Wat is een IP-waarde en hoe kies je de juiste?

Wat is IP-waarde en hoe kies ik de juiste?

Wanneer je op zoek bent naar badkamerverlichting, ben je vast al eens geconfronteerd met een IP-waarde. Een mysterieuze code, bestaande uit de letters IP en twee cijfers. Deze code is bedacht om gewone mensen, zoals jij en ik, te helpen begrijpen hoe goed een lichtarmatuur is beschermd tegen stof en water.

Mocht je hier nog nooit van gehoord hebben, heb ik voor je op een rijtje gezet hoe je kunt bepalen welke IP-waarde je nodig hebt in bijvoorbeeld je badkamer of tuin. Want wat betekent de code nou eigenlijk precies?

Wat is IP-waarde en hoe kies je de juiste?

Wat is een IP-waarde?

IP staat voor ingress protection, dus in hoeverre een apparaat is beschermd tegen water en stof. Daarna volgen twee cijfers. Het eerst cijfer gaat van 0 t/m 6 en geeft aan hoe goed de bescherming is tegen stof. Het tweede cijfer gaat van 0 t/m 8 en geeft aan hoe goed de bescherming is tegen water. Bij het laagste cijfers is het apparaat dus helemaal niet beschermd en bij het hoogste cijfer is de lamp volledig beschermd.

IP: Ingress Protection
Eerste getal: Stof
Tweede getal: Water

Welke waarde heb je nodig?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van waar je de lamp op gaat hangen. Wanneer de lamp zal worden blootgesteld aan zand, stof, gruis, water of andere vloeistoffen, is het raadzaam een hogere IP-waarde te kiezen. Over het algemeen worden voor woonkamers, kantoorruimten en andere binnengebieden lagere IP-waardes gekozen. Maar zoek je bijvoorbeeld een tuin- of badkamerlamp, kan een hogere waarde raadzaam zijn. Een paar voorbeelden:

IP44

IP44 spots zijn matig beschermd tegen stof en water. Deze spots zijn erg geschikt om bijvoorbeeld bij een wasbak te installeren, of voor wat licht op je veranda. Ze kunnen prima tegen spatwater uit alle richtingen. Voor in een gesloten douchecabine is het niet geschikt.

IP20

Wanneer je spotjes zoekt voor in je woonkamer, zijn IP20 spotjes perfect. Ze zijn nauwelijks beschermd tegen stof (ze hebben meestal ook gaatjes om de spot niet te warm te laten worden) en zijn niet bestand tegen vocht. Normaal gesproken zijn dat ook geen dingen waar je je zorgen om maakt bij een woonkamerplafond.

IP65

Spots met een IP65 waarde zijn uitermate geschikt voor in een badkamer. De verlichting is nog meer bescherm tegen water dan de IP44 spots en zijn volledig stofdicht. Met een waarde van 5 moet je er wel rekening houden dat de spots niet volledig onder water gedompeld kunnen worden. Voor verlichting in je zwembad of badkuip heb je dus de hoogste waarde nodig. Bij een badkuip is het ook nog een belangrijk dat hij volledig stofvrij is, aangezien een badkuip snel vies wordt.

Was jij al bekend met IP-waardes en wat ze betekenen?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Interieur, #AD

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.