Door wasverzachter te vervangen met azijn wordt je was witter, schoner en frisser! Voor nog geen veertig cent heb je een fles en het is milieuvriendelijker.

Sinds ik begon te schrijven over het huishouden, verbaas ik me erover hoe de goedkoopste en meest natuurlijke ingrediënten die iedereen in huis heeft, de beste reinigingsproducten zijn. Alledaagse dingen zoals baking soda, citroensap en azijn zijn de allerbeste hulpmiddeltjes bij het schoonmaken. En nu heb ik dus mijn wasverzachter vervangen door azijn! Een tijdje geleden ontdekte ik dat witte natuurazijn een magisch middel is, wanneer je het gebruikt als wasverzachter. Denk bijvoorbeeld aan wittere was, frissere was en was met heldere kleuren! Daarbij houdt het ook nog eens je wasmachine schoon en fris!

Klinkt bijna te mooi, niet waar? Ik snap dat je je twijfels hebt of je echt je wasverzachter kunt vervangen met azijn, want dat had ik ook. De geur bijvoorbeeld. Veel mensen vragen me: ‘Maar stinkt je kleding na het wassen niet naar azijn?’ Het eerlijke antwoord is: Nee! Maar als je al iets ruikt, omdat je misschien een heel goede neus hebt, verdwijnt het binnen een paar seconden weer.

5 Redenen om je wasverzachter met azijn te vervangen!

Wat doet azijn met je was?

Alle azijn bevat azijnzuur, het bestandsdeel wat je wasgoed zo zacht, wit en fris maakt. Er zijn verschillende soorten azijn, maar de soort die je wilt gebruiken is witte gedestilleerde natuurazijn. De zuurgraad is lager dan andere soorten azijn, maar nog steeds sterk genoeg om zeepresten, overtollig wasmiddel en nare geuren te laten verdwijnen.

Redenen om kleding te wassen met azijn

Het is super makkelijk, je giet ongeveer 80 tot 125 ml azijn (afhankelijk van je hoeveelheid wasgoed) in het wasverzachterbakje van je wasmachine en je normale wasmiddel in het wasmiddelbakje. Zelf heb ik een schepje van 100ml standaard bij de wasmachine liggen om te vullen. Maar wat kan azijn nou allemaal voor je wasgoed en wasmachine doen?

Het houdt witte en zwarte was mooi en kleuren levendig

Je kent het vast wel, dat je witte t-shirts na een tijdje toch niet meer zo wit lijken als ze waren. Of dat je zwarte of gekleurde truien wat dof lijken te worden. Met azijn gebeurt dat niet meer! Door azijn te gebruiken, worden honden- of kattenharen of vezels van andere kleding (witte stofjes of je zwarte shirt, wat een ergernis!) ook nog eens makkelijker weg gewassen.

Het verwijdert schimmel

Heb je wel eens iets te lang gewacht met het ophangen van je schone was? De kans is groot dat je hebt gemerkt dat er dan een schimmelachtige geur in je kleding hangt. Met azijn krijg je de schimmel én de geur helemaal uit je kleding!Het maakt kleding super zacht

Wanneer je de wasverzachter voortaan laat staan, wil je natuurlijk wel dat je kleding ook echt lekker zacht wordt. En dat is dus ook precies wat azijn doet! Wat ik hier fijn aan vind, is dat ik nu ook de kleding van mijn peuter lekker zacht kan krijgen. Daar kun je normaal gesproken namelijk beter geen wasverzachter voor gebruiken. Azijn is milieuvriendelijk en niet schadelijk voor je kleding.

Het houdt je wasmachine schoon

Niet alleen kan zeep en vuil zich ophopen in je kleding, maar ook in je wasmachine. Als er teveel zeepresten in je wasmachine achterblijven, zal je kleding niet meer echt schoon kunnen worden. Ongeveer elke drie maanden een lege wasmachine draaien op een hoge temperatuur met twee kopjes azijn, voorkomt dit. Het reinigt de wasmachine van binnenuit en lost alle zeepresten op. Onlangs ben ik geïnterviewd over het schoonmaken van je wasmachine, daar vertel ik er meer over.

Het verwijdert nare luchtjes

Een fles azijn op voorraad hebben in je washok is een goed idee, maar zet er ook een sprayflacon met azijn bij. Mocht je een t-shirt hebben met nare okselvlekken met bijbehorende geur, spray er dan wat azijn op en laat dit 10 minuten intrekken. Als je het daarna in de wasmachine wast, zullen de vlekken en geurtjes verdwenen zijn. Er is eigenlijk geen enkele geur bestand tegen de magie van witte natuurazijn!

Heb jij wel eens geprobeerd azijn te gebruiken bij het wassen? Merkte je verschil?