Wat is homesteading? Vooral in Amerika is het de laatste tijd een populaire term, maar wat betekent het eigenlijk en is het iets voor jou?

Wat is homesteading? Vooral in Amerika is het de laatste tijd een populaire term, maar wat betekent het eigenlijk? Sommige mensen denken dat het een zware, zelfvoorzienende, minimalistische levensstijl in een afgelegen gebied is, terwijl anderen denken dat je zelfs in een stad een homesteader kunt zijn.

Je zult misschien denken dat homesteading niet weggelegd voor ons Nederlanders. Maar niets is minder waar. De uiteindelijke doelen van alle soorten homesteaders zijn zelfvoorziening en onafhankelijkheid. Er kunnen verschillen zijn in strategieën en manieren om deze doelen te bereiken, maar dit verandert niets aan het basisidee van wat homesteading is en dat dit overal kan.

Wat is homesteading?

Wat is homesteading tegenwoordig?

Homesteading gaat in de basis over vrijheid. We leven in een hectische wereld die ons meer beperkt dan we ons kunnen voorstellen. Alle gemakken van de wereld zijn voorhanden, maar we hebben gewoon geen tijd om ze te bereiken of te gebruiken. Een materialistische levensstijl dwingt ons om naar meer te verlangen, zelfs als we geen tijd hebben om te genieten van wat we al hebben. Homesteading is zowel een praktische als filosofische keuze om het leven eenvoudiger te maken en je lot in eigen handen te nemen.

In de praktijk gaat het om twee nauw verwante processen. Homesteaders proberen min of meer alles te produceren wat ze nodig hebben. Het andere doel is om niet afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet en de moderne samenleving. Het betekent echter niet dat je je banden met de rest van de wereld moet verbreken. Het gaat erom dat jij achter het stuur zit en niet afhankelijk bent.

Wat doen homesteaders?

Niet afhankelijk zijn van de moderne samenleving, betekent niet dat je moet leven zoals mensen tientallen jaren terug deden. De waarheid is dat het met moderne technologieën gemakkelijker dan ooit is om een homesteader te worden. Zonnepanelen en windturbines worden steeds efficiënter, waardoor je over je eigen stroombron kunt beschikken. Van het elektriciteitsnet afstappen is waarschijnlijk de moeilijkste uitdaging van homesteading. Het is echter niet de eerste prioriteit.

Je eigen voedsel verbouwen

De eerste stap naar een zelfvoorzienende levensstijl is het verbouwen van voedsel. Duurzame landbouw en permacultuur zijn de principes van werken met de natuur in plaats van tegen de natuur in. Dus, homesteaders verbouwen hun eigen groenten, fruit en granen en ze doen dat op een duurzame manier.

Dieren houden

Als je vlees, zuivelproducten, eieren en ander dierlijk voedsel wilt eten, moet je je eigen dieren houden. Als je hier onervaren in bent, zijn kippen de beste manier om te beginnen. Ben je vegan of vegetariër, heb je natuurlijk geen of minder dieren nodig.Voedsel bewaren

Groenten, granen en fruit rijpen niet het hele jaar door. Sommigen soorten kunnen lang meegaan, terwijl andere moeten worden bewaard. Homesteaders leren dus verschillende technieken om voedsel te bewaren, bijvoorbeeld gisten, inblikken, drogen, kaas maken, jam maken, enzovoort.

Zorgen voor water

Water is essentieel om te overleven. Van het net afgaan en streven naar zelfvoorziening is onmogelijk als je geen alternatieve waterbron hebt. Het opvangen en opslaan van regenwater en het graven van putten zijn de meest gebruikelijke manieren om je homestead van water te voorzien.

Veel zelf maken

Homesteaders bezitten of ontwikkelen over het algemeen de vaardigheid om zelf dingen te maken. Het idee is om zoveel mogelijk huishoudelijke artikelen te maken, van meubelstukken en kleding tot zeep en kaarsen.

Stroom opwekken

Dit is waarschijnlijk het meest ontmoedigende aspect van wat homesteading is. Sommige homesteaders beginnen klein en gebruiken een gewoon elektriciteitsnet terwijl ze alle andere aspecten van homesteading ontwikkelen. Er is ook de mogelijkheid om stroomgeneratoren te gebruiken. Moderne homesteaders gebruiken echter vaak hernieuwbare energie van zonnepanelen, windturbines of zelfs mini-waterkrachtcentrales, als dan mogelijk is. Als het op stroom aankomt, er geen enkele manier de beste of de minste manier. Het doel blijft altijd hetzelfde: zo min mogelijk afhankelijk zijn van openbare voorzieningen.

Wat is homesteading?

Wat doen ze niet?

Geen van de bovengenoemde zaken zijn verplicht wanner je een homesteader wilt worden. Homesteading heeft alles te maken met zelfvoorzienend en afhankelijk. Dit mag gewoon in stappen die voor jouzelf het prettigst zijn. Sowieso is alles optioneel. Je hoeft geen moderne gemakken of zelfs luxe op te geven, zolang je maar in de meeste basisbehoefte kunt voorzien.

Waarom homesteading misschien iets voor jou is

Wat zijn de meest gehate woorden in de Nederlandse taal? Ik heb geen idee, maar voor mij persoonlijk staan ‘hypotheek’ en ‘schuld’ bovenaan de lijst. Ik kan je verzekeren dat de echte homesteaders deze woorden allang niet meer kennen. Er zijn echter nog veel meer redenen om homesteader te willen worden.

Financiële vrijheid

Homesteaders verdienen meer dan ze uitgeven. Homesteading leert je alleen te kopen wat je echt nodig hebt en andere dingen zelf te maken. Daarnaast heb je minder rekeningen.

Het is goed voor je gezondheid

Studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur zowel onze lichamelijke als geestelijke gezondheid ten goede komt. Als je ervoor kiest om een homestead te beginnen, is de lijst met voordelen eindeloos. Je ademt frissere lucht in, je drinkt schoner water, je beweegt veel meer en je weet precies wat je eet. Ik kan natuurlijk niet beloven dat je gezonder zult eten, want dat is aan jou. Maar er zullen geen chemicaliën of pesticiden in je eten zitten, tenzij je zelf besluit ze erin te doen.Minder stress

Hoewel je stress nooit volledig kunt vermijden, zal het in een homestead een heel stuk minder zijn. Een droog seizoen zal je oogst verpesten, de regen zal je moestuin laten overstromen en dingen zullen kapot gaan. Het is dus geen stressvrij leven. Maar dit is een heel ander soort stress. Het soort stress waar je van groeit en leert. In het stedelijk leven staan we zo vaak onder druk, dat we zelfs stress voelen als er niets stressvols aan de hand is. Als homesteader voel je pas stress wanneer je met een probleem wordt geconfronteerd en je zal dan zelf moeten bedenken hoe je het oplost.

Homesteading is mijn droom

Homesteading, zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn, is sinds enige tijd mijn grote droom. Ik wist altijd al dat ik meer geschikt was voor een simpeler leven, ik wist alleen niet goed in welke vorm. Ik weet niet of een eigen homestead ooit zal gebeuren, maar ik zou het heel graag willen. Ik denk dat ik sowieso ooit begin met wat kippen en een moestuin!

Homesteading heeft een aantal voor de hand liggende voordelen, maar het brengt ook flink wat uitdagingen met zich mee. Ik weet dan ook niet zeker of het voor iedereen een geweldige levensstijl kan zijn. Wat ik wel geloof is dat homesteaders een betere kans hebben om een perfect leven op te bouwen, waarin je je gelukkig en voldaan voelt.

Denk jij dat homesteading iets voor jou is?