Weet je uit te leggen wat rommel precies is? Ik geloof erin dat je, door de definitie van rommel beter te begrijpen, je het makkelijker op kunt lossen.

Als iemand jou vraagt: “wat is rommel?”, weet jij dan het antwoord? Rommel is best lastig om te definiëren. Toch heb ik het gedaan en ik ben er van overtuigd dat dit de juiste manier is om ook je eigen rommel beter te begrijpen en uiteindelijk op te lossen. Dus, wat is rommel? Om te beginnen ben ik eens in het woordenboek gaan kijken, wat die er precies over zegt.

rom·mel (de; m)
1. boel die overhoop is: rommel maken
2. dingen van weinig waarde

Ik denk dat dit een definitie van rommel is, die we allemaal wel begrijpen. Al iemand het over rommel heeft, zien we een grote berg spullen voor ons die uit de hand is gelopen en opgeruimd moet worden.

Maar het is veel meer dan dat, echt waar! Het definiëren van rommel op enige echte juiste manier zal voor altijd veranderen hoe je hierover denkt. Maar laten we bij het begin beginnen.

Waar komt rommel vandaan?

Om dit te begrijpen, moet je onderzoeken waar het vandaan komt. Ik geloof met heel mijn hart dat rommel voortkomt uit besluiteloosheid. We hebben onze zolder vol met spullen gepropt, omdat we niet kunnen beslissen wat we met die spullen willen. En we hebben troep in de rest van ons huis, omdat we niet voor onszelf kunnen beslissen wat wel en niet belangrijk voor ons is.

Wanneer we geen duidelijke beslissingen nemen, krijgen we troep. In ons huis, maar ook in ons hoofd en uiteindelijk in ons leven.Wat is dan de oplossing?

Als we vandaag beginnen met het nemen van beslissingen, ruimen we onbewust al veel rotzooi in ons leven op. Zo’n beslissing kan je in maximaal vijf seconden nemen. Volg je allereerste gevoel!

En bedenk je dat wanneer alles in huis een eigen plek heeft en we vandaag besluiten vanaf nu alles na gebruik terug te zetten waar het hoort, dan zal er nauwelijks nog troep bestaan!

Kort gezegd, als je weet wat je doelen en prioriteiten in het leven zijn en je hebt een helder plan, dan is alles wat daar niet bij hoort of in past, troep! Dat betekent dat wanneer wilt gaan opruimen en je weet exact wat allemaal rommel is, maakt dat het opruimen een stuk makkelijker!

Dit begrijpen neemt alle negatieve emoties weg bij het opruimen van rommel en maakt het eigenlijk een positievere ervaring, omdat je de rommel om je heen echt gaat zien als iets wat je niet nodig hebt. Een paar voorbeelden:

Troep in je huis (Fysieke rommel)
  • Spullen die kapot zijn of niet meer gebruikt worden – deze kunnen vervangen, weggegooid of verkocht worden.
  • Spullen die niet op de juiste plek liggen of staan – zet ze simpelweg op de juiste plek terug en ze zijn geen rommel meer.
Troep in je leven (emotionele rommel)
  • Mensen die je een negatief gevoel geven en je vooral teleurstellen – misschien wordt het tijd ze los te laten?
  • Dingen die je doet omdat je ze altijd al deed – Je kunt jezelf meer ruimte geven door sommige dingen eens opnieuw te overdenken.
  • Gedachten die je hoofd vol maken – deze kun je opschrijven, zodat je meer ruimte in je hoofd krijgt en weer helderder kunt denken.


Maak een ‘anti-rommel plan’

Ik denk dat jij nu ook begrijpt hoe belangrijk het is om eens stil te staan en jezelf af te vragen: ‘wat is rommel?’, zodat je er op de juiste manier mee om kunt gaan. Mijn opdracht voor jou is dan ook om vandaag een plan te maken. Wat wil je met je leefomgeving? Wat wil je uitstralen? Hoe wil je dit bereiken? En wat moet er aangepakt worden in huis om ervoor te zorgen dat jij je er thuis voelt?

Bonustip: Laat je eens door mensen inspireren die zich dagelijks bezighouden met dit onderwerp. Kijk bijvoorbeeld eens inspirerende TED Talks over opruimen en organiseren of lees boeken over minimaliseren.

Heel veel succes, ik weet zeker dat je het kunt! <3