Ouderschap

Wat ik nooit zou doen als moeder maar wel deed

Toen ik vanaf mijn 24e ongeveer over het moederschap begon na te denken had ik al allerlei ideeën en meningen over opvoeden. Ik dacht al veel na over wat voor soort moeder ik zou zijn en hoe ik met bepaalde dingen om zou gaan. Toen ik in 2016 zwanger werd, begon ik er uiteraard nog veel meer over na te denken. Net zoals elke nieuwbakken moeder, wist ik zeker dat we een aantal dingen waren die ik nooit van mijn leven zou doen. Ik wist zeker dat ik zo’n supermoeder zou zijn, die altijd het beste voor haar kinderen zou willen. Want hoe moeilijk kon het nou zijn om alleen maar goede, gezonde en verstandige beslissingen te maken als het om je kind gaat? Toch? Ja… hier ben ik met een flinke klap op terug gekomen. Het beste voor mijn kind, dat wil ik uiteraard nog steeds. Wie wil dat niet. Maar je kunt niet perfect zijn als moeder. Dat kan niemand. En daarom zijn er helaas dingen die ik gewoon doe, ook al had ik dat nooit verwacht.

Mijn kind televisie laten kijken

Jarenlang heb ik geroepen “Mijn kind hoeft de eerste paar jaar niets te maken te hebben met tablets, telefoons, of televisies. Nergens voor nodig.” Mijn kind van anderhalf een tablet geven om mee te spelen, doe ik nog steeds niet. Maar boy, wat staat onze televisie vaak aan. In het begin voelde ik mij hier ontzettend slecht over. Oke, nog steeds af en toe wel. Maar jongens, ik ben 7 dagen per week de hele dag een thuisblijfmoeder. Dan zijn de dagen lang hoor! Ik moet af en toe een vaatwasser inruimen of een vloer dweilen. Ik weet serieus niet hoe ik dit zonder televisie allemaal zou moeten doen. Wat mij betreft is BabyTV een godsgeschenk. En to be fair, soms staat de televisie de hele ochtend aan, maar kijkt ze er niet eens naar, omdat ze te druk is met haar Duplo. Ik vind het prima. Die vrolijke liedjes op de achtergrond wordt iedereen blij van.

Mijn stem verheffen

De eerste vier maanden dat onze dochter er was, waren niet makkelijk. Ze huilde zo’n 10 uur per dag, elke dag. Die vier maanden was ik heel moe en heel emotioneel. Haar gehuil was soms zo langdurig en intens, dat ik soms tegen haar riep of ze alsjeblieft wilde ophouden met huilen. Het is niet iets waar ik trots op ben en het is niet iets waar ik een gewoonte van wil maken, maar ik kon er op dat moment niets aan doen. Het was zo frustrerend dat ik haar niet kon troosten en ik wist gewoon niet meer wat ik moest doen.

Wat ik nooit zou doen als moeder

Haar andere snacks geven dan fruit of groente

Ik moet wel zeggen, ik wilde pertinent geen ongezonde snacks geven tot ze één jaar zou worden en dat is gelukt. Ook geef ik haar nooit normale koekjes (die wij volwassenen eten), omdat ik vind dat daar gewoon teveel suiker in zit. Ik probeer er altijd op te letten dat ze iets krijgt waar zo weinig mogelijk suiker in zit. Ik ben erg fan van de snacks van Organix. Daar eet ze graag een paar chippies van, maar ze krijgt bijvoorbeeld ook eierkoeken of soepstengels. En af en toe wordt ze gewoon verwend met wat hapjes taart, hoor!

Haar laten huilen

Als je bijna moeder wordt, of het net bent, zal je je moeilijk voor kunnen stellen dat je je kind laat huilen. Geloof me, ik weet er alles van. Maar toen mijn dochter in het begin soms 2 uur achter elkaar huilde, dacht ik echt dat ik gek werd. Een vriendin zei me toen dat het gewoon oke is, om haar even een paar minuten te laten huilen en even de babyfoon uit te zetten. Even je ogen dicht, diep ademhalen en tot rust komen. En dat maakte alle verschil! Het hielp mijn dochter niets, die huilde nog steeds. Maar dat had ze ook wel gedaan als ik haar vast had gehouden. Het hielp me weer op te laden en mijn verstand te behouden. Even 5 minuten stilte. Nouja, niet helemaal, want ik kon haar nog steeds horen. Waar ik overigens heel blij om ben, anders had ik het nooit gedurfd.

Wat heb jij wel eens gedaan als moeder, waarvan je nooit had gedacht dat je het zou doen?

Meer lezen

1 Comment

  1. Zo herkenbaar, vooral van die tv haha! Het lijkt me heel zwaar als je kind veel huilt dus heel logisch dat je de dingen dan anders doet dan je voor ogen had. Stiekem dacht ik altijd heel streng en consequent te zijn als moeder, maar ik ben alles behalve dat haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.