Wat is fast furniture en waarom moeten we het er over hebben?

Wat is fast furniture?

Het is geen geheim dat ons huidige consumptiepatroon, namelijk alles meer, sneller, en goedkoper, onhoudbaar is. In de afgelopen jaren hebben restaurants en tweedehandswinkels het duurzaam winkelen cool gemaakt. Toch is dit nog niet doorgedrongen als het om meubels gaat. Wanneer we meubels kopen, willen we nog steeds dat het snel en verplaatsbaar is. We noemen dit fast furniture. Maar wat is dat precies en waarom is het belangrijk dat we er aandacht aan besteden?

Wat is fast furniture?

Wanneer je naar een nieuw appartement of huis verhuist, is het lege canvas dat je voor je hebt om er je eigen huis van te maken, één van de meest spannende dingen. Tegelijk is ook één van de meest stressvolle dingen. Velen van ons kiezen daarom voor de goedkoopste en gemakkelijkste opties wat betreft meubels.

Vroeger was het heel normaal dat meubels tientallen jaren meegingen. Ze waren van goede kwaliteit en niet kapot te krijgen. Dat is tegenwoordig anders. Fast furniture is een fenomeen dat voortkomt uit gemak en mobiliteit. Enorm veel mensen verhuizen vaak of veranderen regelmatig hun interieur. Er wordt dan vaak gekozen voor fast furniture. Dit zijn goedkope, trendy en gemakkelijk af te breken meubelstukken.

Enorm veel afval

In Europa worden jaarlijks, volgens MeubelVisie, zo’n 12 miljoen kasten, 3 miljoen keukens, 21 miljoen stoelen, 18 miljoen matrassen en 7 miljoen tafels weggegooid. Net als fast fashion worden snelle meubels snel geproduceerd, goedkoop verkocht en zullen ze naar verwachting niet meer dan een paar jaar meegaan. Dat zorgt natuurlijk voor enorm veel afval. Het is daarom belangrijk dat we het gesprek aangaan, weten wat fast furniture precies is en hier naar handelen.

Steeds meer slow furniture

Steeds meer bedrijven stappen langzaam af van het produceren van fast furniture en stappen over op slow furniture. IKEA wordt bijvoorbeeld over het algemeen gezien als een producent (en voorbeeld) van fast furniture. Toch probeert IKEA hier verandering in te brengen. Er wordt de afgelopen jaren door het Zweedse bedrijf behoorlijk goed geïnvesteerd in onderzoek naar hoe dat beeld dat we van van IKEA hebben, veranderd kan worden. In handleidingen wordt bijvoorbeeld meer duidelijkheid gegeven over hoe je een meubelstuk moet demonteren wanneer je het wilt verplaatsen of meenemen bij verhuizing. Ook heeft IKEA in 2020 een initiatief gelanceerd waarin plannen kenbaar werden gemaakt om in 2030 een volledig duurzaam bedrijf te zijn. Dat betekent dat elk product wat gemaakt wordt, gerepareerd, hergebruikt, of gerecycled kan worden.Wat kun je zelf doen?

Uiteindelijk zullen we ons allemaal hopelijk steeds meer bewust worden van wat fast furniture is en hoe we zelf een steentje bij kunnen dragen aan het verminderen van afval. Hier alvast een aantal tips om een aantal praktische, kleine stappen te nemen.

Koop minder, gooi minder weg

Een goede oplossing is om minder te kopen, maar dan wel te gaan voor kwaliteit en duurzaamheid. Elke bank of stoel die niet al na 5 jaar op de vuilstort belandt, is mooi meengenomen! Mocht je het moeilijk vinden te beslissen welke meubels het investeren waard zijn, kun je letten op bepaalde keurmerken voor duurzame meubels.

Doneren

Als je meubels hebt die je eigenlijk weg wilt doen, denk dan eens aan bijvoorbeeld je lokale tweedehandswinkels. Zorg altijd goed voor meubelen, zodat ze hun waarde enigszins behouden. Op die manier weet je dat het meubelstuk weer een ander gezin kan voorzien en blij maken.

Koop vintage

Geef tijdloze meubelstukken een tweede leven! Zo’n oud en gebruikt meubel kan persoonlijkheid en sfeer aan je interieur toevoegen, terwijl je ook weer een stukje groener bezig bent geweest. Steeds meer mooie en duurzame meubelstukken, zoals bijvoorbeeld een unieke industriële vitrinekast, zijn te vinden in kringloopwinkels. Sommigen zeggen misschien dat tweedehands spullen not done zijn, wij vinden dat het ethisch, duurzaam en sfeervol is.


Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.