Het voorjaar is hét seizoen om elk hoekje en gaatje van je huis een lekkere opfrisbeurt te geven. Het is tijd voor de voorjaarsschoonmaak!

Het is bijna lente en wat mij betreft wordt dat ook hoog tijd! Het voorjaar staat bekend om warmer weer, langere dagen, verse bloemen en… de voorjaarsschoonmaak! Het voorjaar is hét seizoen om elk hoekje en gaatje van je huis eens even een lekkere opfrisbeurt te geven.

Waarom een voorjaarsschoonmaak?

Het weggooien van spullen, nog bruikbare spullen doneren en zo alle woonruimtes heerlijk opruimen, is een geweldige manier om stress te verminderen, het geluksgevoel te vergroten en het nieuwe seizoen op een positieve manier te beginnen. De voorjaarsschoonmaak moet daarom gevierd worden, in plaats van gevreesd!

Waarom de voorjaarsschoonmaak een goed idee is

In de winter worden veel dingen altijd een beetje stoffig en vies (ik denk daarbij meteen aan mijn jaloezieën en vensterbanken, die echt al maanden stof liggen te verzamelen, oeps), omdat je een stuk minder vaak de ramen open doet. Ik wil je laten zien waarom de lenteschoonmaak een goed idee is!

Je hoofd leegmaken

De lente staat symbool voor een nieuw begin en dit is dus een goed moment om eens na te denken over de afgelopen maanden en om voor de komende maanden een nieuwe aanpak te creëren. Wat zijn je plannen voor je woning? En hoe ga je die bereiken? Een schoon, fris en opgeruimd huis is dan een goed begin!

Loslaten

Je huis opruimen (en ik bedoel écht opruimen) is een geweldige gelegenheid om spullen los te laten die je herinneren aan minder gelukkige tijden. Of spullen waar je gewoon niet blij van wordt. Wees niet bang om dit los te laten, het gaat als een bevrijding voelen en dit verlaagd direct je stresslevel.Productiviteit verhogen

Wanneer je je huis hebt opgeruimd en alle onnodige zaken de deur uit hebt gedaan, ben je minder tijd kwijt aan het zoeken naar dingen en schoonmaken gaat makkelijker en sneller.

Het is een goede work-out

Wanneer je een uurtje (of meer) per dag even flink aan de slag gaat, verbrand je enorm veel energie! Daarbij maakt je lichaam endorfine aan, waar je je gelukkiger door voelt. Trek gewoon je sportkleding aan en ga even lekker aan de slag, terwijl je vrolijke muziek opzet! Schoonmaken kan heel therapeutisch werken.

Vrienden uitnodigen

Wanneer je klaar bent met de voorjaarsschoonmaak, zal je huis er ongetwijfeld prachtig en glimmend uitzien. Deel dit met anderen en nodig bijvoorbeeld je moeder of je vrienden uit. Zet verse bloemen neer en gooi de ramen lekker open. Gegarandeerd dat jij je helemaal top voelt in je sprankelende huis!Als je het gevoel hebt dat de voorjaarsschoonmaak te hoog gegrepen voor je is en je er echt geen tijd of energie voor hebt, begin dan klein. Het is beter om iets kleins te doen, dan helemaal niets. Elke stap die je zet, is een stap vooruit.

Heb jij wel eens een voorjaarsschoonmaak gedaan?