Minimalisme betekent dat je tevreden bent met minder, op veel verschillende vlakken. Maar waarom maakt minimalisme je gelukkiger?

Laat me raden. Je leest dit, omdat je vind dat je te veel spullen hebt. Ik weet hoe je je voelt, ik vind zelf namelijk ook dat ik teveel spullen heb. Al een tijdje ben ik bezig minimalistischer te leven en minder spullen te hebben. Iets dat absoluut niet makkelijk is, want ik koop graag spullen. Ook als ik ze niet echt nodig heb. Waarom minimalisme iets is wat ik nastreef? Dat heeft verschillende redenen.

Waarom minimalisme je gelukker maakt

Ook wanneer het moeilijk is om minder te kopen en veel spullen weg te doen, maakt het hebben van minder spullen je gelukkiger en wordt je leven er prettiger van. Je voelt je er beter door. Waarom minimalisme je gelukkiger maakt, komt door een verschillende dingen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

1. Minder spullen is minder schoonmaken

Dit is eerlijk gezegd één van mijn favoriete redenen om minimalistischer te leven. Als je minder spullen hebt, is er ook minder om schoon te moeten houden. Dit geldt ook voor kleding, als je minder kleding hebt, heb je ook minder om te wassen. Eens in de zoveel tijd ruim ik mijn kledingkast op en ook die van mijn dochter. Ik haal dan alles eruit wat niet meer gedragen kan worden. Dit scheelt weer enorm in ruimte ook.

2. Minimalisme betekent meer ruimte in huis

Ik zei het net al. Minder spullen, betekent ook weer meer ruimte in huis. Ik vind het persoonlijk erg vervelend om weinig bewegingsvrijheid te hebben in mijn huis. Als je veel spullen hebt, voelt het ook al gauw een beetje opgepropt. Dit voorkom je door minder spullen te hebben.

3. Je bent minder vaak iets kwijt

Wanneer je minder spullen hebt, heb je waarschijnlijk ook overal echt een plek voor. Dat betekent dat er minder rondslingert en je dus ook minder vaak spullen kwijt bent. Hoeveel tijd ben je soms wel niet kwijt aan het zoeken van dingen?

4. Je geeft minder geld uit

Als je echt minimalistisch gaat leven (en hier zijn ook weer verschillende gradaties in natuurlijk) dan wordt het na verloop van tijd makkelijker om ook minder te kopen. Je kunt sneller beslissen of je echt iets nodig hebt. Je geeft dan dus ook minder geld uit. Dit is iets waar ik zelf nog steeds mee worstel. Ik kom nog geregeld thuis van de Action, dat ik naar de spulletjes kijk die ik heb gekocht en denk: “Wat is er nou weer gebeurd?”

5. Minder last van stress

Omringt zijn door spullen die niets voor je betekenen en die je niet perse nodig hebt, is best stressvol. Althans, dat ik iets dat ik zelf heb ervaren. Zelfs als je echt even wilt relaxen, is dat dan best lastig, omdat je overal spullen ziet. Ik moet bijvoorbeeld ‘s avonds al het speelgoed uit mijn gezichtsveld hebben, anders kan ik echt niet ontspannen.

6. De spullen die je hebt, hebben meer betekenis

Hoe fijn zou het zijn om om je heen te kijken en alleen maar spullen te zien waar je van houdt en die iets betekenen? In plaats van dat er alleen maar spullen staan waarvan je weet dat het impulsaankopen waren.7. Je geeft het goede voorbeeld

Ik weet zeker dat jouw kind op de mijne lijkt. Alles wat ze ziet wil ze hebben, ook als het betekent dat ze er na een uurtje spelen alweer klaar mee is. En dan raken wij weer gefrustreerd, omdat we er wel weer geld aan hebben uitgegeven. Maar van wie heeft ze dat geleerd, denk je? Juist, van ons. Ons huis ligt vol met spullen die we niet gebruiken en leren onze kinderen dus dat dat normaal is. Minder speelgoed is naar mijn mening beter voor een kind, mits je vaak rouleert. Dit is voor mij ook een hele goede reden om te minimaliseren.

8. Je hebt sneller alles opgeruimd

Een leeg huis zullen we nooit hebben, dat kan ook niet. Je hebt spullen nodig om mee te koken, om jezelf te vermaken, om te leven. Opruimen zal dus altijd nodig zijn, maar als je minder spullen hebt, zul je daar veel sneller mee klaar zijn. Alles heeft zijn eigen plek en dat scheelt veel tijd. Yes!

