5 Redenen om je wasverzachter te vervangen door azijn!
Schoonmaken

5 Redenen om kleding te wassen met azijn

Sinds ik begon te schrijven over het huishouden, verbaas ik me erover hoe de goedkoopste en meest natuurlijke ingrediënten die iedereen in huis heeft, de beste reinigingsproducten zijn. Alledaagse dingen zoals baking soda, citroensap en azijn zijn de allerbeste hulpmiddeltjes bij het schoonmaken. En nu heb ik dus mijn wasverzachter vervangen door azijn! Een tijdje geleden ontdekte ik dat witte natuurazijn een magisch middel is, wanneer je het gebruikt als wasverzachter. Denk bijvoorbeeld aan wittere was, frissere was en was met heldere kleuren! Daarbij houdt het ook nog eens je wasmachine schoon en fris!

Klinkt bijna te mooi, niet waar? Ik snap dat je je twijfels hebt of je echt je wasverzachter kunt vervangen met azijn, want dat had ik ook. De geur bijvoorbeeld. Veel mensen vragen me: ‘Maar stinkt je kleding na het wassen niet naar azijn?’ Het eerlijke antwoord is: Nee! Maar als je al iets ruikt, omdat je misschien een heel goede neus hebt, verdwijnt het binnen een paar seconden weer.

5 Redenen om je wasverzachter met azijn te vervangen!

Wat doet azijn met je was?

Alle azijn bevat azijnzuur, het bestandsdeel wat je wasgoed zo zacht, wit en fris maakt. Er zijn verschillende soorten azijn, maar de soort die je wilt gebruiken is witte gedestilleerde natuurazijn. De zuurgraad is lager dan andere soorten azijn, maar nog steeds sterk genoeg om zeepresten, overtollig wasmiddel en nare geuren te laten verdwijnen.

Redenen om kleding te wassen met azijn

Het is super makkelijk, je giet ongeveer 80 tot 125 ml azijn (afhankelijk van je hoeveelheid wasgoed) in het wasverzachterbakje van je wasmachine en je normale wasmiddel in het wasmiddelbakje. Zelf heb ik een schepje van 100ml standaard bij de wasmachine liggen om te vullen. Maar wat kan azijn nou allemaal voor je wasgoed en wasmachine doen?

Het houdt witte en zwarte was mooi en kleuren levendig

Je kent het vast wel, dat je witte t-shirts na een tijdje toch niet meer zo wit lijken als ze waren. Of dat je zwarte of gekleurde truien wat dof lijken te worden. Met azijn gebeurt dat niet meer! Door azijn te gebruiken, worden honden- of kattenharen of vezels van andere kleding (witte stofjes of je zwarte shirt, wat een ergernis!) ook nog eens makkelijker weg gewassen.

Het verwijdert schimmel

Heb je wel eens iets te lang gewacht met het ophangen van je schone was? De kans is groot dat je hebt gemerkt dat er dan een schimmelachtige geur in je kleding hangt. Met azijn krijg je de schimmel én de geur helemaal uit je kleding!Het maakt kleding super zacht

Wanneer je de wasverzachter voortaan laat staan, wil je natuurlijk wel dat je kleding ook echt lekker zacht wordt. En dat is dus ook precies wat azijn doet! Wat ik hier fijn aan vind, is dat ik nu ook de kleding van mijn peuter lekker zacht kan krijgen. Daar kun je normaal gesproken namelijk beter geen wasverzachter voor gebruiken. Azijn is milieuvriendelijk en niet schadelijk voor je kleding.

Het houdt je wasmachine schoon

Niet alleen kan zeep en vuil zich ophopen in je kleding, maar ook in je wasmachine. Als er teveel zeepresten in je wasmachine achterblijven, zal je kleding niet meer echt schoon kunnen worden. Ongeveer elke drie maanden een lege wasmachine draaien op een hoge temperatuur met twee kopjes azijn, voorkomt dit. Het reinigt de wasmachine van binnenuit en lost alle zeepresten op. Onlangs ben ik geïnterviewd over het schoonmaken van je wasmachine, daar vertel ik er meer over.

