hij kent het niet en mist er niks aan”. Daarna kwam er geen antwoord meer.

  1. Yvette says:

   Zielig? Pff ik snap echt niet dat vreemden zich daarmee bemoeien zeg! Vera kán uberhaupt over een maand echt nog geen schuimpjes eten en ze kent het idd niet eens. Altijd je eigen gevoel volgen ??

 2. Je weet hoe ik er in sta 😉 de scheve gezichten ken ik ook en interesseren me niets. Het gaat me om mijn dochter. Ook na haar eerste verjaardag ga ik zo lang mogelijk door om toegevoegde suikers te vermijden. En wat je zegt: uiteindelijk gaat het om haar de goede keuzes te leren.

 3. ‘Stop er maar slagroom in’, serieus? Omg. Dat heb ik gelukkig nooit mee gemaakt. Wij geven onze zoon niet veel suiker, maar af en toe krijgt hij wat mee. Hij wil graag drinken wat wij drinken, dus doen daardoor vaak een druppeltje ranja in zn drinken. het gaat hem meer om de kleur dan om de smaak. We hebben sindskort een watertank op het aanrecht staan met citroen en munt erin. Hij mag zelf zijn beker hiermee vullen en heeft dan ook totaal niet de wens dat we er nog iets doorheen gooien, hij wil gewoon niks uit de kraan hebben!

  1. Ja hoor, true story! Het werd er gewoon ingepropt, voordat we er iets van konden zeggen! Bizar heh?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.