9. De dagen verlopen soepeler

Omdat je veel tijd over houdt, ben je overdag een stuk productiever en zal je meer tijd hebben om je to do list af te vinken. Je bent minder afgeleid en hoeft je minder druk te maken over wat er allemaal opgeruimd moet worden.

10. Je houdt meer geld over om leuke dingen te doen

Ik weet dat je dit waarschijnlijk een open deur vind, maar soms moet je het gewoon nog eens horen. Als je minder geld uitgeeft aan allerlei spullen, hou je meer geld over om leuke dingen te doen! Ik kan het zoveelste kleurboek voor mijn dochter kopen, waar ze na 2 pagina’s wel weer klaar mee is, maar ik kan haar ook meenemen naar een speeltuin. Dit is iets wat ik echt heb moeten leren en nog steeds aan het leren ben.

11. Je koopt niets meer dubbel

Hoe vaak kom je met iets thuis, wat je eigenlijk nog had? Dit is mij zo vaak overkomen. Als je duidelijk overzicht heb van de spullen die je hebt, is dit snel verleden tijd. Dit is voor mij sowieso een reden waarom minimalisme goed is voor mij en mijn portemonnee.12. Onverwacht bezoek is geen probleem meer

Als er nu iemand voor de deur zou staan voor een kop koffie, zou je je dan schamen? Of zou je diegene zonder moeite binnenlaten, omdat je huis toch wel opgeruimd en schoon is? Ik wil hierbij wel even duidelijk aangeven dat ik helemaal niet vind dat je je voor veel spullen en een beetje rommel zou moeten schamen. Dit is een plek zonder vooroordelen en niemand is perfect. Maar ik kan me wel voorstellen dat je je onzeker voelt over de staat van je huis en hoe een ander daar tegenaan kijkt. Met een minimalistisch huis, is dit dus niet meer nodig.

13. Je kunt investeren in betere kwaliteit spullen

Ik ben de laatste jaren heel erg bezig met kwaliteitsspullen in huis halen. Ik geef liever een keer wat meer uit, dan vier keer iets te kopen wat goedkoper is, maar minder lang meegaat. Uiteindelijk bespaar je daar ook weer geld mee.

14. Je hebt meer geld om te sparen

Een mooie opvolger op het vorige punt. Wanneer je minder uitgeeft aan spullen, kun je natuurlijk meer geld sparen om de dingen te kunnen kopen of doen die je geweldig vind.

15. Door iets weg te doen, kan je iemand anders helpen

Heel veel spullen die je zelf niet nodig hebt, kunnen misschien wel heel welkom zijn voor andere mensen. Overweeg daarom altijd om oude spullen of kleding naar bijvoorbeeld je lokale kringloop te brengen. Hier kun je andere mensen ontzettend mee helpen.

16. Je slaapt beter

Je moest eens weten wat minder spullen in je slaapkamer voor je nachtrust doet. Wanneer je wilt gaan minimaliseren, begin dan eens op de slaapkamer. Zet er alleen het hoognodige neer en houdt het opgeruimd en netjes. Moet jij eens kijken hoe goed je slaapt. Naar mijn mening één van de belangrijkste redenen waarom minimalisme god voor je is.

17. Minder spullen betekent minder om te verhuizen

Nog zo’n open deur, maar wel eentje om in gedachten te houden. Wanneer je je inrichting hebt geminimaliseerd en je gaat en keer verhuizen, zal dat een fluitje van een cent zijn. Geen wagens vol met dozen met rotzooi, maar alleen datgene wat je echt in je huis wilt hebben.

Waarom minimalisme beter is voor je gezondheid

Kijk eens aan. Zeventien redenen waarom minimalisme je gelukkiger maakt. Het is niet gemakkelijk en ook niet met een paar dagen geregeld, maar uiteindelijk is het de moeite waard. Je huis wordt een rustige plek, waar je minder stress hebt en je echt helemaal thuis voelt. Begin dus gewoon klein en werk elke week een paar dingen weg. Probeer daarnaast ook te stoppen met het kopen van spullen die je niet echt nodig hebt en maak dagelijk gebruik van de één-minuut-regel. Ik weet zeker dat je het kunt!

Leef jij minimalistisch? En hoe ervaar je dat?