Wat is een pelletkachel en wat zijn de voordelen?

Wat is een pelletkachel en wat zijn de voordelen?

Pelletkachels zijn de laatste tijd in populariteit gestegen, omdat ze vrij milieuvriendelijk zijn. Een pelletkachel verbrandt herbruikbare afvalproducten in plaats van energiebronnen zoals gas. Omdat ze milieuvriendelijker zijn dan andere soorten haarden, zijn ze een interessante vorm van verwarming voor een huis.

Ik heb daarom een volledige lijst samengesteld met dingen die je moet weten over pelletkachels en wat je moet weten voordat je zo’n kachel aanschaft. Hopelijk haal je er iets nuttigs uit en helpt het je bij de overweging om een pelletkachel aan te schaffen.

Wat is een pelletkachel en wat zijn de voordelen?

Wat is een pelletkachel?

De Pelletkachel is een milieuvriendelijke vervanger voor een open haard, die gemak en kostenbesparing biedt. Het verzamelen, hakken en opslaan van hout voor een open haard kan voor gezinnen een hoop gedoe zijn in de winter. Pelletkachels zijn gebouwd om alle lasten weg te nemen die een traditionele open haard met zich meebrengt, terwijl het op dezelfde manier werkt.

Wat zijn pellets?

Als brandstof voor pelletkachels worden pellets gebruikt. Dit zijn korrels die gemaakt zijn van biomassa of andere organische materialen zoals zaagsel, houtsnippers, schors en veel andere bijproducten van de houtindustrie. Naaldhout, geproduceerd door het kweken van populieren, kan ook worden gebruikt voor de productie van pellets. Soms worden ook maïsstengels en suikerrietkrullen worden gebruikt.

Hoe werkt het precies?

Een pelletkachel heeft elektriciteit nodig om te kunnen werken. Aan de binnenkant van de kachel vind je een lange schroef (de vijzel) die ervoor zorgt dat de pellets naar de pot worden gevoerd vanuit de hopper. Deze is geladen met pellets, zodat ze met de grootst mogelijke efficiëntie verbranden.De vijzel is een gemotoriseerd apparaat dat helpt bij het bepalen van de temperatuur van de kachel. Wanneer hogere temperaturen vereist zijn, moet de vuurpot een veel warmere vlam genereren door binnenin een omgeving met lagere druk en hogere dichtheid voor de pellets te creëren.

In de pot zullen lucht en brandstof zich vermengen, zodat er verbranding wordt veroorzaakt. De verbrande pellets worden vervolgens omgezet in as en vallen in de aspot. Deze moet regelmatig moet worden schoongemaakt voor onderhoud.

De voordelen van een pelletkachel

  • Gebruiksvriendelijk en makkelijk te onderhouden
  • Bij de productie wordt gebruik gemaakt van gerecyclede materialen
  • Makkelijk te installeren
  • Er komt geen ongedierte op het hout af, o.a. omdat je geen schoorsteen nodig hebt
  • Je kunt ze overal plaatsen, ook in appartementen

De nadelen van een pelletkachel

  • De pelletkachel zelf is vrij prijzig
  • De pellets moeten ergens worden opgeslagen, dus er is ruimte nodig
  • Heeft elektriciteit nodig
  • Sommige pelletkachels zijn vrij luidruchtig, vergelijkbaar met een luide ventilator

Schoner dan een open haard of houtkachel, veiliger dan een gaskachel en warmer dan een elektrische kachel. Het is dus geen wonder dat pelletkachels steeds populairder worden. Deze unieke kachel is misschien wel precies wat je nodig hebt voor jouw huis.

Wil je meer weten over de verschillende opties om je woning te verwarmen? Lees hier bijvoorbeeld alles over vloerverwarming.

Had jij al eens van pelletkachels gehoord? Is een pelletkachel iets voor jouw woning?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.