De definitie van minimalisme is, afhankelijk van je intentie, voor iedereen anders. Dit is mijn visie en wat ik wil bereiken.

Naarmate mijn interesse in minimalisme de afgelopen jaren toenam, heb ik steeds meer artikelen en blogs hierover gelezen en TED talks erover bekeken. Wat mij vooral opviel, is dat minimalisme niet echt duidelijk gedefinieerd kan worden. Het betekent iets anders voor iedereen, afhankelijk van je intenties. En geen enkele definitie is goed of fout.

Ik bedacht me, dat als ik mijn huis en mijn leven serieus zou willen aanpakken, ik voor mijzelf duidelijk moest hebben wat dat precies betekent. Wat minimalisme is, wat rommel is. Streven naar iemand anders’ ideaalbeeld, dat werk niet voor mij. Een duidelijke visie creëren voor mijzelf en mijn omgeving, dat werkt wel.

The Minimalist Vegan heeft een geweldige definitie van minimalisme:

“We define minimalism as the process of identifying what is essential in your life and eliminating the rest.”Maak je leven simpeler door minder te hebben

Om je huis en je leven te minimaliseren en te ‘versimpelen’, doe je afstand van alles wat overschot is. Het betekent dat je met een kritisch oog naar dingen kijkt en bepaald wat wel of geen waarde aan je leven geeft, om vervolgens alleen die dingen in je leven te houden. De dingen waar je van houdt en die je gelukkig maken.

Wat minimalisme niet is, is jezelf dingen ontzeggen. Je hoeft niet te leven zonder de dingen waar je zo van houdt of nodig hebt. In tegendeel, je leeft juist zonder datgene dat je frustreert en het leven moeilijker maakt.

Iedereen zal een ander idee hebben van wat dat precies is. En dat is helemaal prima! Ik kan bijvoorbeeld absoluut niet leven zonder de televisie, maar ik weet ook dat er mensen zijn die er niet eens meer een bezitten.

“Have nothing in your home that you do not know to be useful or believe to be beautiful.” – William Morris

Wat is minimalisme: mijn visie op een simpeler leven
Minder consumeren

Voordat ik mijn visie voor mezelf duidelijk had, gooide ik ook al behoorlijk wat spullen weg. Maar ik realiseerde me dat ik die spullen net zo makkelijk weer verving, door opnieuw te gaan shoppen.

Minimalisme betekent voor mij ook stoppen met nutteloze consumptie. Beter nadenken over je aankopen en kwaliteit verkiezen boven kwantiteit. Je koopt alleen dingen omdat je ze nodig hebt en niet vanwege de kick van het kopen van iets nieuws.

Ik maak nu heel andere keuzes. Ik doneer veel spullen die nog prima zijn, maar wat we gewoon niet nodig hebben. Stapje voor stapje bestaat ons huis meer en meer uit alleen die dingen waar we echt gelukkig van worden.Dankbaar zijn voor dat wat je hebt

Uiteindelijk betekent minimalisme voor mij vooral dankbaar zijn met alles wat ik heb. We hebben elkaar, een huis met een tuin, altijd eten in de koelkast en kleding om te dragen. We hebben voor mijn gevoel niet eens genoeg, maar méér dan genoeg.

Een deel van mijn doel is dan ook om mijn focus te verplaatsen naar tevredenheid en dankbaarheid. Het is zo makkelijk om altijd maar meer en het beste te willen. Het is echt veel te makkelijk om te geloven dat je gelukkiger zult zijn wanneer je het allernieuwste hebt van wat dan ook. Dat wil ik veranderen in mijzelf, maar ook meegeven aan mijn kind.

Wat is jouw definitie van minimalisme en simpel leven?

Als jij ook speelt met de gedachte om simpeler en minimalistisch te leven, dan raad ik je aan om eerst voor jezelf duidelijk te hebben wat jouw definitie daarvan is. Maak een plan en krijg helder wat je wilt bereiken. Je bereikt je doelen veel makkelijker wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat deze doelen zijn.

Wat zou een simpeler leven voor jou betekenen?