thanksgiving vieren
Kerst Thanksgiving

Waarom wij thuis Thanksgiving vieren

Eén van de redenen dat mijn man en ik zo goed bij elkaar passen, is onze liefde voor de feestdagen. Eigenlijk zouden wij in Engeland of Amerika moeten wonen. In Nederland wordt je een beetje verplicht om je in te houden, totdat Sinterklaas is geweest en ik vind dat oprecht jammer. Wij vieren bijvoorbeeld ook Thanksgiving en daar krijgen we in onze omgeving behoorlijk wat commentaar op. Ik begrijp dat natuurlijk wel, want Thanksgiving is natuurlijk een Amerikaans en Canadees feest. Omdat Thanksgiving altijd op een donderdag valt hebben de meeste mensen (in de landen waar het gevierd wordt) op vrijdag vrij. Meestal wordt er dan een begin gemaakt met de kerstinkopen, worden er zeer hoge kortingen gegeven, waardoor dit de drukste dag van het jaar is voor winkeliers. Die dag, Black Friday, is iets wat we sinds kort in Nederland dan weer wel kennen.

Wat is Thanksgiving?

Misschien is het fijn als ik eerst even uitleg wat Thanksgiving precies is en waarom de Amerikanen en Canadezen dit vieren. Op Thanksgiving werd oorspronkelijk dankbaarheid uitgesproken voor de goede oogst. Daarom wordt er op die dag altijd lekker gegeten en vieren ze het in Amerika op de vierde donderdag in november. In Canada eindigt de oogst eerder en vieren ze het al op de tweede maandag in oktober. Traditionele gerechten die bij Thanksgiving horen, zijn meestal kalkoen, aardappelpuree, sperziebonen, zoete aardappelen, cranberries, pecannotentaart of pompoentaart. Als je die laatste maakt, kan je die meteen van je herfst bucketlist afstrepen! Tegenwoordig is het voor veel mensen nog steeds een dag om nog eens extra stil te staan bij datgene waar je dankbaar voor bent.

thanksgiving vieren

Zoals ik al eerder vertelde, vieren wij dus Thanksgiving. Niet iedereen snapt dit en daarom leek het me eens leuk om uit te leggen waarom wij elk jaar deze dag vieren, maar ook hoe we dat doen. Misschien raken meer mensen geïnspireerd om dat te gaan doen en dat zou ik oprecht heel leuk vinden!

Dankbaarheid

Om te beginnen sta ik er heel erg achter om elk jaar eens extra stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Je zal dat misschien voor je gevoel wel vaker doen, maar spreek je het ook uit? Het is heel fijn om als gezin aan tafel te zitten en een rondje te doen, waarbij iedereen zoiets uitspreekt.

Kerstdiner voorproeven

Wat wij altijd doen op Thanksgiving is een heerlijke maaltijd bereiden. Traditioneel horen er o.a. kalkoen, aardappelpuree en sperziebonen op tafel te staan en dat gebeurd ook wel. Maar meestal gebruiken we deze avond óók om alvast bepaalde gerechten te oefenen voor als we gasten krijgen met kerst! Eind november liggen alle speciale kerstproducten en ingrediënten al in de winkel en het is heel fijn om dan alvast eens te gaan klaarmaken en te proeven.

Kerstboom zetten

Omdat we ieder jaar een beetje aan het twijfelen waren wat nou het beste moment zou zijn om de kerstboom te zetten, hebben we twee jaar geleden besloten om dat op de avond van Thanksgiving te doen. Ik vind dit een gezellig en feestelijk moment en een perfect moment om in de kerstsferen te komen. Maar onze dochter was toen nog heel klein. Dit jaren vieren we Sinterklaas voor het eerst in ons eigen huis en ik wil het mijn ouders eigenlijk niet aandoen om tegen een volledig kersthuis aan te kijken. Vanaf dit jaar zetten we met Thanksgiving dus wel een boom, maar maak ik er een Sinterklaasboom van! We hangen dan alleen lichtjes en wat kleine nepkadootjes erin. Na Sinterklaas halen we die er dan uit en dan komen de ballen er in.

Vandaag is het dus Thanksgiving! Omdat we er lekker de tijd voor willen nemen dit jaar, vieren we het voor de verandering op een zaterdag, helaas een beetje tegen de traditie in. Maar ik hoop dat als onze dochter wat ouder is, dat we het gewoon weer kunnen doen zoals het hoort.

Vier jij dit jaar Thanksgiving?

2 Comments

  1. Kimberley says:

    Ik vind het juist erg leuk dat jullie thanksgiving vieren! Ik hou van de gedachte van het dankbaar zijn voor dingen en dit uitspreken. Of het wat voor ons is weet ik niet zo goed. Ik vind alle verjaardagen en sinterklaas en kerst etc bij elkaar al stressvol genoeg. Misschien onze eigen thanksgiving in maart ofzo eens plannen 😉

    1. De Protestanten vieren in maart ‘Dankdag voor de gewassen’! Misschien is dat een idee? 😉 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.