Het verwijdert nare luchtjes

Een fles azijn op voorraad hebben in je washok is een goed idee, maar zet er ook een sprayflacon met azijn bij. Mocht je een t-shirt hebben met nare okselvlekken met bijbehorende geur, spray er dan wat azijn op en laat dit 10 minuten intrekken. Als je het daarna in de wasmachine wast, zullen de vlekken en geurtjes verdwenen zijn. Er is eigenlijk geen enkele geur bestand tegen de magie van witte natuurazijn!

Heb jij wel eens geprobeerd azijn te gebruiken bij het wassen? Merkte je verschil?

12 Reacties

 1. Kan je toch een geurtje toevoegen aan de azijn?

  1. Yvette zegt:

   Dat raad ik niet aan, omdat ik niet weet hoe je kleding reageert op wat je gebruikt. Je zou eventueel een paar druppels etherische olie met je favoriete geur toe kunnen voegen, maar om heel eerlijk te zijn vind ik het persoonlijk echt niet nodig en het is ook niet zo goed voor je wasmachine. Ik ruik de azijn alleen bij het erin doen. Zodra ik de was uit de wasmachine haal, is er niks meer te ruiken en de azijn houdt je wasmachine van binnen goed schoon.

 2. Yvonne zegt:

  Ik gebruik de azijn al langer dan 40 jaar. Zeker met baby kleding (waar je geen wasverzachter mag gebruiken) is het super. Lekker fris en zacht. Ik koop gewoon de witte natuurazijn bij de lidl. Een liter voor bijna niks.

 3. Quinty zegt:

  Is er een verschil tussen het gebruik van schoonmaakazijn en natuurazijn? Thanks!

  1. Yvette zegt:

   Bedankt voor je vraag Quinty, daar zit zeker verschil in. Schoonmaakazijn is veel chemischer, sterker en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Natuurazijn is niet chemisch en niet schadelijk!

 4. Malissa zegt:

  Hoi! Welke azijn is het beste te gebruiken? Ik kan geen gedistilleerde witte azijn vinden. Bij Big Green Smile is er een van het merk Ecodoo.
  Welke azijn zou je aanraden??
  Ik hoor het graag!!
  Alvast bedankt!!

  1. Yvette zegt:

   Hi Malissa! Geen dure flessen kopen hoor! Je kunt gewoon de witte natuurazijn uit de supermarkt gebruiken!

 5. Jolanda zegt:

  Wat is de verhouding die je in ‘n sprayflacon doet?

  1. Yvette zegt:

   Als je het neutraliseren van nare luchtjes bedoelt, kun je gewoon puur natuurazijn gebruiken voor de sprayflacon.

   1. Saïda Agourram zegt:

    Ik gebruikte eerst azijn in de wasbol en mijn was kreeg een kotsgeur.
    Maar toen ik azijn in het bakje voor de wasverzachter deed, had ik dat probleem niet meer EN verdween de jeuk waar ik meer dan 15 jaar last van had.
    Helaas stierf mijn wasmachine van de week en heb ik een bovenlader gekocht. Die gooit meteen alles bij elkaar en omdat het zeepbakje onder de deksel zit, kan ik ook niet de azijn bijvullen. Als iemand weet waar je in Nederland zo’n wasverzachterbol kan kopen, hoor ik het graag.

    1. Hoi Saïda! Bij BigGreenSmile kun je Eco Egg Wasbollen bestellen! Misschien is dat iets voor je? Succes!

     1. Saïda Agourram zegt:

      Dank je wel voor je reactie maar ik bedoelde zoiets om azijn in te doen

      https://youtu.be/Fhp6bRjj-iM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.