Wat is cottagecore? Ik kwam erachter dat ik al cottagecore was, voordat ik wist wat het was. Maar is het een trend of een manier van leven?

Ik heb er altijd van gedroomd om op het platteland te wonen en maar af ​​en toe de grote steden te bezoeken voor een leuk dagje uit. Ik hou van het geluid van vogels en niet van auto’s die naar elkaar toeteren. Als ik uit mijn raam kijk, dan zie ik graag bomen, velden en bloemen. De afgelopen maanden heeft een esthetische trend, die bekend staat als cottagecore, het internet veroverd. Het was alsof mijn droomlifestyle plotseling een populaire en grijpbare manier van leven was geworden. Ik zag het in tijdschriften, op Instagram en in allerlei artikelen op internet.

Voordat ik verder ga, moet ik even eerlijk met je zijn. Ja, ik ben geobsedeerd door mijn telefoon, sociale media en Netflix, net als elke andere dertiger in de eenentwintigste eeuw. Maar dat betekent niet dat de cottagecore lifestyle niet geschikt zou zijn voor mensen zoals ik. Nu is natuurlijk de vraag: is cottagecore een modetrend of een nieuwe manier van leven?

Wat is cottagecore?

Simpel gezegd is cottagecore is een soort lifestyle die is gebaseerd op een ontspannen en simpele esthetiek. Wat betekent dat het allemaal draait om het helemaal zelf bakken van brood, het verbouwen van je eigen groenten en fruit en proberen om op een duurzamere manier weer in contact te komen met de natuur. Het is ook een lifestyle die je aanmoedigt om hobby’s te beoefenen. Hobby’s zoals bijvoorbeeld breien of haken, meer fysieke boeken lezen en wandelingen maken in de natuur. Het wordt ook wel countrycore, farmcore of grandmacore genoemd.

Deze lifestyle is een filosofie. Zelfvoorzienend zijn, van de radar afgaan. Weten hoe je dingen moet maken, zodat je ze niet kant-en-klaar in de winkel hoeft te kopen. Je handen gebruiken om je tuin te doen, een kippenhok bouwen, kussens met bloemenmotieven borduren. Maar cottagecore is ook een gevoel. Het gevoel van één zijn met de natuur om je heen. Een Nederlands woord wat hier behoorlijk goed bij past, is kneuterigheid. En als je cottagecore bent, dan hou je van kneuterig.

Waarom is het zo populair?

Cottagecore is de laatste tijd helemaal hip, om verschillende redenen. Ten eerste is het gewoon de tijd ervoor. Met name millennials zijn aangetrokken tot cottagecore en meer jaren ’70 styling. Meer mensen hebben tegenwoordig behoefte aan een makkelijker en eenvoudiger leven.

Daarnaast dezelfde elementen die deze lifestyle aantrekkelijk maken, passen enorm in de huidige situatie rondom de pandemie. Meer mensen zijn zelf brood gaan bakken en hebben hobby’s opgepakt zoals schilderen en breien. Dat is wat cottagecore is.

De basiselementen van cottagecore

Als je thuis een cottagecore gevoel wilt creëren, kun je dit in een paar makkelijke stappen voor elkaar krijgen.

Bloemenprints

Bloemenprints zijn helemaal cottagecore. Draag ze zelf, of gebruik het voor je gordijnen, kussentjes, theedoeken, noem maar op. Kies ze dan niet te fel, maar voor pastelkleuren of verouderde en vervaagde kleuren.

Breien en borduren

Denk aan het ophangen van kamerplanten met macramé, gebreide kussensloopjes of plaids en borduursels aan de muur. Dit soort decoratie geeft je een warm en huiselijk gevoel, omdat het zelfgemaakt lijkt, ook al is het misschien niet echt door jou gemaakt. Wij zullen het aan niemand verder vertellen.

Handgemaakte meubels en decoratie

Steeds meer mensen maken hun eigen potten, zetten houten meubels in elkaar, hangen hun eigen kunst aan de muur of bouwen zelf een kippenhok. Een zelfgemaakt meubelstuk zal je altijd een gevoel van trots bezorgen wanneer je er naar kijkt. En dat zorgt weer voor een extra stukje geluksgevoel! En dat is helemaal cottagecore.

Glazen potten

Glazen potten of mason jars mogen niet ontbreken in een cottagecore leven. Ze zijn natuurlijk geweldig voor het inmaken en inblikken van allerlei voedsel. Maar je kunt ze ook als mok gebruiken voor zelfgemaakte drankjes of smoothies, of als vaas voor je nieuwste zelf geplukte bosje wildbloemen.

Wist jij al wat cottagecore is en is het jouw ding?