Wasruimte inrichten en waar je op moet letten

Wasruimte inrichten: Do's & Dont's

Een speciale ruimte in huis die je als wasruimte kunt inrichten, vind ik iets heerlijks. Het geeft rust om de wasmachine aan te zetten en de deur achter je dicht te kunnen trekken. Mijn washok is helemaal op zolder, in een klein lelijk hokje. Deze ruimte een flinke make-over geven, staat nog steeds hoog op mijn verlanglijstje.

Misschien heb jij ook een wasruimte, maar weet je niet zo goed hoe je deze ruimte moet organiseren. Welke spullen zet je er neer en welke juist niet? Als je je afvraagt hoe je deze ruimte het beste kunt inrichten en benutten, volgen hier enkele basistips voor het krijgen van een georganiseerde wasruimte, van alle gemakken voorzien.

Een nieuwe wasruimte inrichten en waar je op moet letten

Essentials voor je wasruimte

Alles begint met een goed gevulde voorraad in je washok. Een aantal dingen zijn onmisbaar.

 • Wasmiddel
 • Bleek
 • Vlekken- en/of geurverwijderaar
 • Een paar oude handdoeken, voor eventueel lekkageproblemen
 • Schoonmaakbenodigdheden, want vergeet niet dat deze ruimte af en toe ook schoon moet
 • Vuilnisbakje, voor broekzakrommeltjes of allerlei ander afval
 • Gebruiksaanwijzingen van alle apparaten

Opties voor de ruimte

Zodra je de basis hebt, is de rest afhankelijk van hoe groot je wasruimte is. Ons washok is klein (ongeveer drie vierkante meter) en ook nog eens heel vervelend ingedeeld, qua buizen enzo. Hier iets moois van maken wordt ooit een echte uitdaging! Maar met meer ruimte, kun je hier natuurlijk meer taken doen dan alleen de wasmachine laten draaien.

 • Een plek om was op te vouwen, zoals een kleine tafel of een plank bovenop de wasmachine
 • Droogrek of waslijn voor binnen
 • Benodigdheden om te strijken
 • Stoomapparaat
 • Naaibenodigdheden voor eventuele snelle reparaties
wasruimte inrichten washok

Je wasruimte inrichten

Het belangrijkste is, dat je alles plaatst, bewaard en inricht op een voor jou zo nuttig mogelijke manier. Dit hangt natuurlijk allemaal samen met hoe klein of groot de ruimte is. In een grote ruimte kun je extra planken of kasten voor was- en schoonmaakmiddelen plaatsen, of zelfs een tafel om de was aan op te vouwen. Gebruik de ruimte slim! Maak gebruik van hoeken (hoekkasten) en deuren (haken of ophangkasten).

Hoe je het ook inricht, zorg dat alles wat je vaak nodig hebt, makkelijk te pakken is. Wasmiddel heb je iedere keer dat je een was draait nodig, dus zet dat vooraan. De producten die je maar zelden gebruikt zet je dan achteraan. Het is misschien ook makkelijk een bakje bij de wasmachine te zetten waar je de Schatten Der Broekzakken in kunt doen. Muntjes, elastiekjes, knopen, alles wat je niet weg wilt gooien.

Decoratie voor in de wasruimte

Een wasruimte is nog steeds een kamer, dus deze mag er ook leuk uitzien. Zorg bijvoorbeeld voor leuke lamp die goed licht afgeeft, zodat je alles goed kunt zien. Een leuk kleurtje op de muur maakt een wasruimte al meteen een stuk frisser. Ook kun je je wasmachine leuk opfleuren met washi tape beplak je wasmachine met washi tape of een mooie kast om je apparaten heen bouwen. Er zijn ook altijd genoeg leuke printables voor je wasruimte vinden die je kunt inlijsten en ophangen.

Opbergmogelijkheden voor je wasruimte

Afhankelijk van de grootte van je washok, is deze kamer misschien ook de perfecte plek om andere dingen in op te slaan. Bijvoorbeeld je stofzuiger en dweil kunnen hier ook heel goed neergezet worden, wanneer je daar ergens anders geen plek voor hebt. Maar je kunt hier bijvoorbeeld ook recyclebakken neerzetten of je voorraad schoonmaakmiddelen en benodigdheden.

Wat niet te doen met je wasruimte

Wat ik persoonlijk afraad, is het hangen van stoffen gordijnen wanneer je je wasruimte gaat inrichten. Beter is om iets op te hangen wat makkelijk schoon te houden is, zoals lamellen of jaloezieen. Ook is het belangrijk jezelf niet toe te staan er een rommelhok van te maken. Zelfs wanneer je een geluksvogel met een ruime wasruimte bent, maak er dan geen kamer van waar alles waar geen plek voor is gedumpt wordt. Net als een garage of een tuinhuis, is dit een plek die zich gevaarlijk goed leent om allerlei ongebruikte rotzooi in op te slaan. Probeer ook deze kamer altijd opgeruimd en gebruiksvriendelijk te houden. Als iets al een tijdje in je washok ligt en je kijkt er nooit meer naar om, wordt het wellicht tijd om het weg te gooien.

Heb jij een speciale ruimte ingericht als washok?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.