Wat betekent het FSC keurmerk en waarom is het belangrijk?

Wat betekent het FSC keurmerk en waarom is het belangrijk?

Je hebt het vast wel eens ergens gezien, het FSC keurmerk. Maar wat betekent het als een product, zoals terras- of tuinmeubelen, wordt aangeduid met een FSC keurmerk of wordt aangeduid als FSC-gecertificeerd? En waarom is het zo’n belangrijk keurmerk? Wij doken er in!

Wat betekent het FSC keurmerk en waarom is het belangrijk?

Wat is een FSC keurmerk?

Forest Stewardship Council (FSC) werd opgericht in 1994 en is een organisatie die ecologisch verantwoord, sociaal correct en economisch leefbaar bosbeheer promoot. Het FSC keurmerk is wereldwijd en garandeert dat een product (meestal hout of een ander afgeleid product zoals bijvoorbeeld papier) afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, en/of gerecycleerd materiaal.

Als een product, zoals een tropisch hardhouten tuinmeubel, het FSC keurmerk heeft, betekent dit dat het hout dat in het product is gebruikt en de fabrikant die het heeft gemaakt, beiden voldoen aan de eisen van de FSC. De FSC-certificering wordt beschouwd als de “gouden standaard”-aanduiding voor hout dat is geoogst uit bossen die op verantwoorde wijze worden beheerd.

De verschillende FSC labels

Het beste is om te zoeken naar producten die gemaakt zijn van van FSC-hout, zoals bijvoorbeeld eucalyptus. Het helpt daarbij om te weten wat de drie labels op de meeste producten betekenen.

FSC 100%

Dit label betekent dat het product komt uit volledig FSC-gecertificeerde bossen.

FSC Recycled

Dit label geeft aan dat een product gemaakt is uit 100% gerecycled hout of gerecyclede vezels.

FSC Mix

Dit label betekent dat het product afkomstig is uit een productieproces waarbij FSC materiaal gemengd wordt met gerecycled materiaal en/of gecontroleerd materiaal. Elk product met een FSC Mix keurmerk vertegenwoordigt is voor minstens 70% FSC-waardig.

Waarom is dit keurmerk belangrijk?

Volgens FSC beslaan bossen beslaan 30% van het wereldwijde landoppervlak. De import van alle tropische houtproducten is de afgelopen decennia toegenomen. Vroeger rijke bossen in landen als Indonesië, Maleisië en Brazilië worden in een ongekend tempo uitgeput. Een belangrijke oorzaak van ontbossing is de legale en illegale kap van de resterende oerbossen, om aan de groeiende behoefte aan tropische houtproducten te voldoen. Als we doorgaan zoals we nu doen, zouden de resterende natuurlijke bossen in Zuid-Amerikaanse, Aziatische en Afrikaanse landen binnen tien jaar kunnen verdwijnen.

Ogenschijnlijk onschuldige producten zoals hardhouten tuinmeubelen kunnen volgens het WWF (World Wide Fund for Nature) bijdragen aan de vernietiging van ‘s werelds meest waardevolle regenwouden. Sommige houtsoorten staan bekend om hoe mooi het is en hun duurzaamheid en kunnen illegaal worden geoogst om dit soort producten te maken. Het kopen van tuinmeubilair met een FSC-certificering helpt bij het ondersteunen van duurzaam bosbeheer, dat de uitstoot van broeikasgassen vermindert en de leefomgeving van wilde dieren beschermt, volgens het WWF.

Experts raden consumenten aan om producten met een FSC keurmerk te zoeken en aan te schaffen, zodat je zeker weet dat het hout herleidbaar is tot een duurzaam beheerd bos. Je kunt het FSC keurmerk vinden op bepaalde hout- en papierproducten bij grote winkels voor woningverbetering en kantoorbenodigdheden.


Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.