Misschien heb je ooit wel eens over een lanai gezien? Een soort buitenruimte wat je veel in Hawaï ziet. Maar wat is een lanai en waarom is het zo populair?

Misschien een heb je er ooit van gehoord. Een lanai. De kans dat je er in Nederland ooit één hebt gezien, is vrij klein, want ze komen vooral voor in Hawaï. Maar wat is een lanai? Is het een insect? Een soort snack of misschien een drankje? Niets van dat alles. Het is namelijk een bepaald soort buitenruimte in een tuin en ze zijn ontzettend populair!

Ook in de zomer kan je soms aarzelen om buiten van het weer te genieten. Misschien is de vochtigheid te hoog, houden de insecten een feestje of is het simpelweg te warm. Een lanai is dan de perfecte oplossing. Je denkt misschien dat dit een mooi woord is voor een simpele veranda, maar dat is niet helemaal waar.

Wat is een lanai?

Wat is een lanai?

Een Lanai is anders dan een veranda, portiek of serre en eigenlijk is het alles tegelijk. Het is overdekt, zoals een veranda en vaak zo ruim dat je er een tweede woonkamer van zou kunnen maken, zoals een serre. Het voelt als een binnenruimte en toch zijn alle wanden open. De meesten hebben voldoende ruimte voor meubelsets, planten en zelfs plafondventilators of hanglampen. Ze kunnen enorm variëren in stijl, grootte en doel. Het belangrijkste is dat deze vorm van architectuur het mogelijk maakt om het hele jaar door van het buitenleven te genieten.

Waarom is een lanai zo populair?

In Hawaï wordt de lanai al een lange tijd geassocieerd met achterover leunen, genieten van het leven en in verbinding staan met de natuur. Veel ontwerpers, architecten en designliefhebbers zijn verliefd geworden op de charme ervan. In de traditionele Hawaiiaanse cultuur wordt dit het meest gebruikt aan het begin en het einde van de dag, wat een gevoel van ontspanning en vrede bevorderd.

Een lanai is in Nederland niet voor elke woning geschikt, omdat het echt een onderdeel is van een huis en daar moet bij de bouw al aan gedacht zijn. Toch zijn er ook varianten die je zelf aan je huis kunt laten bouwen en die toch niet hetzelfde zijn als een veranda. Het ziet er dan misschien niet zo uit zoals in Hawaï, maar dat maakt het niet minder prettig.

Zou jij een lanai willen?