ASMR. Sommige mensen worden er ongemakkelijk van, voor andere mensen is het een vorm van zelfzorg. Maar wat is ASMR nou precies?

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: ASMR. De kans is groot dat je het op YouTube wel eens voorbij hebt zien komen, of er op tv over hebt horen praten. Sommige mensen worden er ongemakkelijk van, voor andere mensen is het een vorm van zelfzorg. Het kan lastig zijn ASMR te begrijpen, wanneer je het zelf niet als positief ervaart, of zelfs irritant vindt.

Persoonlijk heb ik veel aan ASMR, maar het is lastig om dit uit te leggen aan mensen die er niets mee hebben. In de media wordt nog zo vaak een verkeerd beeld geschept van wat ASMR precies inhoudt. We kennen allemaal de video’s van smakkende, met de nagels krassende en fluisterende mensen. Ik vind dit echter geen correcte weergave van wat ASMR is en wat het voor je mentale gezondheid kan betekenen. Vandaag ga ik daarom wat dieper in op de wetenschap erachter.

De wetenschap achter ASMR en wat het voor je kan doen

Wat is ASMR?

ASMR is de afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response. Het is de term die wordt gebruikt om een tintelend, rustgevend gevoel te beschrijven wat sommige mensen ervaren als reactie op persoonlijke aandacht of bepaalde audio- of visuele prikkels. Niet iedereen ervaart ASMR. Degenen die dat wel doen, beschrijven een aangename tinteling die begint boven in het hoofd en soms langs de ruggengraat zich door je hele lichaam verspreid. Een diepe staat van ontspanning.

Mijn eigen ervaring met ASMR

Toen ik nog klein was ervaarde ik al een diep gevoel van ontspanning wanneer iemand met mijn haar bezig was. Het begon dan te gloeien op mijn achterhoofd, vlakbij mijn nek en daarna voelde ik me al snel alsof ik elk moment in slaap kon vallen. Ik keek graag naar Bob Ross op televisie en ervaarde hetzelfde gevoel bij zijn ontspannen manier van praten. Ik heb altijd gedacht dat ik de enige was, tot ik een paar jaar geleden over ASMR hoorde.

Tegenwoordig kijk ik geregeld ASMR video’s op YouTube. Bijvoorbeeld als ik ziek ben en op de bank wil slapen, maar dat kan niet kan vanwege de verandering van omgeving. Ik doe mijn oortjes in, zet een ASMR video op en binnen vijf minuten ben ik weg. Dat scheelt dan weer een slapeloze nacht.

Of als ik gestrest of verdrietig ben, kan een ASMR video mij helpen te ontspannen en me beter te voelen. Maar ook als ik bijvoorbeeld geconcentreerd wil werken, kan het helpen om zo’n video als achtergrond geluid op te hebben staan. Ik werk dan veel productiever en ben minder snel afgeleid. Wat best apart is eigenlijk, gezien het feit dat ik ook lijdt aan misofonie. Maar daar zal ik een andere keer meer over vertellen.

Als ik geconcentreerd wil werken, is dit het soort video (van SophieMichelle) waar ik meestal naar luister.

Maar niet zomaar iedere ASMR video doet dit voor mij. Ook ik ken video’s waar ik de (negatieve) kriebels van krijg. Ik heb niets met etende mensen of mensen die niet praten, maar alleen met hun nagels over de microfoon krassen.

Hoewel het absoluut niet de bedoeling is dat ASMR video’s erotisch zijn, kunnen sommige video’s wel een beetje die sfeer hebben. Dit kan komen door iemands uiterlijk, kleding of manier van praten. Persoonlijk houdt ik daar niet van. Ik wil naar iemand kijken die voelt als een goede vriendin. Mijn favoriete ASMRtists zijn WhispersRed, SophieMichelle en Gentle Whispering.

De audio van deze video van WhispersRed heeft me al vaak geholpen in slaap te vallen.

Hoe weet je of je ASMR ervaart?

