Wasbaar maandverband is misschien een overweging wanneer je een beetje lief voor je lijf en het milieu wilt zijn. Marlinde vertelt alles wat je wilt weten.

Marlinde (37 jaar) is moeder van 2 kinderen en voor SpillMyTea.com wilde zij graag iets vertellen over wasbare menstruatieproducten. Zij gebruikt ze nu een aantal jaar en wil nooit meer zonder.


Wanneer je een beetje lief voor je lijf wil zijn en wil denken aan het milieu, is het misschien een overweging om van wegwerpproducten over te stappen naar wasbare producten. Ik heb het dan in het bijzonder over wasbare menstruatieproducten. Misschien krijg je nu wel een beeld van lang geleden. Losse lappen die uitgekookt moesten worden en daarna te drogen werden gehangen. Dat is gelukkig al lang niet meer het geval!Er is heel mooi wasbaar maandverband op de markt dat er precies hetzelfde uitziet als het wegwerpmaandverband dat je in je slipje plakt. Het voordeel is nu dat je het kunt wassen en daarna weer opnieuw kunt gebruiken en dat voor jaren achter elkaar. Daar bespaar je een enorme berg afval mee. Daarnaast is het fijn om te weten dat het zomaar kan gebeuren dat je menstruatie korter duurt en dat het ‘down under’ veel minder geïrriteerd is.”

Alles wat je wilt weten over wasbare menstruatieproducten

Waarom overstappen op wasbaar maandverband?

Mijn reden om over te stappen was het milieu. Ik wilde minder afval produceren. De eerste keer merkte ik meteen verschil, ik was minder lang ongesteld en er kwamen geen nare geurtjes meer. Ik was verkocht en ben verschillende merken gaan uitproberen.

Nog steeds probeer ik wel eens wat uit, maar inmiddels heb ik mijn favoriete merken gevonden. De verbandjes van ImseVimse en MaM vind ik verreweg het prettigst. Daarnaast heb ik net een nieuw verband van het merk Fern geprobeerd. Deze hebben een bamboe bovenlaag. Erg zacht en dun verband.Veel keus aan wasbare menstruatieproducten

Wasbaar maandverband is er in veel verschillende groottes en diktes. Nachtverband/kraamverband, normaal verband en inlegkruisjes. Met drukknoopjes of klittenband om alles op zijn plaats te houden. Wasbaar maandverband is even een investering, maar wel één waar je jaren plezier van hebt en je hoeft je nooit druk te maken dat je naar de winkel moet als het op is.

Er zijn nog twee andere manieren om je menstruatie duurzaam door te komen. Met een menstruatiecup of een sponsje. Beide breng je in zoals je met een tampon doet. Een cup is er ook in verschillende maten. Een sponsje kun je zelf op maat knippen. Er zijn behoorlijk wat verschillende merken op de markt. Als allerlaatste heb je menstruatieondergoed. Dit is een slip die het bloed opvangt en die je dus vervangt. Dat is wat meer werk met verwisselen, maar voor het sporten is het ideaal!

Heb jij wel eens wasbare menstruatieproducten geprobeerd? En wat vond je ervan?