Wat is een landelijk industrieel interieur en hoe pas je het toe?

Wat is landelijk industrieel en hoe pas je het toe op je interieur?

Landelijk industrieel is een populaire decoratiestijl die de industriële en landelijke trends in huisdecoratie van de afgelopen jaren combineert. Een industriële inrichting in landelijke stijl combineert hard met zacht, oud met nieuw.

Waar een landelijke stijl heel schattig en netjes kan zijn, kan puur industrieel misschien wat koud en steriel aanvoelen. Door deze twee stijlen samen te voegen, creëer je een aangename balans. Omdat deze twee interieurstijlen zo goed samenwerken, blijft dit al jaren enorm populair. Maar hoe pas je dit toe op je eigen interieur?

Wat is een landelijk industrieel interieur precies?

Wat is landelijk industrieel precies?

Om te begrijpen wat een landelijke industrieel interieur precies is, is het belangrijk om eerst naar de afzonderlijke stijlen te kijken. Wat is landelijk en wat is industrieel?

Een landelijke interieur

Een landelijk interieur is enigszins geïnspireerd op de boerderijtradities van voornamelijk de VS en Europa. Het interieur wordt hier bepaald door bruikbaarheid en comfort. Denk aan natuurlijke kleuren en materialen. Houten elementen en witte tinten zijn kenmerkend voor de boerderijstijl. Hout was vroeger het gemakkelijkst verkrijgbaar, vandaar dat dit een belangrijk element is in deze stijl. Denk bij een landelijk interieur aan:

 • Gebruik natuurlijke materialen zoals hout, steen, katoen, rotan en linnen.
 • Neutrale kleurenschema’s zijn meestal wit of neutrale tinten crème, beige of grijs.
 • Witte subway-tegels, marmeren werkbladen, roestvrijstalen apparaten en armaturen, witte kasten en grote boerderijspoelbakken.
 • Verweerde en versleten materialen en afwerkingen voegen een gevoel van geschiedenis toe dat een authentiek gevoel nabootst.
 • Interieur is vaak voorzien van vintage of antieke accessoires (of accessoires die zijn gemaakt om eruit te zien alsof ze heel oud zijn), zoals boerderijborden, smeedijzeren voorwerpen en gereedschappen, en decoratieve keukenapparatuur zoals cakevormen of oude pannen.
Een industrieel interieur

De industriële stijl is gebaseerd op de esthetiek van het industriële tijdperk en is de afgelopen decennia steeds populairder geworden. Dit is begonnen toen de industrie uit steden begon te verdwijnen en veel huizen en kantoren werden gevestigd in oude fabriekspanden. Het interieur in industriële stijl bestaat uit o.a. het gebruik van kale bakstenen, metalen, hout en gerecyclede materialen. Bij HACO Wonen & Slapen vind je hier prachtige voorbeelden van. Meubels in industriële stijl zijn meestal slijtvast en gemaakt van sterke materialen. Let bij een industrieel interieur vooral op: • Kies voornamelijk grondstoffen zoals baksteen, metaal, glas, beton en hardhout.
 • Laat blootliggende leidingen, kanalen, bedrading en structurele zien als integraal onderdeel van de algehele esthetiek, in plaats van het te verbergen.
 • Zichtbare structurele elementen zoals bakstenen muren, rustieke houten balken aan het plafond, grote metalen rasterramen of gepolijste betonnen vloeren.
 • Materialen zijn vaak verweerd of versleten, met als idee om de herkomst te eren.
 • Het kleurenpalet is meestal neutraal, in de kleuren zwart, wit en grijs.
 • Subway-tegels zijn een betaalbaar kenmerk van zowel industrieel als modern boerderijontwerp, maar afgewerkt met donkere voeg geeft ze een industrieel tintje.
 • Armaturen neigen naar zwart metaal, met olie gewreven brons of koper.

Decoratietips voor een landelijk industrieel interieur

Voor een landelijk industrieel interieur creëer je een aangename balans tussen industrieel en landelijk. Er zijn veel manieren om die balans te bereiken, afhankelijk van je persoonlijke smaak en het soort ruimte dat je inricht.

Wanneer je bijvoorbeeld een ruimte hebt die van zichzelf al een industriële stijl met een origineel karakter heeft, zoals bakstenen of leidingen, dan zal een rustieke eiken vloer met brede planken direct warmte toevoegen. Omring een grote rustieke houten boerderijtafel met industriële metalen stoelen en hang er grote zwarte metalen lampen boven om contrast te creëren. Behoud en accentueer waar mogelijk originele kenmerken van een ruimte, zoals bakstenen of houten balken aan het plafond.

Een paar goed gekozen industriële en landelijke accessoires kunnen enorm veel voor een ruimte doen. Denk bijvoorbeeld aan oude metalen borden, Masonjars, geweven of metalen manden, vintage haken en deurknoppen en grepen, houten kratten en industriële meubelstukken.


Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als #AD, Interieur

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.