Niet iedereen wordt emotioneel bij mooi filmscenes. Niet iedereen krijgt tranen in de ogen bij gevoelige muziek en ook niet iedereen wordt ontspannen van ASMR video’s. Op dit moment is nog te weinig onderzoek gedaan naar dit fenomeen om goed in te schatten hoeveel mensen dit ‘hebben’.

Veel mensen die ASMR als iets prettigs ervaren, deden dit al in hun jeugd. Zij kregen bijvoorbeeld een gelukkig en kalm gevoel wanneer iemand persoonlijke aandacht aan hen besteedde. Bijvoorbeeld met het haar bezig te zijn. maar ook het kijken naar iemand die geconcentreerd en zorgvuldig een taak uitvoert. De beste manier om te weten of je gevoelig bent voor ASMR, is door na te gaan of er bepaalde prikkels zijn, die jou doen ontspannen.

Het is wel belangrijk om te weten dat niet iedereen gevoelig is voor dezelfde triggers. De één vind het gekras van nagels over een ruwe ondergrond kalmerend, de ander krijgt er nare kriebels van.Wat doet het met je?

Hoewel het gevoel van ASMR enkele overeenkomsten heeft met het gevoel wat sommige mensen ervaren wanneer ze naar een prachtig schilderij kijken of naar een ontroerende toespraak of muziekstuk luisteren, zijn de verschijnselen toch anders.

De effecten van ASMR kunnen kalmerend en op een goede manier slaapverwekkend zijn, terwijl genieten van een mooi schilderij er niet perse voor zal zorgen dat je in slaap valt. De tintelingen van ASMR ontstaan ​​aan de bovenkant van het hoofd. Het is vergelijkbaar met het gevoel dat sommige mensen krijgen als iemand hun hoofd masseert. ASMR vindt echter plaats zonder enige aanraking. Je ervaart hetzelfde gevoel, maar zonder aangeraakt te worden.

Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de mensen die ASMR ervaart, bij het kijken van een video een lagere hartslag kregen. Het zou gaan om een gemiddelde hartslagverlaging van 3,14 slagen per minuut. Het lijkt er dus op dat ASMR hetzelfde effect op je hersenen kan hebben als andere ontspanningsmethoden, zoals bijvoorbeeld mindfulness.

Tips en trucs

Mocht je willen onderzoeken of ASMR iets voor jou kan doen en de ontspanningsmogelijkheden wilt ontdekken, heb ik een aantal tips voor je.

  • Vind jouw prikkels. Iedereen reageert anders op verschillende prikkels, dus het is belangrijk om erachter te komen voor welke prikkels jij gevoelig bent. Let goed op hoe je reageert op bepaalde dingen die je ziet en hoort. Als je ooit merkt dat je van een bepaalde prikkel heel rustig, tintelend, warm of zelfs loom wordt, gebruik dit dan wanneer je behoefte hebt aan ontspanning.
  • Zoek ASMR video’s. Je kunt de kanalen uitproberen die ik hierboven noemde, maar je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan. Wanneer je video’s tegenkomt die je raar vind, laat je niet ontmoedigen. Onthoud: iedereen reageert anders op verschillende prikkels.
  • Draag een hoofdtelefoon of oordopjes. Het is waarschijnlijker dat je ASMR ervaart als je video’s bekijkt terwijl het geluid goed te horen is. Draag dus altijd een hoofdtelefoon of oortjes. Vind je het beeld een beetje ongemakkelijk? Doe dan je ogen dicht en luister alleen.

Voel je niet bezwaard

Voor sommigen die ASMR ervaren, is het moeilijk om erover te praten. Ze zijn bang dat het verkeerd zal worden opgevat als iets erotisch of pervers. Ik hoop dat meer onderzoek ervoor zorgt dat mensen niet het gevoel hoeven te hebben te moeten zwijgen over hun ASMR gevoeligheid. In Amerika zijn ze al wat verder hierin. Hier zijn verschillende ASMRtists aan het lobbyen van ASMR een geaccepteerde therapievorm te maken.

Ben jij gevoelig voor ASMR?